Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Στα 3 δισ. ο τζίρος του σύγχρονου δουλεμπορίου

Στην Βαρσοβία γιορτάζεται σήμερα η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων  και σε αυτήν θα παρουσιαστούν απίστευτα στοιχεία της Frontex για τον Έβρο
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Αύξηση του ποσοστού ανδρών και αγοριών που πέφτουν θύματα trafficking καταγράφει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των συνόρων (Frontex), με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί εφέτος στις 18 Οκτωβρίου στη Βαρσοβία.

Για την Ε.Ε., το σύγχρονο δουλεμπόριο, ο «τζίρος» του οποίου από τη δράση ευρωπαϊκών εγκληματικών οργανώσεων εκτιμάται περί τα 3 δισ. ευρώ, έχει προσλάβει δύο μορφές. Αυτό που διεξάγεται εντός της Ε.Ε. κι αυτό που «εισάγεται» στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Παρά τα νομοθετικά μέτρα και τις συντονισμένες δραστηριότητες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπισή του, οι δύο μορφές του απάνθρωπου εμπορίου εμφανίζουν αύξηση που ξεπερνάει το 25%.

Εκείνο που διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια στα στατιστικά στοιχεία εμπορίας ανθρώπων είναι ότι τα «αρσενικά θύματα» του trafficking, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του Eυρωπαϊκού Οργανισμού, είναι ολοένα και περισσότερα, προοριζόμενα κυρίως για καταναγκαστική εργασία κατά 90% ή σεξουαλική εκμετάλλευση, μια τάση σαφώς αξιοπρόσεκτη, αφού το 80% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια.

Ενδεικτικώς και μόνον, αναφέρεται στην έκθεση, τη διετία 2008-2009 καταγράφηκαν από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. περισσότερα από 12.000 «βεβαιωμένα» θύματα, που αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της πραγματικότητας, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους τα περιστατικά δεν έρχονται στο φως.

Υπήρξαν χώρες-μέλη που ανέφεραν αύξηση των θυμάτων γυναικών σε ποσοστό 100%, αλλά την επόμενη χρονιά (2009), χώρες όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ρουμανία ανέφεραν περισσότερα θύματα άνδρες από γυναίκες. Οι ανήλικοι αναφέρθηκαν στο 15% όλων των περιπτώσεων..

Τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, παρουσιάζοντας αύξηση 75% στα συγκρινόμενα έτη, ενώ ακολουθούν οι υπήκοοι χωρών της Ανατολικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Νιγηριανοί, Κινέζοι, αλλά και Βραζιλιάνοι, είναι επίσης μεταξύ των διακινούμενων μη Ευρωπαίων.

Πολλά από τα θύματα εμπορεύτηκαν με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά η διακίνηση για την καταναγκαστική εργασία – υπηρεσίες αναφέρεται ως αυξανόμενο φαινόμενο Η ίδια αυξανόμενη τάση παρατηρείται επίσης σχετικά με θύματα άνδρες, καθώς το 2009 ο αριθμός τους ήταν δέκα φορές υψηλότερος από το 2008 και το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελούν οι Πακιστανοί και ακολουθούν Κινέζοι και Βιετναμέζοι.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση στην έκθεση είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανηλίκων που πέφτουν θύματα εμπορίας και σύμφωνα με στοιχεία από τα κράτη-μέλη της Σένγκεν προήλθαν από τη Νιγηρία και τη Γουινέα και εμπορεύονταν για σεξουαλική εκμετάλλευση, αν και η εκμετάλλευση για δραστηριότητες που συνδέονται με την επαιτεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες αναφέρεται συχνότερα.

Στην Ελλάδα δεν εμφανίζεται σημαντική διαφοροποίηση των στοιχείων που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων, παρά την έκρηξη της λαθρομετανάστευσης, που προσέγγισε πέρυσι τα 100.000 άτομα τα οποία στην πλειοψηφία τους εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα του Εβρου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2010 βοήθεια και προστασία δέχθηκαν 64 θύματα trafficking, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων για τις οποίες έγινε κάποια άλλη ενέργεια (εισαγγελική παρέμβαση, συνεργασία ΜΚΟ, διπλωματικές αρχές) ήταν 142. Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες που κατόρθωσαν να αποδράσουν από τα εγκληματικά δίκτυα των σωματεμπόρων προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και τη Νιγηρία. Οι δράστες εμπορίας / σωματεμπορίας που συνελήφθησαν ήταν κυρίως ελληνικής καταγωγής (78), ρουμανικής (44) και ακολουθούν οι βουλγαρικής, ρωσικής και αλβανικής καταγωγής.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, χώρες που βρίσκονται στο τρίγωνο της διακίνησης ανθρώπων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να συντονίσουν τον βηματισμό τους για την αντιμετώπιση της μάστιγας εμπορίας ανθρώπων.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Αλεξανδρούπολη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – Αποστολή Ελλάδος με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστικό Μηχανισμό Καταπολέμησης Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών έφερε σε επαφή εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς κλάδους των τριών χωρών με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και πρακτικών.

«Η εκμετάλλευση των θυμάτων της εμπορίας διασχίζει όλα τα σύνορα και τους πολιτισμούς. Η μόνη ελπίδα και την καταπολέμηση της σύγχρονης μορφής δουλείας, λέει στην «Κ» ο αρχηγός της αποστολής του ΔΟΜ Ελλάδος κ. Δ. Εσδράς, «είναι η στενή ευέλικτη συνεργασία πέρα από συνοριακούς περιορισμούς».


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/