Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Από τα πρώτα ακίνητα που εκποιούνται η "Φωνή της Αμερικής" στην Ξάνθη

Θα περιλαμβάβεται στο πρώτο, άμεσα αξιοποιήσιμο, πακέτο δημόσιων ακινήτων, από τη λίστα των περίπου 350 της δημόσιας περιουσίας που παρέδωσαν οι τράπεζες οι οποίες ενεργούν ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του δημοσίου

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο, άμεσα αξιοποιήσιμο πακέτο δημόσιων ακινήτων, από τη λίστα των περίπου 350 ακινήτων της δημόσιας περιουσίας που παρέδωσαν στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, οι τράπεζες οι οποίες ενεργούν ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του δημοσίου, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.


Ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν προκρίνει ως πρώτα οι τράπεζες είναι το γνωστό πια Πρασσονήσι στη Ρόδο, η περιοχή της «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, η περιοχή Καϊάφα στο νομό Ηλείας, οι Αλυκές στη Ζάκυνθο εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το Μεσολόγγι, το Βαθύ της Σάμου και το μεγαλύτερο δημόσιο ακίνητο προς αξιοποίηση, το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει στα χέρια του μέσα στην εβδομάδα την πρώτη μελέτη αξιοποίησης από την συντονίστρια Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και τις Alpha bank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αττικής και Αγροτική.
Είναι σαφές ότι το πρώτο πακέτο ακινήτων του δημοσίου θα διατεθεί, κυρίως, για τουριστική αξιοποίηση προς Έλληνες και ξένους επενδυτές του χώρου. Οι τράπεζες στη μελέτη τους θα πρέπει να υποδείξουν στην κυβέρνηση τα εξής:

1. Το νομικό καθεστώς για το κάθε ένα ακίνητο. Αν δηλαδή υπάρχουν νομικά προβλήματα (διεκδικήσεις από τρίτους) ή καταπατήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

2. Ποιες από τις προηγούμενες κρατικές εκτάσεις κρίνεται προτιμότερο να πωληθούν απευθείας μέσω διαγωνισμών.

Ποια από τα προηγούμενα ακίνητα θα πρέπει το Δημόσιο να συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές με βάση το θεσμό της επιφάνειας. Με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα που θα πηγαίνει αποκλειστικά για τη βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους. Είναι σαφές ότι σε περίπτωση, πάντως, που επιλεγεί η λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι της πώλησης, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα έσοδα για το Δημόσιο θα είναι πολύ χαμηλότερα.

3. Ποια από τα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (sale and leaseback) ώστε να είναι πιο προσοδοφόρα για τα κρατικά ταμεία.

4. Αν υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς και με την οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα να βρίσκεται σε "κώμα" είναι προτιμότερη η λύση της δημιουργίας οχημάτων ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) όπου θα εισφερθούν δικαιώματα επί δημοσίων ακινήτων για την ανταλλαγή χρέους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, τα ακίνητα που θα εισφερθούν θα πρέπει να μην έχουν προβλήματα με χρήσεις γης, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό θα πρέπει η κυβέρνηση έως το Δεκέμβριο του 2013 να έχει συγκεντρώσει από την αξιοποίηση τη κρατικής γης και την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών έσοδα 15 - 17 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 33 δισ. ευρώ - 35 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν την τριετία 2013 - 2015.


Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Παρά τη διάθεση για επιτάχυνση στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας η προσπάθεια θα πρέπει και πάλι να περιμένει για την ολοκλήρωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.

Σε πρώτη φάση πρέπει να αποφασιστεί αν και πότε θα δημιουργηθεί η Γενική Γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας που εκκρεμεί εδώ και περίπου ένα εξάμηνο. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί μια τελική απόφαση για την τύχη ή την πλήρη αναστολή του νέους δημόσιου οργανισμού αρμόδιου για τα δημόσια ακίνητα.

Θα πρέπει επίσης να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε με το μεσοπρόθεσμο για την ακίνητη δημόσια περιουσία με το οποίο «απελευθερώνεται» η χρήση γης και αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης ακόμη και για παλιότερες αυθαίρετες κατασκευές του ΕΟΤ

Θα πρέπει δηλαδή η υφιστάμενη νομοθεσία να συμπληρωθεί με τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα και τους συμπληρωματικούς νόμους ώστε η αξιοποίηση του κάθε τμήματος ακίνητης περιουσίας να μην έχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική ή απλώς παράνομη.


«Κόντρες» αναμένονται για τη λειτουργία του Ταμείου

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας αναμένεται να προκύψει για την σύσταση και τους όρους λειτουργίας του νέου ταμείου δημόσιας περιουσίας με την έλευση των εκπροσώπων των ελεγκτών στην Ελλάδα μετά τις 15 Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει με πρόσθετο νομοθετικό πλαίσιο τον έλεγχο του ταμείου από τη Βουλή τη στιγμή που το δ.σ. με εξαίρεση τους δύο ξένους επιτρόπους θα διορίζονται από την κυβέρνηση.

Οι επίσημοι δανειστές μας όμως δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος . Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ξεκαθαρίζει ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση οι Ελληνες θα πρέπει να υλοποιήσουν όσα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι αποκρατικοποιήσεις οι οποίες θα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή στις λεπτομέρειες της ως το Σεπτέμβριο θα έχει ως βασικό συστατικό της το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέτει ως όρο για το νέο δάνειο την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ έναντι της καταβολής ενός ισόποσου μέρους του δανείου.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αντιμετωπίζει επίσημα δυσπιστία τόσο σε ό,τι αφορά τα χρονοδιάγραμμα όσο και σε ό,τι αφορά το ύψος των αναμενόμενων εσόδων και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Τούτο έγινε φανερό σε παρουσίαση που έκανε ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων, Γιώργος Χριστοδουλάκης και ο εκτελεστικός διευθυντής του Invest In Greece, ʼρις Συγγρός και εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το ελληνοβρετανικό επιμελητήριο.

Στο κομμάτι που ήταν αφιερωμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε τους στόχους και τα ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα για πώληση μετοχών σε εισηγμένες δημόσιες εταιρείες, αλλά και το εκτεταμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες που ήταν παρόντες επικέντρωσαν στις ερωτήσεις τους στο αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την προώθηση ενός τόσο εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.


Ανοιγμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών

Το επόμενο μέρος της παρουσίασης ήταν πιο ειδικό αλλά όχι λιγότερο σημαντικό και αφορούσε το άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών όπως αυτό θεσμοθετήθηκε από το πρόσφατο νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Πολιτισμού αλλά και του ίδιου του ΟΠΑΠ.

Παρούσες κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον ΕΓ αποκρατικοποιήσεων του κ. Γ Χριστοδουλάκη ήταν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στοιχημάτων της Μεγάλη Βρετανίας όπως είναι η William Hill και η Betfair οι εκπρόσωποι των οποίων άκουσαν με προσοχή την παρουσίαση των δυνατοτήτων ειδικά για το ηλεκτρονικό στοίχημα και το άνοιγμα της συγκεκριμένη αγοράς χωρίς όμως να εκφράσουν κάποια συγκεκριμένη πρόθεση για τις προθέσεις τους.

Τα στελέχη του ΟΠΑΠ που παρουσίασαν την πορεία της κρατικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, αλλά και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης τους από το ελληνικό δημόσιο.

¨Όλα αυτά ενώ όλα τα μεγάλα δίκτυα της Μ. Βρετανίας μετέδιδαν σχεδόν σε ζωντανή συζήτηση την ψήφιση του ελληνικού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και φυσικά την κόλαση των αερίων που είχαν μετατραπεί οι δόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.


Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/