Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες δράσεις στην Θράκη για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;




Σε συνέχεια των τακτικών συσκέψεων της Επιτροπής Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, συνεδρίασε την 6η Σεπτεμβρίου 2011, με θέμα την αξιολόγηση και συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από κουνούπια, στην περιοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.


Σε ότι αφορά τους ψεκασμούς: Η Ομάδα ενημερώθηκε από τον Ανάδοχο του Έργου Βιοεφαρμογές ΕΠΕ για τις δράσεις του ολοκληρωμένου έργου καταπολέμησης που εκτελείται κατόπιν σχετικής συμβάσεως με το Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε ότι:

1. Το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται σε εξέλιξη και στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας ΑΜΘ.

2. Παραδόθηκε η 1η Ενδιάμεση Έκθεση Υλοποίησης του έργου στην οποία περιλαμβάνονται και προβλήματα που προέκυψαν στα πλαίσια της καταπολέμησης.

3. Συνεχίζεται η τοποθέτηση σε εβδομαδιαία βάση παγίδων διοξειδίου του άνθρακα σε 10 δειγματοληπτικούς σταθμούς στην Περιφέρεια.. Τα δείγματα αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο στην Ε.Σ.Δ.Υ.

4. Οι εφαρμογές ψεκασμού πιστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω συστήματος τηλεπισκόπησης

5. Στους οικισμούς που εμφάνισαν τα θετικά δείγματα έγιναν ελεγχόμενοι υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαιοκτονίας για την μείωση των πληθυσμών των ακμαίων κουνουπιών. Σημαντικοί πληθυσμοί κουνουπιών παρατηρούνται στις παρέβριες περιοχές.


Επιπλέον το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσε την επιτροπή ότι :

 δεν αναφέρθηκε ανθρώπινο θετικό κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. υλοποίησε πρόγραμμα ενημέρωσης στους δημότες του Δ.Δ. Φαναρίου την Πέμπτη 1/9/2011 και στο Δ.Δ. Μαρωνείας την Παρασκευή 2/9/2011 και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια.


Κατόπιν τούτων αποφασίστηκε:

- Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ να πραγματοποιήσει ενημερώσεις του γενικού πληθυσμού στο Δ.Δ. Τυχερού και Δ.Δ. Φερρών στις 6 και 7 /09 /2011. Επιπλέον αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν στο Αγίασμα και στην Ηρακλείτσα Καβάλας

- Θα ζητηθεί από τους επαγγελματίες Υγείας των Κέντρων Υγείας 4ης ΥΠΕ αύξηση της προσπάθειας ενημέρωσης από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις παραπάνω περιοχές

- Θα διερευνηθεί η δυνατότητα διενέργειας ακμαιοκτονιών με τη μέθοδο της εκνέφωσης (ULV) στις παρέβριες περιοχές πιλοτικά λόγω της αυξημένης όχλησης από τον μεγάλο πληθυσμό των κουνουπιών .

- Στην περίπτωση υλοποίησης η ομάδα Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου ΑΜΘ, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς καθώς επίσης και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης θα αναλάβει την ενημέρωση κτηνοτρόφων μελισσοκόμων καλλιεργητών και των κατοίκων της περιοχής.


Στην Επιτροπή συμμετέχουν η κα. Αλεξάνδρα Δημητριάδου υποδιοικήτρια 4ης Υ.Π.Ε με αναπληρωτή τον κ. Ηρακλή Χατζηνέστωρος Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, η κ. Γκόμα Φανή, Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, ο κ. Σερετίδης Θεόδωρος, Αν. Γεν. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Π.Α.Μ.Θ., με αναπληρωτή τον Γεώργιο Λουκά Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Π.Α.Μ.Θ., εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης., η κ. Μπάμπαλη Αντωνία, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή, με αναπληρωτή τον κ. Γκίτη Αλέξανδρο, Ιατρό Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ με βαθμό Α΄, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και ο κ. Σύρος Κων/νος Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ως Συντονιστής

Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα σε αίθουσα του Γ.Ν. Κομοτηνής


Δημητριάδου Αλεξάνδρα
Υποδιοικήτρια 4 ΥΠΕ,
Γκόμα Φανή
Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης

Σερετίδης Θεόδωρος
Αν. Γεν. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Π.Α.Μ.Θ

Μπάμπαλη Αντωνία, Ιατρός
Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή
(Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης)

Λουκάς Γεωργίου
Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Π.Α.Μ.Θ
.