Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Ερώτηση για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη

Κατατέθηκε από την Λίτσα Αμανατίδου - Πασχαλίδου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σημαντικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Mε βάση τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της εξόρυξης χρυσού και την πρόθεση για την αδειοδότηση στο Πέραμα Σαπών και μετά τις σημαντικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. ο ΣΥΡΙΖΑ δια της βουλευτού Αμμανατίδου Ευαγγελίας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή την οποία κοινοποιούμε.


 
ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κκ υπουργούς:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής & Οικονομικών

ΘΕΜΑ : « Έντονη ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της Θράκης οι κινήσεις του ΥΠΕΚΑ στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή»

Μείζον ζήτημα προκύπτει και για την περιοχή της Θράκης ύστερα από τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργού ΠΕΚΑ. Κατά τη διάρκεια της σκανδαλώδους έγκρισης της ΜΠΕ ( Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την εξόρυξη χρυσού στη Βορειο-Ανατολική Χαλκιδική, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπονόησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λειτουργήσει με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο και στην υπόθεση της Θράκης. Οι έντονες ανησυχίες των κατοίκων για την κυβερνητική κινητικότητα ενισχύονται από την εγγραφή στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρόβλεψης για έσοδα που θα προκύψουν από μεταλλευτικά δικαιώματα το 2013 από την περιοχή των Σαπών Έβρου και από την ανακοίνωση διαγωνισμού για πρόσληψη συμβούλου που θα διαπραγματευτεί για μεταλλευτικά δικαιώματα από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Η παραπάνω κινητικότητα οδήγησε τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης να επανεπιβεβαιώσουν, με συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο και ομόφωνα το δεύτερο, την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Μια τέτοια δραστηριότητα θα ακυρώσει κάθε έννοια ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, μετατρέποντας την σε «κρανίου τόπο». Η μονοσήμαντη, περιορισμένης διάρκειας και άναρχη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για τους φυσικούς πόρους της περιοχής και καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Παράλληλα, η κοινωνία της Θράκης, με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, ανησυχεί για ενδεχόμενη αιφνιδιαστική απόφαση έγκρισης της μελέτης παρά την ξεκάθαρη δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης τον Φεβρουάριο του 2011 προς τους περιφερειακούς συμβούλους και τον θρακιώτικο λαό πως:«Αν δεν θέλετε εσείς μια τέτοια δραστηριότητα εμείς δε θα την επιβάλουμε».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί :

1. Ισχύουν οι δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού για το ζήτημα ;

2. Θα σεβαστεί η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΚΑ τη θέληση των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στην καταστροφική για την περιοχή εξόρυξη χρυσού ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου

.