Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Την Παρασκευή η προκήρυξη για τον φράχτη στον Έβρο

Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αναφέροντας ότι η προκήρυξη για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, τονίζοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει γίνει στο ζήτημα της χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας.


Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, συνολικού μήκους περίπου 10,3 χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, θα δημοσιευθεί στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου 2011. Παράλληλα προανήγγειλε την εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης.

Για το θέμα της χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ο υπουργός τόνισε ότι το μηδενικό ποσοστό χορήγησης, για το οποίο η Ελλάδα έχει δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή, έχει ανέλθει πλέον στο ποσοστό του 12,35%, από τα πιο υψηλά ποσοστά εντός Ε.Ε.

Τα πρώτα αποτελέσματα, συνέχισε ο κ. Παπουτσής, καταδεικνύουν ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις από 47.000 ανέρχονται πλέον στις 38.100. Επιπλέον, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς εντοπίστηκαν 7.700 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι δεν έχουν ενεργή ροζ κάρτα για 4 εξάμηνα. Σε αυτούς θα δοθεί περιθώριο δύο μηνών να προσέλθουν στις οικείες διευθύνσεις αλλοδαπών για ανανέωση της ροζ κάρτας τους. Εάν δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας για την υπόθεσή τους θα εκδίδεται αυτόματα πράξη διακοπής.
 
.