Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Δεκαπέντε τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα

Κανένα (ακόμα) στην Θράκη, αλλά έντονη ανησυχία για την έξαρση στην υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα και αρνητικές εκτιμήσεις για επικείμενη έξαρση του ιού και αύξηση των κρουσμάτων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τον αριθμό των δεκαπέντε έφτασαν τα κρούσματα πολιτών στην χώρας που έχουν διαγνωστεί εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού. Από αυτά δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τέσσερα συνολικά από τα δεκαπέντε εντοπίστηκαν στον Μαραθώνα, δείχνοντας ότι ο ιός χτύπησε για τα καλά και την πόρτα της Αττικής.

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να ελεγχθούν άλλα τρία περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για τη χρήση, κατ΄ εξαίρεση, κάποιων δραστικών μη εγκεκριμένων φαρμάκων, με τους πρώτους τέτοιους ψεκασμούς να γίνονται από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010 και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έως τον Νοέμβριο του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν σοβαρά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση).

Η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους στη χώρα μας (όλοι υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα). Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι το φαινόμενο κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια, αν και δεν λείπουν οι επικριτικές προς την πολιτεία φωνές για μεγάλες καθυστερήσεις στους αεροψεκασμούς που θα μείωναν δραστικά τα φαινόμενα...

.