Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση-φωτιά στα διόδια της Εγνατίας

Δεν προλάβαμε να χωνέψουμε τον σταθμό διοδίων στον Ίασμο που ξεκίνησε την λειτουργία του πριν λίγες μέρες και ήδη αποφασίστηκε αύξηση στα τέλη διέλευσης όλων των οχημάτων!
ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ
ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ;


Δεν προλάβαμε καλά-καλά να χωνέψουμε τον σταθμό διοδίων στον Ίασμο που ξεκίνησε την λειτουργία του πριν λίγες μέρες και ήδη αποφασίστηκε αύξηση στα τέλη διέλευσης όλων των οχημάτων !

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών με κοινή τους απόφαση προβλέπουν αύξηση έως και 21% στις τιμές όλων των διοδίων της Εγνατίας Οδού, αρχής γενομένης από τις 15 Απριλίου, ακόμα και για τους σταθμούς διοδίων που δεν έχουν δοθεί ακόμα στην κυκλοφορία.Με την απόφασή των υπουργών, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της «Διαύγειας» -παρότι έχει υπογραφεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα (από τις 6 Οκτωβρίου)- ανακοινώνεται όχι μόνο η επιβολή τέλους διοδίων σε πέντε νέους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου, αλλά και η αύξηση του ειδικού τέλους και για τους έξι που αναμένεται να λειτουργούν μέχρι τον Απρίλιο.

Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα λειτουργούν τρεις σταθμοί διοδίων (στο Μαλακάσι Μετσόβου, στον Πολύμυλο Κοζάνης και εδώ και δύο εβδομάδες στον κόμβο Ιάσμου, στα όρια Ξάνθης και Ροδόπης). Την Παρασκευή ξεκινά την λειτουργία του άλλος ένας, στην Ανάληψη, ενώ άλλοι δύο σταθμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σύντομα (ο ένας στο τμήμα Ηγουμενίτσας - Αράχθου και ένας στο τμήμα Στρυμόνα - Χρυσούπολης).

Δεν φτάνει όμως που για ένα ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη ή την Κομοτηνή ως την Θεσσαλονίκη, θα πληρώνουμε περισσότερες φορές διόδια, σύντομα θα τα πληρώνουμε και πιο αυξημένα! Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, το κόστος για τη διέλευση ενός ΙΧ από τους σταθμούς που λειτουργούν θα ανέβει στα 2,40 ευρώ , από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα. Αναλογικά, για τα δίκυκλα και τρίκυκλα τα διόδια θα αυξηθούν από 1,40 σε 1,70 ευρώ. Για τα λεωφορεία και τα μικρά φορτηγά η αύξηση θα είναι από 5 ευρώ σε 6 ευρώ και για τα μεγάλα φορτηγά από 7 σε 8,40 ευρώ.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι όσοι δεν καταβάλλουν διόδια στην Εγνατία Οδό, μετέχοντας στο γνωστό κίνημα «Δεν πληρώνω», απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις και χρηματικές ποινές που αγγίζουν το 50πλάσιο της αξίας των διοδίων, το οποίο θα εισπράττεται από την οικεία Εφορία του «παραβάτη». Και ως γνωστόν, καλό είναι να μην μπλέκει κανείς με την Εφορία...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/