Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην προβολή του έργου CIVPRO

Πραματοποιήθηκε στις Βρυξέλες διεθνής ημερίδα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011 στις Βρυξέλες διεθνής ημερίδα προβολής του έργου CIVPRO “Regional Strategies for Disaster Prevention”, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), η οποία είναι και ο επικεφαλής εταίρος (LP) του έργου. Το CIVPRO υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διαπεριφερειακής εδαφικής συνεργασίας INTERREG IVC και έχει ως στόχο τη βελτίωση των πολιτικών και στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Η ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο "1η Συνάντηση Βρυξελλών" συμπίπτει με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012. Δείγμα της σημασίας που αποδίδει η ΕΕ στα αποτελέσματα και την επιτυχή υλοποίηση του CIVPRO είναι το γεγονός πως την έναρξη των εργασιών κήρυξε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κο Θεόδωρο Μπούφη, ο Εκπρόσωπος της Πολωνικής Προεδρίας Πρέσβης κος Marek Kuberski, ο οποίος τόνισε πόσο υψηλά στις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και ειδικότερα τα θέματα της πρόληψης.


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάσθηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα της ανάλυσης και καταγραφής των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών στην πρόληψη των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί καθώς και οι καλές πρακτικές. Στην ημερίδα συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO), διπλωμάτες και εκπρόσωποι από τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, η Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου και ο Κυβερνήτης της Hargita (Ρουμανία). Η Περιφέρεια ΑΜΘ παρουσίασε δια των εκπροσώπων της (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων) την επίσημη έναρξη της ιστοσελίδας του Προγράμματος η οποία θα είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό.

Την επομένη της εκδήλωσης έλαβε χώρα η επιτροπή στήριξης του έργου (Steering Committee) όπου αναλύθηκε διεξοδικά η πορεία του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση των επόμενων δράσεων του έργου.

.