Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάληψη πρυτανείας ΔΠΘ για τρίτη μέρα

Από μέλη του Μετώπου Αγώνα Φοιτητών, που προχωρούν και σε ενημέρωση φοιτητών σε εστίες, στάσεις λεωφορείων, κυλικεία και σχολές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η κατάληψη της πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Φοιτητές – μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης, από όπου εκδράμουν προκειμένου να ενημερώσουν συμφοιτητές τους στις εστίες, σε στάσεις λεωφορείων, σε κυλικεία και σχολές. Σαν Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών δεν βάζουμε στο στόχαστρο ούτε τους πρυτάνεις, ούτε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε το μέλος Αργύρης Μπαλέρμπας, «εμείς λέμε ότι εδώ και 20 χρόνια, από την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ το πανεπιστήμιο είχε μπει στην υπηρεσία των μονοπωλίων. Στην σημερινή περίοδο κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν άλλες ανάγκες, δεν χρειάζονται πια το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν πριν, θέλουν φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και αυτό είναι που προσπαθούν να πετύχουν με το νομοσχέδιο. Παράλληλα επειδή έχουν ανάγκη από μια ελίτ μορφωμένη, δημιουργούν τα κέντρα αριστείας, τα μεταπτυχιακά, τα σεμινάρια, επί πληρωμή όμως που δεν αντέχει καμία λαϊκή οικογένεια».



Υπουργός Παιδείας:
«Oταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί με τέτοιες μορφές, έχει και το κόστος»
Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ και η χρηματοδότηση από Επιχειρησιακά Προγράμματα, συνολικού ύψους 872 εκ. ευρώ για την εφαρμογή του. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με το νέο Νόμο, τονίζοντας ότι «στο δημόσιο διάλογο, πέρα από την απολύτως κατανοητή έλλειψη γνώσης, υπάρχουν και συνειδητά ψέματα, που οδηγούν σε παρανοήσεις και σε δημιουργία επιχειρημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Όσον αφορά στις τις καταλήψεις, η υπουργός τόνισε, «οι καταλήψεις είναι η ανώτατη μορφή πάλης. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν και αυτή τη φορά με την ανώτατη μορφή. Όμως, όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί με τέτοιες μορφές, έχει και το κόστος. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις. Μαθήματα 13 εβδομάδων δεν μπορεί να συμπυκνώνονται σε 7 εβδομάδες. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι πλέον αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία και από τον ελληνικό λαό.


Αλήθειες και ψέματα για το νέο Νόμο για τα ΑΕΙ:

• Χρηματοδότηση: Δεν σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Η Πολιτεία έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

• Συγγράμματα: Δεν σταματά η διανομή των συγγραμμάτων. Οι Καθηγητές έχουν την ευθύνη να αναρτούν στο διαδίκτυο τις σημειώσεις τους. Από το 2013-2014 θα είναι αναρτημένα και ηλεκτρονικά όλα τα συγγράμματα.

• Τριετείς σπουδές: Δεν αλλάζει η διάρκεια σπουδών στις Σχολές και τα Τμήματα. Δίνεται η δυνατότητα για τριετείς σπουδές, σε όσα ΑΕΙ το επιθυμούν, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους. Προϋπόθεση ότι Τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικά ΑΕΙ να έχουν τελικά τα ίδια έτη σπουδών.

• Δίδακτρα: Δεν υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές. Διατηρείται η δημόσια και δωρεάν Παιδεία και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Στις μεταπτυχιακές σπουδές ισχύει ό,τι και σήμερα.

• Σίτιση και στέγαση: Δεν καταργείται η δωρεάν σίτιση και στέγαση.

• Έρευνα: Είναι σε εξέλιξη θεσμικό πλαίσιο ειδικά για τον ενιαίο χώρο της Έρευνας.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/