Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Πέρασε ο απολογισμός του Δήμου Ξάνθης με κριτική της αντιπολίτευσης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τα έσοδα να ανέρχονται σε 30,8 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα σε 29,8 εκατ. ευρώ, ενω το χρηματικό υπόλοιπο σε πλεόνασμα ήταν 0,97 εκατ. ευρώ!!!

   ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ;


Ο Απολογισμός – Ισολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το έτος 2011 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Αυγούστου.

Τα έσοδα του Δήμου Ξάνθης ανήλθαν σε 30,8 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα σε 29,8 εκατ. ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο σε 0,97 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ελεγκτή Κρίτωνα Τζαβέλα, η μοναδική παρατήρηση που προέκυψε αφορά στις ακινητοποιήσεις από την εκτέλεση προηγούμενων χρήσεων, ποσού 3,3 εκατ. ευρώ , για τα οποία δεν υπήρξε σχετική βεβαίωση του Δήμου μέχρι την ημερομηνία του ελέγχου.


Ξεκινάνε εξώσεις για όσους χρωστάνε μισθώματα.

Ο Νίκος Ανταμπούφης ζήτησε διευκρινίσεις για το μεγάλο ύψος των ανείσπρακτων μισθωμάτων (σχεδόν 100.000 €) από ακίνητα ή αυθαίρετα, δεχόμενος την απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι κάποιοι μισθωτές είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση από το 2009, οι περισσότεροι δεν έχουν φανεί συνεπείς και πλέον ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εξώσεων για όσους οφείλουν. Ειδικότερα στην Δημοτική Αγορά παρατηρείται οξυμένο πρόβλημα καθώς οι μισοί περίπου δεν πληρώνουν τα ενοίκιά τους ενώ έχουν ήδη προχωρήσει 12 υποθέσεων εξώσεων εκεί και 5 στο Χονδρεμπόριο.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Χρήστος Πούλιος παρά την απουσία του, διαβίβασε με mail τις θέσεις του που ανάγνωσε ο Δημήτρης Βορίδης. Έκανε γνωστό ότι η παράταξή του, καταψηφίζει τον Ισολογισμό-Απολογισμό επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζονται ζημίες,. Ανέφερε ότι οι συσσωρευμένες ζημίες έχουν διογκωθεί πλέον, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πληρωμές δανείων της ΔΕΥΑΞ από το Δήμο που κλονίζει την οικονομική κατάσταση του Δήμου.


Λευκό από Ανταμπούφη - Κολλάρο

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ανταμπούφης χαρακτήρισε τεχνικής φύσης τον Ισολογισμό που δείχνει μόνο τη λογιστική πραγματικότητα στα οικονομικά του Δήμου. Ψήφισε λευκό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οικονομικά στοιχεία δεν συνοδεύονται από το απαραίτητο πολιτικό υπόβαθρο που να χαρακτηρίζει την οικονομική εικόνα, ανέφερε.

Ο Γιώργος Κολλάρος δήλωσε παρών, όπως είπε αλλά μετά την διευκρίνηση του Προεδρείου ότι σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το «παρών» προσμετράται στις αρνητικές ψήφους, τελικώς, επέλεξε να ψηφίσει λευκό. Πάντως εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη γενικότερη λογική που ακολουθεί η Αυτοδιοίκηση και ο Καλλικράτης, ζητώντας από τη δημοτική αρχή ισχυρές αντιδράσεις.


Δήμαρχος Ξάνθης: Κριτική για Καλλικράτη και μείωση πόρων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ξεκίνησε ασκώντας ιδιαίτερη κριτικής τον Καλλικράτη, τον οποίοα χαρακτήρισε «νεκροθάφτη» της Αυτοδιοίκησης. Έκανε λόγο για τρομερή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και έκανε λόγο για προβλέψεις που αφορούν σε ποσά λιγότερα από όσα πήρε ο Δήμος της περυσινή χρονιά. Περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα, σημειώνοντας ότι οι εργολάβοι έχουν σταματήσει όλα τα έργα και ότι οι Δήμοι παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίας, όπως και στο Δήμο Ξάνθης. Σε ότι αφορά στο γεγονός ότι δεν είναι πλεονασματικός ο απολογισμός, ανέφερε ότι όταν θα γίνει πλεονασματικός, θα πρέπει να προβληματιστεί ο Δήμος. Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο Δήμος Ξάνθης είναι από τους ελάχιστους Δήμους που δεν συμπληρώνει τα ελλείματά του με δανεισμό.

Τον ισολογισμό-απολογισμό υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο Χουσειν Αχμέτογλου.


Πέρασε καιο ο απολογισμός της Σταυρούπολης

Στην ίδια ειδική συνεδρίαση εγκρίnεται αντίστοιχα και ο απολογισμός του πρώην Δήμου Σταυρούπολης. Πάντως ο Νίκος Ανταμπούφης έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ ανείσπρακτων χρεών από ύδρευση-άρδευση-δικαιώματα βοσκής του πρώην Δήμου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης Θ. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για μέτρα που λαμβάνονται στο εξής για την είσπραξη στην ύδρευση.

Σύμφωνα με τη θέση του Χρήστου Πούλιου η παράταξή του ψηφίζει λευκό για το Δήμο Σταυρούπολης καθώς δεν είχε διαχειριστεί πολιτικά τον πρώην Δήμο, ενώ διαφοροποιήθηκε ο Δημήτρης Βορίδης που καταψήφισε. Υπέρ ψήφισε ο Χουσεΐν Αχμέτογλου και λευκό ο Ν. Ανταμπούφης όπως και ο Δ. Κολλάρος.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/