Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ο Σαμαράς σήμανε συναγερμό και ο Στυλιανίδης «γράφει» εσπευσμένα το τελικό πρόγραμμα της ΝΔ

O αρχηγός της ΝΔ βλέπει πρόωρες εκλογές και έδωσε εντολή στον βουλευτή Ροδόπης να επιταχύνει τις διαδικασίες, έτσι ώστε στις αρχές του φθινοπώρου το κυβερνητικό πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί
ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΤΟ;



Την πεποίθησή του ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός του έτους εκφράζει – ακόμη και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που έχει με πολιτικά στελέχη, παράγοντες της οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.

Οι συνομιλητές του μένουν με την αίσθηση πως τα όσα λέει, για κατάρρευση της κυβέρνησης και για μια "πολιτική που δεν βγαίνει", τα εννοεί και πως τα λόγια του δεν αποτελούν προϊόν μιας πάγιας αντιπολιτευτικής διάθεσης που συνήθως έχει ο ηγέτης του δεύτερου κόμματος έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Εκτός όμως από τα όσα δημόσια ή ιδιωτικά δηλώνει ο κ. Σαμαράς, οι κινήσεις του στο εσωτερικό του κόμματος επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ ετοιμάζεται για την εκλογική αναμέτρηση. Τόσο σε επίπεδο προσώπων - υποψηφίων όσο και σε επίπεδο θέσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει αναλυτικά στον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για τον λόγο αυτό, σε συνάντηση που είχε προ μιας εβδομάδας με τον Ευρ. Στυλιανίδη, του ζήτησε να επιταχύνει τις διαδικασίες, έτσι ώστε στις αρχές του φθινοπώρου το κυβερνητικό πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες είναι ήδη έτοιμοι, στη βάση των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο τίτλος που έχει δοθεί είναι το "πρόταση του μέλλοντος", αν και σε αρκετούς τομείς οι διαφορές με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2004 δεν είναι ευδιάκριτες. Απουσιάζουν, βέβαια, φράσεις όπως "επανίδρυση του κράτους" που έγιναν μεν "σημαία", αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή.


Τα κεφάλαια. Η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ χωρίζεται σε τρία σταδία:

Στη "στρατηγική της ελπίδας", που αφορά ουσιαστικά την οικονομία. Σε αυτό περιλαμβάνονται αυτούσιες οι προτάσεις του "Ζαππείου 2".

Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική ηγεσία της χώρας και στην εδραίωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης. Στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται θέματα, όπως η ανάγκη για άρση της βουλευτικής ασυλίας, ο έλεγχος των "πόθεν έσχες" όσων είχαν δημόσια αξιώματα από το '74 έως και σήμερα, η επιτάχυνση των ρυθμών απόδοσης Δικαιοσύνης, η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος (στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΣτΕ και η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό).

Στη συν-διαμόρφωση μαζί με τους πολίτες μιας σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης για την οικοδόμηση της Νέας Ελλάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για προτάσεις που αφορούν κυρίως την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ορισμένες από τις προτάσεις-θέσεις είναι οι εξής:

Η καθιέρωση ανεξάρτητης αρχής αξιολόγησης προσωπικού, η σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα, η κατάργηση φορέων, η επανίδρυση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, η διαμόρφωση ενός διαφορετικού και πιο απλού πλαισίου για την ίδρυση επιχειρήσεων. Ξεχωριστό κεφαλαίο αποτελεί, τέλος, η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου. Οπως έχει τονίσει ο κ. Στυλιανίδης, ο στόχος του είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ να είναι: Τολμηρό, αξιόπιστο, κοινωνικά δίκαιο και φιλελεύθερο.

Τα προβλήματα, ωστόσο, που καλείται να ξεπεράσει είναι η σύγκρισή του αφενός με το πρόγραμμα του 2004 που είχε επεξεργαστεί ο κ. Γ. Σουφλιάς και αφετέρου η εντεινόμενη δυσπιστία των πολιτών έναντι των όσων υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση σε προεκλογικό χρόνο.

Τότε, κατά γενική ομολογία, οι προτάσεις της ΝΔ έδιναν απαντήσεις σε πολλά από τα προβλήματα της εποχής, αλλά πολλά από τα όσα προέβλεπε ουδέποτε εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν ως απλά συνθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο πλαίσιο της εθνικής συνδιάσκεψης που προετοιμάζεται για το φθινόπωρο.


Οι άξονες

Οικονομία με στόχευση στην ανάγκη εξωστρέφειας, προσέλ-κυσης επενδύσεων και μείωσης των φόρων. Περιλαμβάνονται αυτούσιες οι προτάσεις του "Ζαππείου 2".

Αποκατάσταση της εμπιστο-σύνης των πολιτών έναντι των πολιτικών και γενικότερα των θεσμών. Οι προτάσεις προϋποθέτουν αναθεώρηση του Συντάγματος. Το θέμα έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος.  


Γαλάζια ψηφοδέλτια

Ολος ο προεδρικός... κύκλος στους συνδυασμούς

Τη δική του "σφραγίδα" θα επιδιώξει να "βάλει" στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα θελήσει σε κάθε περίπτωση (είτε εκλογικής νίκης είτε πολύ δε περισσότερο εκλογικής ήττας) να ελέγξει την κοινοβουλευτική ομάδα την επομένη μέρα. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει ήδη το "πράσινο φως" σε στενούς του συνεργάτες να επιλέξουν οι ίδιοι την περιφέρεια που θα πολιτευτούν. Μεχρι τώρα "κλειδωμένες" θεωρούνται οι υποψηφιότητες: Της κυρίας Βασ. Τζότζολα και του κ. Γ. Μανώλη στη Β' Αθηνών, του κ. Ν. Μηταράκη και του κ. Βασ. Κικίλια στην Α' Αθηνών, όπου μετακινήθηκε ήδη η κυρία Ολ. Κεφαλογιάννη, του κ. Π. Λειβαδά στο Υπόλοιπο Αττικής, όπου θα επιστρέψει ο κ. Π. Δούκας. Ακόμη στη Β' Πειραιώς υποψήφιος θα είναι ο κ. Φ. Κρανιδιώτης, ενώ στην Α' θα είναι ο πρώην υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ενώ ακούγεται και το όνομα του Κ. Αρβανιτόπουλου.

Εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας φέρονται να έχουν "κλείσει" ο Χρ. Λαζαρίδης, αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. Επικεφαλής αναμένεται να τεθεί ο Στ. Δήμας, ενώ, λόγω των αλλαγών στο καταστατικό, στο Επικράτειας θα τοποθετηθεί και ο γραμματέας, Α. Λυκουρέντζος.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/