Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το σήριαλ Λαμπάκη περί ανεξάρτητης Θράκης και τα επεισόδιά του

Πως τις τελευταίες πέντε μέρες κυριάρχησε στην τοπική επικαιρότητα το θέμα με την ομιλία του Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη στο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Παρά τις καυτές πολιτικές εξελίξεις, τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και τις συνθήκες κοινωνικής αναταραχής που επικρατούν, τις τελευταίες πέντε μέρες κυριάρχησε στην τοπική επικαιρότητα το θέμα με την ομιλία του Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη στο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης.

Η ομιλία έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου και περιέχει αναφορές για την Θράκη ως ένα «ανεξάρτητο κράτος» ( ! ) αλλά το θέμα δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα καθώς δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης. Το «Οικονομικό Φόρουμ Θράκης» κυκλοφόρησε το πλήρες βίντεο της συζήτησης στο διαδίκτυο στις 6 Οκτωβρίου. Η επίμαχη ομιλία του Δημάρχου αρχίζει στο 1:02:40 του συγκεκριμένου βίντεο και ολοκληρώνεται στο 1:15:30.

Την Τετάρτη 12/10 κυκλοφόρησε στο blog alexandroupolisonline και στην συνέχεια σε δεκάδες άλλες ιστοσελίδες, το επίμαχο μονταρισμένο βίντεο, προκαλώντας θύελλα σχολίων και αντιδράσεων. Τις πρώτες ώρες τηρήθηκε από την πλευρά του Δημάρχου «σιγή ασυρμάτου», τα τηλεοπτικά κανάλια αδιαφόρησαν για το θέμα αλλά το διαδίκτυο βοούσε και ζητούσε εξηγήσεις με χαρακτηριστικό άρθρο στην ιστοσελίδα e-evros.

Την επόμενη μέρα το πρωί ο κ. Λαμπάκης έδωσε πρώτα απαντήσεις από ραδιοφώνου στον Maximum fm και στον Δημήτρη Κολιό, όπου συνέδεσε τις αντιδράσεις με την επίσκεψη στην Αδριανούπολη, αναφέροντας ότι την επιστολή στην «Γνώμη» εκείνης της ημέρας την υπογράφουν μέλη του ΛΑΟΣ ενώ μίλησε και για παρακολούθηση των τηλεφώνων του.

Λίγη ώρα αργότερα ακούσαμε από την ίδια συχνότητα τον Νίκο Χατζηνικολάου στον real fm να αναφέρεται στο θέμα με απαξιωτικά σχόλια για τον Δήμαρχο. Ακολούθησε σε δεύτερο χρόνο παρέμβαση του Δημάρχου και ιδιαίτερα έντονη συνομιλία μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ από το γραφείο τύπου του Δήμου κυκλοφόρησε μια λιτή γραπτή απάντηση που μιλούσε για «καθαρή και απόλυτη παρερμηνεία». Ακολούθησε γραπτή δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Λασκαράκη που χαρακτήρισε τον Δήμαρχο «επιζήμιο για τα συμφέροντα της χώρας». Ανταπαντώντας ο κ. Λαμπάκης ανέβασε τους τόνους μιλώντας για μίσος και χαρακτηρίζοντας τον κ. Λασκαράκη «μόνιμο υβριστή» του.

Την Πέμπτη το βράδυ ο Δήμαρχος εμφανίσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Θράκη ΝΕΤ και στον Χρήστο Χατζημίση, όπου είπε ότι ήθελε «να χτυπήσει καμπάνες στις δυνάμεις της Αθήνας, να καταλάβουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τη Θράκη». Ακολούθησε σχολιασμός από τον ιδιοκτήτη Σταύρο Κονδύλη, που συνέστησε στον Δήμαρχο να προσέχει τους φίλους του.

Την Παρασκευή το βράδυ ο Δήμαρχος εμφανίσθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ και στην Έλενα Σώκου όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εχθρούς του τα «Χρυσωρυχεία Θράκης».

Την Δευτέρα το πρωί κυκλοφόρησε και απάντηση της επιτροπής πολιτών που είχε γράψει την επιστολή κατά της επίσκεψης στην Αδριανούπολη.

Δεν ξέρουμε αν το σήριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια. Το θέμα βαίνει προς εκτόνωση με τους γείτονες να το έχουν ήδη επισημάνει και καταγράψει όπως είχαν κάνει και με τον επίλογο της γνωστής επιστολής του Δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό. Αυτή η καμπάνα δεν ξέρουμε τελικά για ποιόν χτυπάει, ελπίζουμε μόνο να μην χτυπάει για την Θράκη και την Ελλάδα.