Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Την ίδια ώρα που οι προπηλακισμοί συνεχίζονται, ο Γιώργος Πεταλωτής επιμένει: «Δεν κωλώνω να κυκλοφορώ έξω στον δρόμο»

Ο νέος υφ. Δικαιοσύνης τονίζει πως μακριά από το press room «βλέπω τα πράγματα πιο αντικειμενικά», σχολιάζει τις επιδόσεις του διαδόχου του Ηλία Μόσιαλου και απαντά για την κόντρα του με τον Μίκη Θεοδωράκη
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Αποκαλυπτικός και χειμαρρώδης όσο ποτέ μέχρι σήμερα, υπήρξε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Δικαιοσύνης - μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος - Γιώργος Πεταλωτής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και στην εκπομπή του «Πολιτικό Τανγκό». Μιλώντας για όλους και για όλα, ο κ. Πεταλωτής, παραδέχτηκε πως μακριά από το press room βλέπει τα πράγματα πιο αντικειμενικά και αποδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχασε χρόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης, στηλιτεύοντας όμως και την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στα τοπικά ζητήματα, προανήγγειλε αποκατάσταση του παλαιού δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής και διαβεβαίωσε πως θα προσπαθήσει να αποδείξει την σημασία της Δ.Ο.Υ. Σαπών, ενώ ερωτηθείς για τις δικαστικές φυλακές της πόλης, σχολίασε πως σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Σχετικά με τις διαφαινόμενες αδειοδοτήσεις των εταιρειών εξόρυξης χρυσού εγκάλεσε για παραπληροφόρηση συγκεκριμένους ιστότοπους και θεώρησε αναγκαία την αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως επιχειρεί περιφερειακή σύσκεψη των ιδιοκτητών ταξί με τον κ. Ραγκούση, προκειμένου το επάγγελμα να ανοίξει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.Τέλος, καλούμενος να σχολιάσει τις επιδόσεις του διαδόχου του κ. Μόσιαλου, εκτίμησε πως «τα πάει ηρωικά», ενώ σήκωσε το γάντι νέας αφίσας εις βάρος του, επαναλαμβάνοντας: «δεν κωλώνω να κυκλοφορώ έξω».


Μήπως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εδώ στην Ελλάδα; Διότι με το να κονταροχτυπιούνται τα δύο μεγάλα κόμματα για το ποιος φταίει και τι γίνεται, φτάσαμε πάλι στο σημείο μηδέν. Εκτός των αλλαγών που επίκεινται, μιλάμε πάλι για το ίδιο και μεγαλύτερο χρέος, για το ίδιο έλλειμμα...

-Είναι σαφές ότι χάθηκε χρόνος. Έπρεπε όλοι -και κυρίως η Ευρώπη- γιατί εμείς είχαμε και έχουμε τις ενδογενείς μας αδυναμίες, να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα. Αποδείχτηκε όμως ότι η Ευρώπη που αντιμετωπίζει μια πολύ βαθιά κρίση, καθυστέρησε να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που είχε και ακολουθεί τα γεγονότα αντί να τα έχει προλάβει. Αποδείχτηκε δηλαδή, ότι ο ρόλος που έπρεπε να παίξει δεν έγινε αντιληπτός και κατανοητός από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Έστω και τώρα όμως, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν όλοι, ότι είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των αποτελεσματικών λύσεων για ζητήματα, που δεν είναι μόνο ελληνικό ή εθνικό χρέος, ούτε μόνο της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, αλλά αγγίζει όλη την Ευρωζώνη, την ίδια την υπόσταση της ευρωζώνης. Χάθηκε πολύς χρόνος και από τα κράτη, αλλά και από την ευρωπαϊκή ένωση.

Που σημαίνει ότι η «συνταγή» που έφτιαξαν για την χώρα μας δεν μας βγήκε τελικά. Αυτό νομίζω αναφέρει και η επιστολή του πρωθυπουργού προς την ΕΕ.

-Το θέμα είναι ότι αποδείχτηκε πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όσο θα θέλαμε και αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο και ίσως το σύνθετο αυτής της υπόθεσης. Επαναλαμβάνω ότι χάθηκε χρόνος, ειδικά αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να θωρακιστούμε για την είσοδό μας στην κρίση. Μπήκαμε στην κρίση αθωράκιστοι, υπήρχαν εγκληματικά ελλείμματα…

Αθωράκιστοι και ως το πειραματόζωο της ευρωζώνης.

-Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όχι τους 20 μήνες, αλλά μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε μια έντονη αμηχανία από την Ε.Ε. και μια δική μας ενδογενής αδυναμία στο να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και στο να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Δεν αντιληφθήκαμε ότι θα αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως το προβληματικό μέρος και άρα σε κάποια φάση θα αποκοπεί, θα πτωχεύσει, ή οτιδήποτε άλλο και θα λήξει το θέμα για την Ε.Ε. Αποδείχτηκε ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις δεν είχαν τις σωστές, βαθιές προεκτάσεις, με αποτέλεσμα, να έχουν τη δυνατότητα οι διεθνείς αγορές να κάνουν παιχνίδι. Και θα συνεχίσουν να κάνουν παιχνίδι όσο δεν υπάρχει μια σοβαρή και δυναμική απόφαση από την ίδια την Ε.Ε.

Έχει φανεί ότι πλέον έχει ξεφύγει το θέμα από την χώρα μας, έχει φανεί πως ό,τι και να κάνουμε - μπορούμε φυσικά να περιορίσουμε το χρέος μας, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια – είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει λύση έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε, οφείλουμε να κάνουμε πιο γρήγορα από ό,τι κάνουμε.

Η λύση που επιλέχτηκε να μαζέψουμε χρήματα από τους εργαζόμενους και τον μικροεπιχειρηματία για δεύτερη και τρίτη και ενδεχομένως και για τέταρτη φορά, δεν μας οδήγησε πουθενά;

-Όχι. Και εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική λύση. Ένα συμμάζεμα του ελληνικού κράτους και του ελληνικού χρέους, ήταν και είναι απαραίτητο, δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δεν κάνουμε τίποτα, συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Εγώ θα προσπαθήσω να είμαι πολύ ειλικρινής, τώρα που είμαι και αποστασιοποιημένος από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαβάζοντας και βλέποντας με άλλο μάτι. Προσπαθώ να είμαι πιο αντικειμενικός πλέον…

Στην διάρκεια της θητείας σας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοδιαψευστήκατε ;

-Ναι και όταν υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό τοπίο, είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν αυτοδιαψεύσεις. Προσπαθώ να δω τώρα αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που δεν κάναμε, αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι έστω στην ανάπτυξη που δεν κάναμε. Φυσικά δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να υπάρχει ανάπτυξη, αν δεν υπάρχει δημοσιονομικό συμμάζεμα. Και αν η ανάπτυξη δεν είναι ένα συνολικός προγραμματικός στόχος της Ε.Ε., δεν μπορούμε από μόνοι μας να κάνουμε τίποτα πλέον.

Μήπως όμως πάλι μεταθέτουμε το πρόβλημα σε κάποιους άλλους; Προηγουμένως έφταιγε η κακιά ΝΔ, τώρα φταίει η Ε.Ε. που δεν καταλαβαίνει; Ψάχνουμε να βρούμε πάντα κάποιους άλλους φταίχτες εκτός από τη πολιτική της κυβέρνησης;

-Όχι, το λέω υπό το πρίσμα ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αντιλαμβάνεται. Οι ευθύνες που έχουμε όλοι μας είναι πολλές και μεγάλες, οι ευθύνες είναι σύσσωμου του πολιτικού συστήματος. Υπάρχει επιμερισμός ευθυνών στη βάση και στη φάση που κυβέρνησε το κάθε κόμμα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι σε περιόδους που άσκησε εξουσία το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη την είχε η ΝΔ, αλλά κατά τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να πούμε ότι τα 5,5 χρόνια που γινόταν ένα πάρτι στη κυριολεξία, η ΝΔ δεν όφειλε να αντιλαμβάνεται ότι έρχεται η κρίση. Κατά τον ίδιο λόγο το ΠΑΣΟΚ έχει τις ευθύνες που του κατανέμονται στην διακυβέρνηση του ως τώρα, των 20 μηνών, και οι ευθύνες αυτές δεν είναι όλες ίδιες.

Αναπολείτε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου;

-Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Έκανα έναν κύκλο. Στην πολιτική υπάρχουν κύκλοι. Ρόλος υπάρχει πάντοτε για όλους μας. Βρίσκομαι σε μια θέση που έχει σχέση και με τις σπουδές μου και με την ενασχόληση μου. Υπάρχουν πολλά περιθώρια τις εποχές μου ζούμε, ο καθένας από οποιαδήποτε ρόλο έχει, να εκφράζει την αγωνία. Έχουμε αντιληφθεί ότι δεν έχουμε τα κεσάτια του παρελθόντος, δεν έχουμε περιθώρια για πελατειακές σχέσεις και πραγματικά αυτό που οφείλω να σας μεταφέρω είναι ότι οι βουλευτές σήμερα το συμμερίζονται. Μπορεί παλιότερα ως πολιτικό σύστημα να κάναμε λάθη, να κάνουμε ακόμη και σήμερα, αλλά τουλάχιστον σήμερα έχουμε όλοι μας την συναίσθηση των συνεπειών των πράξεων μας.

Για τον κ. Μόσιαλο τι έχετε να πείτε; Τα πάει καλύτερα ή χειρότερα από εσάς;

-Καλύτερα και χειρότερα δεν υπάρχει σ’ αυτή την περίοδο. Είναι δύσκολα. Ότι και να κάνει ο κ. Μόσιαλος, το κάνει με περισσή προσπάθεια, με πολύ μεγάλη αγωνία και πολλές φορές προσπαθεί να υπερασπιστεί πράγματα για τα οποία υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα. Οφείλει όμως ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγάζει μια τη γραμμή μιας συντεταγμένης πολιτείας και υπό αυτή την έννοια ο κ. Μόσιαλος δεν τα πάει καλύτερα ή χειρότερα, τα πάει ηρωικά θα μπορούσα να πω.

ΤΟΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Τι θα γίνει με το παλιό και ιστορικό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, του οποίου η αξιοποίηση μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα με τη σημερινή σας θέση;

-Από την πρώτη στιγμή έκανα χρήση της δυνατότητας να μπορώ να είμαι κοντά στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχουν σχέση με τα δικαστικά μέγαρα. Κάλεσα τον διευθύνοντα σύμβουλο, συζητήσαμε, ξέραμε και ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι στην εξεύρεση χρημάτων. Είναι πολλά τα χρήματα που απαιτούνται, γι’ αυτό εξάλλου έμεινε και τόσα χρόνια σε αυτή την κατάσταση το δικαστικό μέγαρο. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να τυγχάνει της απολύτου εγκρίσεως του υπουργείου Πολιτισμού, ακόμη και για τις παραμικρές τεχνικές εργασίες. Ήδη όμως μέσα από μια συζήτηση βρήκαμε την φόρμουλα και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ξεκινούν οι εργασίες στο παλιό δικαστικό μέγαρο.

Μετά από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών μάθαμε ότι θα υπάρξει μια Δ.Ο.Υ. ανά νομό. Να συμπεράνουμε ότι καταργείται αυτή των Σαπών.

-Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι και εγώ και οι άλλοι βουλευτές που περάσαμε μέχρι τώρα, προσπαθούσαμε να κρατήσουμε όσες υπηρεσίες χρειάζονται και πρέπει να υπάρχουν, έτσι ώστε να θωρακίζονται. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα εξορθολογισμού και για τις οικονομικές υπηρεσίες. Είναι ασύμφορο να υπάρχουν τόσες Δ.Ο.Υ., ενώ δεν αποδίδουν. Εγώ αυτό που έχω να πω, είναι ότι και πάλι θα προσπαθήσω με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής μου. Βέβαια το γενικότερο δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να το βάζουμε πάνω από ειδικές προσεγγίσεις, όσο και αν πληγώνει ορισμένες φορές την περιοχή μας. Εν πάση περιπτώσει, θα προσπαθήσω να δω και να καταδείξω την ωφελιμότητα του να υπάρχουν υπηρεσίες σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς 350 φυλακισμένοι κρατούνται αυτή την στιγμή και υπάρχει αύξηση αντί να υπάρξει αποσυμφόρηση.

-Το σωφρονιστικό μας σύστημα έχει ελλείμματα πολλών δεκαετιών. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να πω ότι προχωρώ σε αποσυμφόρηση των δικαστικών φυλακών Κομοτηνής, μεταφέροντας τους κρατούμενους κάπου αλλού. Αλλά δεν έχω το δικαίωμα να φορτώσω άλλες φυλακές για να κάνω καλύτερες φυλακές στην περιοχή μου. Όπως είναι οι φυλακές της Κομοτηνής είναι οι φυλακές όλης της χώρας. Και αν δεν πάρουμε μέτρα, που αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή, όχι με την κατασκευή νέων φυλακών, γιατί δεν οδηγεί πουθενά, αλλά ολοκληρώνοντας τις ήδη δρομολογημένες. Υπάρχει μια στρεβλή ανάπτυξη της δικαιοσύνης. Για τις ποινές προσπαθούμε να κάνουμε εξορθολογισμό των ποινών. Δεν μπορεί να υπάρχουν ποινές υπερβολικά μεγάλες. Πρέπει -και ήδη έχουμε κάνει επιτροπή μαζί με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου- ώστε να εξορθολογήσουμε τις ποινές. Να μη φουλάρουμε τις φυλακές με ποινές, που δεν χρειάζεται να εκτίονται. Και φυσικά, επειδή υπάρχει μια λογική ότι κάθε φορά που αναδεικνύεται ένα ζήτημα, από απλό πλημμέλημα το κάνουμε κακούργημα, έχουμε γεμίσει με κακουργήματα και οι φυλακές είναι γεμάτες με ανθρώπους που εκτίουν ποινές κακουργημάτων. Αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε. Είμαστε σε διαδικασία να αποκτήσουμε φυλακές που να είναι ανθρώπινες, όσο ανθρώπινες μπορούν να είναι, αλλά υπάρχουν πολλά στρεβλά.

Βλέπουμε να δίνεται από τον νυν υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πράσινο φως για τον χρυσό του Περάματος, στα Χρυσωρυχεία Θράκης. Δεν αισθάνεστε συνυπεύθυνος με όλα αυτά που ακούσαμε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι τέτοιες επενδύσεις δεν θα προχωρήσουν αν δεν έχουν την σύμφωνη κατά 100% γνώμη της τοπικής κοινωνίας; Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Παπακωνσταντίνου κάπως διαφορετικά μας τα λέει. Ποια είναι η δική σας άποψη;

-Πρώτα απ’ όλα τυγχάνει να είμαι αυτή την στιγμή με τον Γιώργο Ντόλιο από τον Έβρο. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας και τις εκφράζουμε για το τι γίνεται με τον χρυσό. Εκεί που αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι, είναι για το ότι σαν πολιτικοί παράγοντες της περιοχής μας θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία και το περιβάλλον του τόπου μας.

Και όσον αφορά εμένα και τον Γιώργο Ντόλιο, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε και θέσεις πολύ σημαντικές και εξέχουσες, ως νομάρχης, βουλευτής, δήμαρχος της περιοχής, έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας. Πραγματικά δεν θα γίνει ανεκτό από εμάς το να υπάρχει μια άμετρη και χωρίς καμία αξιολόγηση υπογραφή περιβαλλοντικών όρων, που σημαίνει προώθηση της όλης διαδικασίας. Ψάξαμε να βρούμε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Η πληροφόρηση που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι τέτοιες συζητήσεις, τέτοιες δηλώσεις, δεν έχει κάνει ποτέ ο κ. Παπακωνσταντίνου. Έχουν κυκλοφορήσει από συγκεκριμένη ιστοσελίδα, έγκυρο site, όμως δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχουν ανάλογες και αυτό το λέω, γιατί όταν υπάρχει διαστρέβλωση, υπάρχει ανησυχία, όχι μόνο στον απλό πολίτη, αλλά και σε εμάς που συμμετέχουμε στην λήψη αποφάσεων. Εμείς εμμένουμε και θα εμμείνουμε μέχρι τέλους στην δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, για την περιοχή μας ειδικά, δεν θα υπάρχουν τέτοιου είδους μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Αυτή την στιγμή, προς πάσα κατεύθυνση δηλώνουμε δημοσίως, ότι σαφώς και δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Άρα όσοι διανοούνται ότι μπορούν να αρχίσουν να αδειοδοτούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, θα πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν. Εμείς είμαστε εδώ για να ελέγχουμε, να αντιδρούμε για την υγεία και το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να τις ανταλλάξουμε με κέρδη, τα οποία είναι πάρα πολύ αμφίβολα, με κέρδη που βασίζονται πάνω σε έναν αποικιακό μεταλλευτικό κώδικα, τον οποίο θα πιέσουμε να αλλάξει. Υπάρχει πίεση εκ μέρους μας να αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας και οι συζητήσεις δεν είναι απαγορευτικές. Ίσα-ίσα οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται, αλλά στην βάση ότι η βούληση των τοπικών κοινωνιών δεν θα παρακαμφθεί. Αυτές οι δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν ως δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν έχουν γίνει. Προφανώς τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα, που ακόμη και τέτοιες διαστρεβλώσεις και στρεβλώσεις τις έχουμε πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Με το θέμα των ταξί και την προσπάθεια σε περιφερειακό επίπεδο για να συζητηθούν επί μηδενικής βάσεως τα προβλήματα, μάλλον δεν ισχύουν…

-Οι γνώμες είναι πολλές, υπάρχει όμως πάντοτε η κυρίαρχη βούληση της ελληνικής πολιτείας. Και την κυρίαρχη βούληση της ελληνικής πολιτείας την εκφράζει ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, ο οποίος βεβαίως λειτουργεί και δρα αιτιολογημένα. Αυτό που έκανα εγώ, είναι να ζητήσω να με επισκεφτούν οι ταξιτζήδες της περιοχής μας γιατί είχαν έρθει σε ημέρα που έλειπα στην Αθήνα και τους ζήτησα να έρθουν το Σάββατο να συζητήσουμε. Πήρα τη δέσμευση να συζητήσουμε και σε περιφερειακό επίπεδο και ζήτησα να ετοιμάσουν προτάσεις. Δεν μπορούμε να κρατάμε κλειστά επαγγέλματα.

Είδατε την ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη που τα βάζει μαζί σας και σας ρίχνει το γάντι αλλά απάντηση δεν πήραμε…

-Ούτε θα πάρετε. Με τον Μίκη Θεοδωράκη έχουμε μια οικογενειακή σχέση δεν συνεχίζω τίποτα. Μάλιστα είδα και πάλι αφίσα στην Κομοτηνή και μάλιστα χωρίς υπογραφή, που αναφέρονταν σε μια έκφραση μου ότι δεν κωλώνω να κυκλοφορώ έξω. Βεβαίως και δεν κωλώνω και το επαναλαμβάνω. Αλίμονο να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στις περιοχές μας. Κάποιοι προσπαθούν να υπάρξουν μέσα από αυτά, δεν με αφορούν και δεν μας αφορούν.

Παρ’ όλα αυτά, στη δημοσκόπηση, το 49% των πολιτών δυστυχώς είναι υπέρ των προπηλακισμών.

-Οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές είναι αυτές που χαϊδεύουν αφτιά. Σας πληροφορώ ότι αν υπήρχε δημοσκόπηση για το αν θα πρέπει οι 300 της Βουλής, το κοινοβουλευτικό σύστημα να καταργηθεί, θα μπορούσαμε να δούμε συντριπτικά ποσοστά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πρέπει με τις δημοσκοπήσεις και με ό,τι ακούμε το τελευταίο διάστημα ή ό,τι λέγεται το τελευταίο διάστημα, να λειτουργούμε; Είδα την είσοδο των αγανακτισμένων στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Των αγανακτισμένων πολλούς από τους οποίους τους γνωρίζω, έχουμε συζητήσει. Την έκφραση της αγωνίας των πολιτών την εγκρίνω, αλλά όχι το να χαϊδεύουμε αφτιά και να δημιουργούμε ατζέντες. Στο δημοτικό συμβούλιο διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον. Όσον αφορά στα διόδια βρήκαμε ένα στρεβλό σύστημα, το εξορθολογίζουμε και είπαμε ότι θα υπάρχει μια προσωρινότητα και τα οφέλη σαφώς και είναι ανταποδοτικά. Όταν χρησιμοποιείς ένα δρόμο δεν μπορείς να μην πληρώνεις. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται σε σχέση με τα χιλιόμετρα που χρησιμοποιείς.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/