Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σε ποιον δήμο της Θράκης αυξήθηκαν 19% από πέρσι τέλη καθαριότητας και φωτισμού;

Εγκρίθηκαν οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής για αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ ο πρώην δήμαρχος χαρακτήρισε την δημοτική αρχή  “φορομπηχτικό μηχανισμό”

    ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ


Εγκρίθηκαν οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου Κομοτηνής για αύξηση των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής, τις οποίες ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, δεν αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές των ισχυόντων τελών ακίνητης περιουσίας από 1-1-2012 και στο εξής. Αντίθετα αναπροσαρμόζονται από 0,40 ευρώ σε 0,57 ευρώ, ανά κυβικό στην Αίγειρο και από 0,50 ευρώ σε 0,57 ευρώ ανά κυβικό στο Σιδηροχώρι οι συντελεστές τελών ύδρευσης από 1-1-2012 και στο εξής. Από την άλλη, δεν αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές τελών στάθμευσης, ενώ κατά 9 % θα αυξηθούν οι συντελεστές των ισχυόντων τελών καθαριότητας και φωτισμού από 1-1-2012 και στο εξής. Επίσης θα επιβληθεί δημοτικός φόρος 0,07 ανά τετραγωνικό μέτρο για το έτος 2012. Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο, μετά και τις εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής, αποφάσισε τη μη αναπροσαρμογή των συντελεστών των ισχυόντων τελών χρήσης χώρων πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων από 1-1-2012 και στο εξής, κάτι που ισχύει και για τους συντελεστές των ισχυόντων τελών διαφήμισης. Την ίδια ώρα αποφάσισε την αύξηση κατά 10% των συντελεστών των ισχυόντων δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών νεκροταφείων από 1-1-2012 και στο εξής, μόνο όσον αφορά στην αγορά τάφων. Επιπλέον αποφάσισε την αναπροσαρμογή κατά 5% στη χρήση δημοτικών κτημάτων από 1-1-2012 και στο εξής. Για τη χρήση του ΧΥΤΑ οι συντελεστές σύμφωνα με την απόφαση αυξάνονται από 23 στα 25 ευρώ ανά τόνο για τους ιδιώτες, από 15 στα 20 ευρώ ανά τόνο για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου(ΝΠΔΔ), και 15 ευρώ για τους δήμους. Επιπλέον αποφασίστηκε να μην αναπροσαρμοστούν τα τέλη γάμου, τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, όπως και τα τέλη βοσκής. Αντίθετα αποφάσισε την επιβολή τέλους καθαριότητας και φωτισμού στους διαμένοντες παραθεριστές της παραλίας Μέσης Ν. Ροδόπης για το έτος 2012. Για την πρώτη γραμμή αυξάνονται από 300 ευρώ σε 330 ευρώ και για τη δεύτερη γραμμή από 250 σε 275 ευρώ.


Αντέδρασε η αντιπολίτευση

Κατά 19% αυξήθηκαν, από πέρσι μέχρι σήμερα, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η αντιπολίτευση σχολίασε αρνητικά την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής με το δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη να επιμένει ότι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Θράκης. “Πείτε μου, ποιος υπάλληλος πήρε αύξηση 19% στο μισθό του φέτος”, αναρωτήθηκε ο Νίκος Φακιρίδης, λέγοντας πως ο δήμος αντί να αυξήσει θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να τα μειώσει. Στο ίδιο μήκος κύματος η παράταξη του Δημήτρη Κοτσάκη, με τον Χρήστο Μέτιο να επιμένει πως οι αυξήσεις είναι υπέρογκες, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από άλλες πηγές. “ Αυτό δεν είναι δημοτική αρχή, αυτό είναι ένας φορομπηχτικός μηχανισμός που ήρθε για να διαχειριστεί”. Με αυτό τον τρόπο σχολίασε την αύξηση των δημοτικών τελών ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Δημήτρης Κοτσάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου το 2007, αύξησε τα τέλη κατά 3,5%, την πρώτη χρονιά και στις επόμενες τρεις χρονιές καθόλου. “Τώρα που ο κόσμος δεν έχει να φάει, που βλέπεις συνέχεια απελπισία στο βλέμμα τους, έρχεσαι και του λες θα αυξηθεί επιπλέον 9%; Πέρσι και φέτος δηλαδή έχουμε μια αύξηση 20%, στα 100 ευρώ είναι 20 ευρώ, για να καταλάβουμε τη διαφορά. Σε μια οικογένεια που δεν έχει πετρέλαιο να βάλει στη σόμπα της, έρχεσαι και της λες αντί να μου δίνεις 100 ευρώ, θα μου δίνεις 120 για το δήμο, τη στιγμή μάλιστα που δεν παρέχονται και οι ανάλογες υπηρεσίες”. Κατά της αύξησης των τελών τάχθηκε και ο Σταμάτης Μαρούδας ο οποίος ρώτησε το δήμαρχο αν οι αυξήσεις μεταφράζονται και σε υπηρεσίες. Το λόγο τότε πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Τσατσαρίδης, ο οποίος και σχολίασε ότι θα επιθυμούσε να ασκεί φιλολαϊκή πολιτική, τα οικονομικά δεδομένα του δήμου όμως δε το επιτρέπουν. Από την άλλη, απαντώντας σε συμβούλους της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι “εάν θέλετε υπηρεσίες, πρέπει να υπάρξουν και αυξήσεις”.


Γιώργος Πετρίδης: “Αναγκαία η αύξηση”

Παρά τις νέες αυξήσεις, το τελικό ποσό και το ποσοστό των δημοτικών τελών παραμένουν τα χαμηλότερο στη Θράκη, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των νομών, είπε απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Κομοτηνής. Επίσης ανέφερε ότι τα ποσά είναι χαμηλότερα στα δημοτικά τέλη και φόρους που πλήρωναν οι δημότες των δημοτικών ενοτήτων Σιδηροχωρίου και Αιγείρου στους πρώην δήμους. “Θεωρούμε ότι ήταν αναγκαία αυτή η αύξηση, στο βαθμό μάλιστα που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ελάχιστες ή μηδενικές αυξήσεις με αποτέλεσμα να χρειάζεται εμείς να παίξουμε τον ρόλο του κακού και να προβούμε σε αυτές τις αναπροσαρμογές. Παρόλα αυτά, είμαστε η φθηνότερη πόλη στην περιοχή μας και σίγουρα φθηνότεροι από τα τέλη που πλήρωνε το Σιδηροχώρι και η Αίγειρος”.

 
Πηγή:   http://www.xronos.gr/