Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Τι προσδοκίες υπάρχουν από την συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση του πρωθυπουργού για κοινή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι θα έχει η κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά, το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου μελετούσε ενόψει της συνάντησης, πρόταση προς τον κ. Σαμαρά με στόχο την κατάστρωση μίας εθνικής γραμμής διαπραγμάτευσης ή ακόμη και την κοινή παρουσία των δύο στη Σύνοδο Κορυφής και στο περιθώριο των εργασιών.

Χωρίς να έχει γίνει συζήτηση επί τους θέματος, μέλη της κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Π. Μπεγλίτης, Κ. Σκανδαλίδης και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, ότι ενόψει της Συνόδου της Κυριακής, η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τόσο προς την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και προς τους πολίτες ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας λύσης για το χρέος η οποία θα διασφαλίζει τα ασφαλιστικά ταμεία, την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τις καταθέσεις και την αποφυγή λήψης νέων μέτρων.
 
Υπό αυτήν την έννοια, κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι η συνάντηση και η συζήτηση θα γίνουν με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εβδομάδα και στο σκηνικό (οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό) που αναμένεται να διαμορφωθεί, με βάση τις όποιες αποφάσεις ή ενδείξεις για την κατεύθυνση των αποφάσεων, προκύψουν στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.

Η συνάντηση «έκλεισε» και ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά το πέρας της συνομιλίας που είχε τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα για τη χώρα και ότι «όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να κατανοήσουν την ανάγκη για αίσθημα ενότητας».
 
Εν όψει της συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε υπό αυτές τις συνθήκες τον κ. Σαμαρά σε συνάντηση, στην οποία όπως μετέδιδαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν σκόπευε να καταθέσει πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας, παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου Ιουνίου, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ.
 
Παρά ταύτα, παράγοντες και των δύο κομμάτων εκτιμούν ότι η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά, δεν θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Εκτιμούν δε οι ίδιες πηγές ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα προς συζήτηση και κυρίως, οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει των επικείμενων αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.
 
Κατά πολλούς, και με βάση την ερμηνεία των όσων ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και κάποια από αυτά μπορεί και να μην είναι πολιτικά διαχειρίσιμα με τα σημερινούς συσχετισμούς, δεδομένης και της κλιμακούμενης κοινωνικής αντίδρασης. Ένα από αυτά τα σενάρια περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο περιορισμού της δημοσιονομικής και πολιτικής κυριαρχίας, σε συνδυασμό με μία επαχθή απόφαση για το χρέος.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση της Τρίτης θα συνιστούν μία προετοιμασία για τις πολιτικές επαφές που θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα και πάντως αφότου υπάρξει μία σαφής εικόνα για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις ως προς την τύχη της χώρας.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/