Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τρία εκατ. στρέμματα γης σε νέους αγρότες από τέλος Αυγούστου

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο (θα εφαρμοστεί πιλοτικά πρώτα στον Έβρο), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Δριβελέγκας
ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ; ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ;

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους αγρότες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας, η οποία θα γίνει με συμβολικό ενοίκιο περίπου 5 ευρώ το στρέμμα και συμβάσεις από 5 ως 20 χρόνια.

Ο Γ. Δριβελέγκας δήλωσε ότι σε όλους τους νομούς της χώρας έχουν καταγραφεί "καθαρά" 3 εκατ. στρέμματα και η παραχώρηση θα γίνει με συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ το στρέμμα, με τις συμβάσεις να κυμαίνονται από 5 έως 20 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια. Διευκρίνισε επίσης ότι η παραχώρηση θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια από τους περιφερειάρχες.

"Ποια είναι αυτά; Εμείς λέμε ο δικαιούχος να είναι αγρότης, να είναι νέος κάτω των 30 ετών, να έχει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Γεωπονικής Σχολής, να είναι το χωράφι του όμορο με αυτό που είναι του Δημοσίου", σημείωσε ο Γ. Δριβελέγκας και πρόσθεσε πως "τα πρώτα στρέμματα θα δοθούν πιλοτικά σε Έβρο, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία. Εάν ψηφιστεί το Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο, αμέσως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία από τους περιφερειάρχες", είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των Οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΕΕΓΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ του υπουργείου, τόνισε πως "δεν κλείνουμε κανέναν οργανισμό. Είναι τέσσερις οργανισμοί, οι οποίοι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Αυτό λοιπόν που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν ότι ο κάθε οργανισμός έκανε τη δουλειά του, αλλά δεν υπήρχε διασύνδεση και δεν έφτανε το αποτέλεσμα της δουλειάς του στον αγρότη".

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους τέσσερις οργανισμούς, οι οργανικές θέσεις ήταν 2.885 που δεν ήταν καλυμμένες, ενώ συνολικά δουλεύουν 700 άτομα. Σήμερα και με τον καινούριο φορέα χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά 1.000 άτομα. "Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν, το προσωπικό θα αξιολογηθεί και θα μετακινηθεί αν χρειαστεί", επισήμανε.

.