Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ξεσηκώθηκαν οι αρτοποιοί της Θράκης για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους

Μετά την ανοιχτή κόντρα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους με τον Ξυνίδη, τα σωματεία Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας διοργανώνουν αύριο Κυριακή έκτακτη συνέντευξη Τύπου    
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ; ΤΙ ΛΕΝΕ;


Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» στην Κομοτηνή, καλείστε σε συνέντευξη τύπου των Σωματείων Αρτοποιών της ΠΑΜΘ, με θέμα: «Κλειστά επαγγέλματα- Ν. 3919/2011».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Α. Είναι κλειστό το επάγγελμα του αρτοποιού;

Β. Θέλετε το ελληνικό ψωμί που παράγει ο φούρνος της γειτονιάς σας;

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατατάσσει το επάγγελμα του αρτοποιού στα κλειστά επαγγέλματα, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι από το 1992 οποιοσδήποτε νόμιμος πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να ιδρύσει, να λειτουργήσει αρτοποιείο και να ασκήσει το επάγγελμα του αρτοποιού σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μας.

Η διάθεση άρτου και αρτοσκευασμάτων γίνεται από μια πλειάδα καταστημάτων, όπως αρτοποιεία, πρατήρια άρτου, super market, υπεραγορές τροφίμων, mini- market, μικτά καταστήματα τροφίμων, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, καταστήματα ζαχαρωδών προϊόντων.

Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η δυνατότητα διάθεσης άρτου και αρτοσκευασμάτων είναι αποκλειστική.

Η απαγόρευση διάθεσης προϊόντων άρτου από επαγγελματικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται στο α. 14 του Ν. 3526, δηλ. ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα υπόδησης και ένδυσης, καταστήματα ζωοτροφών κ.λ.π. κατά την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αυτό συνιστά περιορισμό και ορίζει το επάγγελμα του αρτοποιού ως κλειστό επάγγελμα.

Το ανωτέρω θέμα θα αναπτυχθεί πλήρως την Κυριακή όπου οι Πρόεδροι των Σωματείων θα είναι στη διάθεση σας προς επίλυση όλων των παρανοήσεων που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί, καθώς και η άρνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει σε έκδοση Π.Δ. που θα αποκλείει το α. 14 του Ν. 3526/07 από το Ν. 3919/2011.

Τα σωματεία αρτοποιών της ΠΑΜΘ

(Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης , Καβάλας Δράμας).

.