Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Οι φαβέλλες της Κομοτηνής

Ντροπή για την σύγχρονη κοινωνία ο Τενεκέ Μαχαλάς, αλλά παραμένει όνειρο θερινής νυκτός η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων

Αντιδρούν οι γύρω ιδιοκτήτες των ακινήτων και προσφεύγουν ζητώντας ακύρωση της διαδικασίας με προσφυγή τους

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕ;


Δεν είναι οι φαβέλλες της Βραζιλίας, οι παραγκουπόλεις της Μπακόνγκ, τα φτωχόσπιτα του Μπρόνξ και άλλων περιοχών στον πλανήτη που προκαλούν τα δημόσια αισθήματα λύπης για όποιον βλέπει τους φτωχούς και κατατρεγμένους της γης όταν πολύ κοντά μας, μόλις μια ανάσα από το κέντρο της Κομοτηνής έχουμε την δική μας παραγκούπολη που σε κάθε νεροποντή πλημμυρίζει, σε κάθε καύσωνα καίγεται, σε κάθε προεκλογική περίοδο γίνεται …η γη της επαγγελίας για ψηφοθηρικούς λόγους.

Είναι οι φαβέλλες της Κομοτηνής όπου στοιβάζονται χιλιάδες ψυχές χωρίς να έχουν τίποτα από τα βασικά, όπως ζεστό νερό για μπάνιο, θέρμανση, τουαλέτα, ένα κεραμίδι για να βάλλουν το κεφάλι τους αλλά ζουν με ψέματα, με υποσχέσεις, με όνειρα μέσα στα τενεκεδόσπιτα περιμένοντας.

Η αναφορά μας στο μαχαλά αυτό των αθιγγάνων που παρά τις δυσκολίες προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, γίνεται με αφορμή την είδηση ότι στις 20 Ιουνίου ήταν να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας των ιδιοκτητών που διαφωνούν με την μετεγκατάσταση των αθιγγάνων, την οποία κουράρει νομικά το γραφείο του καθηγητή Κων. Ρέμελη, νυν πρύτανη του ΔΠΘ, από την Αθήνα.

Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου 2011, ενώ η κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται ο Νοέμβριος του 2011 οπότε λήγει το 18μηνο για την καταβολή του ποσού της αποζημίωσης. Πάντως για την ιστορία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσέφυγαν αρκετοί συμπολίτες μας χριστιανοί και μουσουλμάνοι όπως οι Διαμαντένια Παπαδοπούλου, Ιμπράμ Χαλήλ, Αμέτ Χατζιγιουσούφ Ιμπραήμ, Νικόλαος Γκούγκλης, Ισμαήλ Σαμπρή, Αμέτ Χατζιγιουσούφ Ριτβάν, Χασάν Χασάν, Χουσεϊν Γκαμπάν Μεχμέτ, Χατιτζέ Σερίφ, Μολλά Αρή Κιαμήλ, Χρήστος Αλεξόπουλος, Χασάν Αμέτ Κοτζά Αμέτ, όλοι κάτοικοι Κομοτηνής, όπου ζητούν ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ακινήτων τους στην περιοχή τέρμα Αδριανουπόλεως όπου προβλέπεται να γίνει η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων.

Το κοινωνικό ζήτημα πάντως πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ουσιαστική λύση που θα ικανοποιεί τα στεγαστικά ζητήματα μιας ολόκληρης κοινωνίας που περιμένει. Μπορεί η κρίση να μας χτύπησε κατακούτελα, μπορεί να φαίνονται υπερβολικά τα ποσά των απαλλοτριώσεων, αλλά αυτό είναι ένας χρέος που οφείλουμε σε όλες τις γενιές αυτών των ανθρώπων που πρέπει να νοιώσουν λίγο διαφορετικά. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κατάσταση γκέτο με ότι συνεπάγεται, ούτε με τέτοιες συνθήκες να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εκκόλαψη των κακοποιών στοιχείων του αύριο από την δική μας αδιαφορία ατολμία κι έλλειψη πρωτοβουλιών του κοινωνικού κράτους.

Ο νέος οικισμός των αθιγγάνων μέσα από στοιχειώδεις προδιαγραφές, είναι δέσμευση πολλών δημοτικών αρχών που η μία πετά το μπαλάκι στην άλλη ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν στωϊκά να περιμένουν.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/