Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

«Ξαναζεσταμένο φαγητό» οι δηλώσεις Μπουλούκμπασι για τα 6 μίλια

Τι ανάφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Σταύρος Λαμπρινίδης για υποτιθέμενη συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα,  κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου;
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με αυτό το χαρακτηρισμό σχολίασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης το «θόρυβο» γύρω από τα λεχθέντα του Τούρκου πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι για υποτιθέμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ε. Κοζάκου-Μαρκουλή, που επισκέπτεται την Αθήνα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε απάντηση σχετικής ερώτησης δημοσιογράφου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

Ο Στ. Λαμπρινίδης υπενθύμισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε ότι η Αθήνα σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και τάσσεται υπέρ της παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Στ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει μια συνολική, συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και λαμβανομένης υπόψη της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

Η Κύπρια ΥΠΕΞ, αφού εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη της για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην προσφατη τραγωδία που έπληξε το νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση, για την διάσταση μεταξύ των προτάσεων Χριστόφια στις διαπραγματεύσιες αφενός και των προτιμήσεων των Κυπρίων πολιτών, όπως αποτυπώνονται στα γκάλοπ, αλλά και των θέσεων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων αφετέρου, η Κοζάκου - Μαρκουλή τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην απαίτηση ενός κράτους με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που περιγράφουν τα ψηφίσματα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών, έχει εκλεγεί από τον κυπριακό λαό και εκφράζει τη βούληση του κυπριακού λαού.


Πηγή:  http://www.enet.gr/