Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Με μπουφάν, σκούφους και κασκόλ κάνουν μάθημα στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες  οι φοιτητές, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον ανεφοδιασμό των καυσίμων, στο πλαίσιο της γενικότερης καθυστέρησης χρηματοδότησης των ΑΕΙ
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Με μπουφάν, σκούφους και κασκόλ κάνουν μάθημα στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι φοιτητές, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον ανεφοδιασμό των καυσίμων, στο πλαίσιο της γενικότερης καθυστέρησης χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Φοιτητής του τμήματος Νηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης με επιστολή του, περιγράφει με γλαφυρά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης για το αν, πότε και πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση. Την πρωτοβουλία του να πληροφορήσει την κοινωνία χαρακτηρίζει ο φοιτητής «κραυγή αγωνίας», με την οποία καταθέτει: «Σε όλα τα κτίρια δεν υπάρχει θέρμανση, τα παράθυρα μπάζουν κρύο αέρα και τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν. Τα μαθήματα γίνονται υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες, ειδικά τα απογευματινά και βραδινά, αφού πέσει ο ήλιος. Όλοι οι φοιτητές καταβάλλουμε προσπάθειες να παρακολουθήσουμε τις διαλέξεις, φορώντας τα μπουφάν μας, κάποιοι και τα γάντια τους, μιας και τα χέρια μας πρέπει να μένουν ζεστά για να κρατάμε σημειώσεις. Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στα μαθήματα που μαζεύεται πολύς κόσμος (κρυώνουμε μεν, λιγότερο δε), αλλά σε εκείνα που προσέρχονται λίγοι φοιτητές (στα μαθήματα ξένων γλωσσών ή επιλογής για παράδειγμα), τα πράγματα είναι πραγματικά ανυπόφορα».


Γι’ αυτή την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσφορία εκφράζουν και οι φοιτητές της Ξάνθης, αλλά και οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, μάθαμε ότι μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν να λειτουργούν τα καλοριφέρ και ότι υπήρξε μεγάλη αναστάτωση τις προηγούμενες μέρες για το θέμα, η οποία βέβαια συνεχίζει και επιτείνεται όσο παραμένουν ρευστά τα πράγματα για τον ανεφοδιασμό των καυστήρων του πανεπιστημίου. Τα λειτουργικά προβλήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ιδιαιτέρως για τους χειμερινούς μήνες, αφού και παλαιότερα σημειώνονταν πρόσκαιρες δυσκολίες με το πετρέλαιο, το ρεύμα ή τα αναλώσιμα σε τμήματα ή σχολές, αλλά ποτέ σε αυτή την έκταση.


Προσπάθειες για να κρατήσει το πετρέλαιο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων κ. Γιώργο Κώστα, ο οποίος μας εξήγησε ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Μάιο του 2011 και γι αυτό γίνεται μια προσπάθεια να διεκπεραιωθούν όλα τα θέματα που προκύπτουν για τη λειτουργία του πανεπιστημίου εκ των ενόντων.

Παραδέχθηκε ότι το θέμα της θέρμανσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το πανεπιστήμιο: «καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο κι εγώ κάνω μάθημα σε κρύες αίθουσες», αλλά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «αν το καίμε καθημερινά, σε μία εβδομάδα θα τελειώσει το πετρέλαιο από όλες τις σχολές».

Μας ενημέρωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια φειδωλής χρήσης, με τη λειτουργία του καυστήρα για 2-4 ώρες ημερησίως, ώστε να διαρκέσουν τα αποθέματα μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη. «Θέλω να πιστεύω ότι με τη μελέτη που κάναμε, θα καταφέρουμε να έχουμε θέρμανση μέχρι τότε στις σχολές». Συμπλήρωσε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο διαγωνισμός για πετρέλαιο θέρμανσης που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα απέβη άγονος, αφού κανένας προμηθευτής δε δέχεται πληρωμή επί πιστώσει και απαιτεί αποπληρωμή εντός 7 ημερών, πράγμα που αδυνατεί να πράξει το ΔΠΘ.

«Από το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθουνε τα χρήματα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για ενδεχόμενες καθυστερήσεις», μιας και δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά. «Κάνουμε προσπάθειες και την απαραίτητη οικονομία, ώστε να ανταπεξέλθουμε. Ζητάμε από τους διδάσκοντες να μας ενημερώνουν για το πώς διαμορφώνεται ή κατάσταση και πού προκύπτουν μεγαλύτερα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κώστα, συμπληρώνοντας ότι για την ώρα το κύριο πρόβλημα παρατηρείται στα τμήματα της Ορεστιάδας.

Τέλος, αναφορικά με τη θέρμανση στις φοιτητικές εστίες έκανε τη διευκρίνιση ότι η αρμοδιότητα περνάει από το ΕΙΝ στο ΔΠΘ, ωστόσο η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ως εναρκτήρια ημερομηνία την 1-1-12, και άρα μέχρι τότε το ΕΙΝ καλύπτει τα έξοδά του και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου δεν μπορούν να έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/