Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ζωντάνεψαν μετά την αποχή οι Κατασκηνώσεις των Αβδήρων

Αν και φάνταζε αδύνατο, τελικά οι κατασκηνώσεις των Αρχαίων Αβδήρων λειτουργούν και πάλι, φέτος μετά από πολλές προσπάθειες αρκετών παραγόντων

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Αν και φάνταζε αδύνατο, τελικά οι κατασκηνώσεις των Αρχαίων Αβδήρων λειτουργούν και πάλι, φέτος μετά από πολλές προσπάθειες αρκετών παραγόντων.

Το XanthiPress.gr επισκέφθηκε το χώρο της Κατασκήνωσης, ο οποίος επαναλειτουργεί μετά από διακοπή ενός έτους που είχε προβληματίσει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς αλλά και την τοπική κοινωνία των Αβδήρων.

Στην Κατασκήνωση βρέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος – έμπειρος σε κατασκηνωτικά θέματα- που είχε συνάντηση με τα στελέχη της κατασκήνωσης (εικόνα 1) , για τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της.


Β. Συμεωνίδης, αρχηγός: 2 περίοδοι φέτος μέχρι το 15Αύγουστο

Η κατασκήνωση ξεκίνησε να λειτουργεί την Παρασκευή φιλοξενεί 105 κατασκηνωτές. Όπως αναφέρει ο αρχηγός της κατασκήνωσης Βασίλης Συμεωνίδης(εικόνα 2) , Εκπαιδευτικός Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, θα λειτουργήσει σε δύο περίοδους (15-28/7 και 28/7-13/8) φιλοξενώντας αγόρια και κορίτσια από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη Δημοτικού των σχολείων του Νομού Ξάνθης. Οι κατασκηνωτές, όπως πάντα, χωρίζονται σε τέσσερις κοινότητες και επιμέρους ομάδες έχοντας κοινοτάρχες εκπαιδευτικούς και ομαδάρχισσες, μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων, σύμφωνα με τον αρχηγό της κατασκήνωσης.

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί πρόσφατα ώστε να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες της κατασκήνωσης, η προσαρμογή των παιδιών, με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις στον κατασκηνωτικό χώρο, είναι πιο εύκολη από τα προηγούμενα χρόνια και ήδη από την πρώτη μέρα ξεκινούν οι δραστηριότητες των παιδιών που περιλαμβάνουν πρωινό μπάνιο, απογευματινές αθλοπαιδιές και βραδιές ψυχαγωγίας, ανάμεσα στα γεύματα και τις απαραίτητες ατομικές και ομαδικές καθαριότητες.


Σ. Μελισσόπουλος: Κατόρθωμα το γεγονός ότι λειτουργεί φέτος

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, που μίλησε στο XanthiPress.gr εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι, η κατασκήνωση έγινε εφικτό να λειτουργήσει παρότι αναφέροντας «Η λειτουργία της είναι ένα κατόρθωμα, μετά από κενό ενός έτους λόγω της έλλειψης πυρασφάλειας» Απαρίθμησε μια σειρά από παράγοντες που επέδρασαν δραματικά ώστε να γίνει πραγματικότητα η κατασκήνωση αναφέροντας τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης που έκανε όλες τις απαραίτητες επαφές, το Γ.Γ. ΑΔΜΘ Θύμιο Σώκο που εξασφάλισε το ήμισυ του κονδυλίου που απαιτείται, το Δήμο Αβδήρων που εξασφάλισε το υπόλοιπο ποσό και στάθηκε – όπως είπε – δίπλα τους σε κάθε ανάγκη, την Πυροσβεστική υπηρεσία και τον Διοικητή της που έκαναν κάθε τι δυνατό προκειμένου να υπάρξει σύστημα πυρασφάλειας ελεγμένο με αυστηρότητα, το Στρατό και το Διοικητή του Δ’ΣΣ για τη βοήθεια στη διαμόρφωση του χώρου και, τέλος, την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που ενέκρινε την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με το Σάββα Μελισσόπουλο, 88.000 ευρώ θα κοστίσει τον έλληνα φορολογούμενο η φετινή κατασκήνωση ενώ υπάρχει μέριμνα ώστε όλη η τροφοδοσία να γίνεται μόνο από την τοπική αγορά του Δήμου Αβδήρων, ώστε να υποστηριχθεί η τοπική κοινωνία.

Στελέχη, κατασκηνωτές και λοιπό προσωπικό της κατασκήνωσης των Αβδήρων εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διαμονή τους και τη λειτουργία της Κατασκήνωσης, που φαινόταν απίθανη αλλά τελικά κατέστη δυνατή και δίνει πνοή στην περιοχή των Αβδήρων και απασχολεί δημιουργικά για ένα μήνα, παιδιά οικογενειών από όλο το κοινωνικό φάσμα της πόλης και των χωριών της Ξάνθης, όπως επεσήμανε κλείνοντας ο Σάββας Μελισσόπουλος.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/