Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Πρόσθετη βοήθεια για τον Εβρο ζητεί η Frontex

Τον Νοέμβριο θα υποβληθεί στο αρχηγείο της Frontex στη Βαρσοβία έκθεση αξιολόγησης από την εταιρεία συμβούλων Ernst & Young

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΤΗΣ FRONTEX ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;



Αίτημα στα κράτη - μέλη να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα για τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο υπέβαλε με πρόσφατη επιστολή του, το αρχηγείο της Frontex. Ωστόσο, η επιχείρηση «Ποσειδώνας» θα συνεχιστεί το 2012 με μειωμένο προϋπολογισμό και μέσα λόγω... κρίσης χρέους. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Γρηγόρης Αποστόλου, επικεφαλής του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στην Ελλάδα. Η λειτουργία της νέας υπηρεσίας ξεκίνησε πιλοτικά τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον Νοέμβριο θα υποβληθεί στο αρχηγείο της Frontex στη Βαρσοβία έκθεση αξιολόγησης από την εταιρεία συμβούλων Ernst & Young. Από τα συμπεράσματά της και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του οργανισμού θα αποφασιστεί η παράταση ή όχι της λειτουργίας του γραφείου.

Η επιχείρηση «Ποσειδώνας» «τρέχει» στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Μάρτιο του 2011. Ο κ. Αποστόλου εξηγεί ότι ο σχεδιασμός για το 2012 θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Ζητήσαμε από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Εβρο», λέει στην «Κ» ο κ. Αποστόλου. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι το μπάτζετ του οργανισμού θα είναι μειωμένο, καθώς και ότι εδώ και ένα μήνα η δύναμη της Frontex στον Εβρο έχει μείνει δίχως εναέρια μέσα. «Στην παρούσα φάση καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να συνδράμει τις επιχειρήσεις του οργανισμού».

Στο μεταξύ, η ροή μεταναστών από την Τουρκία παραμένει αυξημένη. Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν συλληφθεί 31.000 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, τα γκρουπ των παράνομων μεταναστών διασχίζουν τα σύνορα από το ποτάμιο τμήμα μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας: «Αστυνομεύεται δυσκολότερα, και λόγω καιρικών συνθηκών η στάθμη του ποταμού έχει κατέβει». Στην τουρκική πλευρά, προσθέτει, βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Αλγερία και το Μαρόκο περιμένοντας να μπουν στην Ελλάδα με μικρές πλαστικές βάρκες που τους προμηθεύουν οι δουλέμποροι ή αγοράζουν οι ίδιοι στην τουρκική πλευρά. «Τα χρήματα που πληρώνουν κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Οι δουλέμποροι σταμάτησαν να συνοδεύουν τους μετανάστες στην ελληνική επικράτεια. Κινδυνεύουν με βαριές ποινές σε περίπτωση σύλληψης».

Αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right Watch) για εμπλοκή της Frontex σε περιστατικά κακομεταχείρισης μεταναστών ο κ. Αποστόλου αποκαλύπτει ότι οι ξένοι αξιωματούχοι (guests officers) που μετείχαν στην επιχείρηση Rapids είχαν ενημερώσει με επιστολές τους προς τις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης του Εβρου. Διευκρινίζει, επιπλέον, ότι η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα περιορίζεται σε συμβουλευτικό και όχι ελεγκτικό ρόλο. Ο νέος πάντως κανονισμός λειτουργίας (θα επικυρωθεί τους επόμενους μήνες) θα παρέχει τη δυνατότητα στη Frontex να διακόπτει επιχειρήσεις σε περίπτωση που διαπιστώνεται καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/