Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση Τσιαούση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στην προς την Υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ζητώντας την αναγνώρισή τους

         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα το σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι της χώρας μας, εξαιτίας της μη αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πτυχιούχων σε ορισμένες ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.).

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:«Δεν είναι λίγες οι σχολές και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως τεχνολογικής κατεύθυνσης, που δεν έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα ή δεν έχουν εγκριθεί. Φοιτητές που κόπιασαν και απέκτησαν πτυχίο και στο τέλος έμειναν με άδεια χέρια αφού το χαρτί που έχουν τα χέρια τους δεν βοηθάει επαγγελματικά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η γραφειοκρατία και η δεδομένη κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει χρόνια τώρα, όπου λειτουργούν τμήματα στα ΤΕΙ τα οποία παρέχουν πτυχία σε σπουδαστές, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αναγνωρίζοντας τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προσπαθεί εδώ και καιρό να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να επιταχύνει τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως απέρριψε τα πέντε Προεδρικά Διατάγματα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οποία επιχειρούνταν να αναγνωρισθούν επαγγελματικά δικαιώματα σε 17 τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ. Συνέπεια όλων των παραπάνω να μην τελεσφορήσει θετικά η προσπάθεια του Υπουργείου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων, εξαιτίας γραφειοκρατικών στρεβλώσεων που ακόμη και σήμερα καθυστερούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων».

Τέλος η κα. Ε. Τσιαούση, ρωτάει την κυρία Υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων πτυχιούχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), που εδώ και αρκετά χρόνια εξακολουθούν να μην έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε ορισμένες ειδικότητες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης σε πολλούς νέους της χώρας μας.

.