Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Για τα αυθαίρετα στην Ροδόπη και για το τέμενος στην Αθήνα μίλησε ο Χατζηοσμάν στην Βουλή

Ζήτησε αποκατάσταση της αδικίας προς τους μουσουλμάνους που δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας και επιτέθηκε σε όσους διαφωνούν με το τζαμί στον Ελαιώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ




Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή.




ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν.

ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗ ΟΣΜΑΝ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σε μία περιοχή όπως η Ροδόπη όπου ολόκληροι οικισμοί δεν διαθέτουν τίτλους και συμβόλαια ιδιοκτησίας για τα σπίτια, η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου θα γυρίσει μία νέα σελίδα και θα προσφέρει νέες δυνατότητες σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Δυνατότητες που δυστυχώς χιλιάδες συμπολίτες μου δεν είχαν μέχρι πρόσφατα διότι μία σειρά διοικητικών ενοχλήσεων και γραφειοκρατικών απαγορεύσεων στερούσαν από τους πολίτες της Μειονότητας αυτονόητα δικαιώματα, όπως είναι η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και συμβολαίων για τις οικίες τους.

Να φανταστείτε ότι ακόμα και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές με αυθαίρετα σπίτια λόγω της παραπάνω κατάστασης.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και πλέον, έχουν καταδικαστεί από όλες τις πλευρές. Το παρόν επιτάσσει την επίλυση του προβλήματος. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι μονόδρομος και η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της επίλυσης αυτού του ζητήματος.

Πολλοί συμπολίτες μου θα επωφεληθούν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά θέλω να λάβετε υπόψη σας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, να μελετήσετε την περίπτωση της Ροδόπης και να ενεργήσετε ανάλογα ούτως ώστε να διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους και να αποκαταστήσουμε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος για τα οποία οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη. Θέλω να δείτε με θετική διάθεση την περίπτωση της Ροδόπης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ως μέλος της Μειονότητας της Θράκης και ως πιστός μουσουλμάνος, θέλω να κάνω μια σύντομη παρέμβαση σχετικά με την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα γιατί περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι η σκέψη όσων εναντιώνονται στην κατασκευή του. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι τα τεμένη, οι εκκλησίες, οι χώροι γενικότερα που οι πιστοί της όποιας θρησκείας ασκούν την θρησκευτική τους πίστη και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα είναι πάνω από όλα οι οίκοι του Θεού. Ως οίκοι του Θεού όλοι οι χώροι άσκησης θρησκευτικής πίστης και πρακτικής είναι χώροι αγάπης και ομόνοιας και όχι χώροι μίσους και διχόνοιας. Αυτή είναι μία βασική αρχή που τη συμμερίζονται όλοι οι πιστοί ανά τον κόσμο.

Πάνω από όλα όμως είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα άπτεται ζητημάτων όπως η θρησκευτική ελευθερία, η ανεξιθρησκεία, η θρησκευτική ανοχή και ο σεβασμός προς τον άλλο.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στην Αθήνα ζούνε τόσες χιλιάδες πιστοί Μουσουλμάνοι και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο τέμενος να καλύψει τις θρησκευτικές τους ανάγκες, ούτε και νεκροταφείο. Όταν προκύψει ανάγκη μεταφέρουν τους νεκρούς στη Θράκη ή τους επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Πρέπει κι αυτό το πρόβλημα να λυθεί με θετική πολιτική βούληση. Είναι πολύ σημαντικό όσο η κατασκευή τεμένους.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε την καλή διάθεση που διακρίνει την Κυβέρνηση για την επίλυση αυτού του προβλήματος και κυρίως, πρέπει όλοι να είμαστε αρωγοί στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Στην Θράκη υπάρχουν πολλά τεμένη. Άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών συνυπάρχουμε αρμονικά και μάλιστα, γιορτάζουμε από κοινού τις θρησκευτικές γιορτές, όπως συνέβη πρόσφατα με το Ραμαζάν Μπαϊράμι.

Θεωρώ ότι η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα ούτε απειλή είναι, ούτε υποθάλπει κάποιο κίνδυνο. Αντιθέτως, θα προσφέρει λύση σε ένα σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα και θα φέρει νέα, σύγχρονα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και συμπεριφερόμαστε σε διάφορα θρησκευτικά ζητήματα στη χώρα μας.

.