Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ απέρριψε το νομοσχέδιο για την Παιδεία


Δηλώσεις του πρύτανη
Κωνσταντίνου Ρέμελη

                        ΔΙΑΒΑΣΤΕ
            ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο κτίριο της Πρυτανείας, όπου το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως παρουσιάστηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τη σύνοδο των πρυτάνεων να αντιδρά έντονα. Όπως σημείωσε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, η σύγκλητος των πρυτάνεων συνεδρίαζε στον Βόλο όταν το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, και έλαβαν το επίσημο κείμενο μερικές μέρες αργότερα. Βέβαια και το κείμενο που λάβανε δεν ήταν ολοκληρωμένο, αφού περιέχει τις αλλαγές, αλλά από αυτό απουσίαζαν οι μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν το χρόνο εφαρμογής, την μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή και τον τρόπο που θα ισχύσει το νομοσχέδιο.Για αυτό και μια εννεαμελής συντονιστική επιτροπή των πρυτάνεων συναντήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου με την Υπουργό Παιδείας και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να προβάλλουν την άποψή τους, κάτι που σύμφωνα με τον κ. πρύτανη σημαίνει ότι ο ουσιαστικός διάλογος ξεκινά τώρα.


Απορρίπτει πλήρως το νομοσχέδιο η σύγκλητος

Στην Σύγκλητο του ΔΠΘ, το κλίμα ήταν συνολικά εναντίον του νομοσχεδίου, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στην δημιουργία ενός Συμβούλιου Ιδρύματος, το οποίο θα έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες και εγκριτικές συγκεκριμένων πράξεων της διοίκησης του ιδρύματος, ενώ θα έχει την τελική έγκριση του στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης των ιδρυμάτων.Η σύνθεση του Συμβουλίου είναι αυτή που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντίδραση, αφού θα αποτελείται από 7 καθηγητές, από 7 εξωτερικά μέλη καθώς και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.

Πάντως το νομοσχέδιο γενικότερα απορρίφθηκε από την σύγκλητο, αφού και από τις πρυτανικές αρχές και από τα μέλη χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικό, αφού παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η σύγκλητος τελικά κατέληξε ότι για λόγους πρόδηλης αντισυνταγματικότητας βασικών διατάξεων, για λόγους έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου, ότι απορρίπτει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Επιπλέον όρισε μια ειδική πενταμελη επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με τις ειδικότερες λεπτομέρειες και ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν την σύγκλητο σε αυτή την κίνηση, οι προτάσεις της οποίας θα συζητηθούν στην επόμενη σύγκλητο.Ο κ. Ρέμελης τόνισε ότι το Υπουργείο παιδείας φαίνεται ανυποχώρητο στο ζήτημα του Συμβουλίου Ιδρύματος με τα εξωτερικά μέλη, αλλά τα περιθώρια αντίδρασης των πρυτάνεων είναι περιορισμένα από την φύση τους, και δεν μπορούν, όσο και να επιθυμούν να εμποδίσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.Πάντως θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει υπό την μορφή που θέλει να του δώσει το νομοσχέδιο αυτό, και πως η εφαρμογή του θα αφήσει το πανεπιστήμιο σε άσχημη κατάσταση


Πηγή:  http://www.eleftherovima.gr/