Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μαύρη Δευτέρα για το Χρηματιστήριο. Για πρώτη φορά έπεσε κάτω και από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης

Στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά
χρηματιστήρια, με βουτιά άνοιξε
και η Wall Street, πέφτει αρκετά
και το ευρώ έναντι του δολαρίου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αντιμετωπο με το χάος είναι πλέον το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης του οποίου βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 1000 μονάδες, την ώρα που κορυφώνονται διεθνώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Παρά τις προσπάθειες να διασωθεί ο τετραψήφιος αριθμός, στη συνεδρίαση της Δευτέρας αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατό και έτσι ο δείκτης γύρισε 14 χρόνια πίσω και διαμορφώθηκε στις 998,24 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 6%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκ. ευρώ.

Μαύρη Δευτέρα είναι όμως και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική ευφορία που προκάλεσε στο άνοιγμα η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι τελικά επηρέασε θετικά μόνο την αγορά ομολόγων, καθώς επέφερε μείωση των spread για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τα Χρηματιστήρια ωστόσο κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει πτώση 1,62%, η Φραγκφούρτη 2,35%, το Παρίσι 2,07 % και το Μιλάνο οριακή πτώση 0,25%.

Με βουτιά άνοιξε και η Wall Street, καθώς στο ξεκίνημα της Μαύρης Δευτέρας ο Dow Jones κατέγραφε πτώση 2%, ο S&Poor's 500 1,7% και ο Nasdaq 3,4%.

Πτωτικά κινείται και το ευρώ, το οποίο στις 12:59 (ώρα Ελλάδος) υποχωρούσε στα 1,4257 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί νωρίτερα μέχρι τα 1,4401 δολάρια.

.