Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Νομική, αλλά όχι ουσιαστική στήριξη των δημοτών αποφάσισε ο Δήμος Κομοτηνής

Εντονη διαμαρτυρία στο ημορικό Συμβούλιο, όμως ο δήμαρχος δε δέχτηκε την κατάργηση του τέλους, επέμεινε να πληρώσουν όσοι έχουν και ανακοίνωσε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο


         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ
 
 
Δεν πέτυχαν την υποστήριξη της δημοτικής αρχής δήμου Κομοτηνής στο αίτημα τους να πάρει πίσω η κυβέρνηση το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά απέσπασαν την υπόσχεση ότι ο δήμος σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης θα παράσχει νομικές πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της μη πληρωμής ειδικού τέλους ακινήτων. Ο λόγος για δεκάδες δημότες Κομοτηνής, που εισέβαλλαν χθες ειρηνικά στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο, διεκδικώντας να συζητηθεί η επιβολή του τέλους ακινήτων ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης. Η συγκέντρωση των κατοίκων έγινε αρχικά έξω από το κτήριο, όπου ανάρτησαν πανό, αναμένοντας την άφιξη των αιρετών. Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου, όπως και οι επικεφαλείς των παρατάξεων έκαναν δεκτό το αίτημα να συζητηθεί το θέμα.



Το ψήφισμα πολιτών τριών εργατικών κατοικιών

Ο λόγος δόθηκε πρώτα στους πολίτες, που βρίσκονταν στην αίθουσα. Εκπροσωπώντας τους κατοίκους τριών εργατικών κατοικιών της Κομοτηνής η Στρατούλα Χιονίδου κάτοικος εργατικών κατοικιών υποσταθμού ΔΕΗ ανέγνωσε το ψήφισμα των κατοίκων, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: “Θέλουμε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση και να ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ, να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τους δημότες, που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη διακοπή ρεύματος στους εργαζόμενους, άνεργους, άρρωστους δημότες και αν γίνει η διακοπή να ξανασυνδέσουν το ρεύμα. Να μη μένει κανένα εργατικό σπίτι χωρίς ρεύμα.

Η οργή που νιώθουμε για τα εξοντωτικά χαράτσια, που έρχονται το ένα μετά το άλλο, συνεχώς μεγαλώνει και είναι δικαιολογημένη. Μειώνονται συνεχώς οι μισθοί, οι συντάξεις και οι παροχές. Μετά το χαράτσι της εφορίας τώρα μας ζητούν να πληρώσουμε το χαράτσι για τα ακίνητα, το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ με την απειλή της διακοπής του ρεύματος αν δεν πληρωθεί, τη στιγμή που δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το ίδιο το ρεύμα. Το συγκεκριμένο χαράτσι είναι πέρα για πέρα άδικο, ισοπεδωτικό και δυσβάσταχτο. Το ρεύμα είναι απαραίτητο κοινωνικό αγαθό και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας εκβιάζουν απειλώντας ότι θα μας το στερήσουν.

Δε θα επιτρέψουμε να πραγματοποιήσουν την απειλή τους. Ο οικισμός μας αποτελείται από 58 εργάτες, 46 άνεργους, 34 χαμηλοσυνταξιούχους, 17 συνταξιούχους αναπηρίας, 3 πολύτεκνους και 50 παιδιά. Αρνούμαστε να πληρώσουμε το νέο χαράτσι, γιατί δε μπορούμε και γιατί δε θέλουμε. Καλούμε τον δήμο Κομοτηνής να μας στηρίξει με όποια μέσα διαθέτει, να ενστερνιστεί το δίκιο του αγώνα μας, να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα εργατικό, λαϊκό νοικοκυριό που δε θα πληρώσει. Δεν θα αφήσουμε να κατέβει ούτε ένας διακόπτης από τη γειτονιά με συλλογικές διαδικασίες και αλληλεγγύη. Όλοι για έναν και ένας για όλους”.

Της ανάγνωσης του ψηφίσματος ακολούθησε η παρέμβαση του συνταξιούχου Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος ζήτησε τη συμπαράσταση του δήμου Κομοτηνής στο αίτημα κατάργησης του τέλους. “Πληρώσαμε ήδη το χαράτσι της εφορίας για λεφτά που δεν έχουμε πάρει”, είπε με τη σειρά της η πρώην εργαζομένη στον όμιλο Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Λίτσα Μπρούσα. “Οι δημότες σας έχουν ανάγκη, δώστε μας την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι είστε μαζί μας”, είπε η Χαρίκλεια Βελλίδου.


Συμφωνία της αντιπολίτευσης με πολυφωνία ψηφισμάτων

Η συζήτηση για το τέλος ακινήτων από τους δημότες πέρασε στους δημοτικούς συμβούλους. Πρώτος ο επικεφαλής του Σπάρτακου Νεκτάριος Δαπέργολας κατηγόρησε το δήμο Κομοτηνής για αδιαφορία στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και ανέγνωσε το αίτημα που είχε ήδη καταθέσει για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και έγκριση ψηφίσματος σε σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων. Αναλυτικά: “Σ’ όλη τη χώρα οι δήμοι ορθώνουν το ανάστημά τους και αρθρώνουν λόγο κατά της αντισυνταγματικής εντολής των ανδρείκελων που μας κυβερνάνε για είσπραξη του χαρατσιού ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ακόμα και στη Θράκη, σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, οι τοπικές Αρχές έκαναν κάποιες ενέργειες για να δείξουν εμπράκτως την αντίθεσή τους στην φορομπηχτική πολιτική των τροϊκανών. Μόνον ο δήμος Κομοτηνής δείχνει αδιάφορος για ό, τι συμβαίνει γύρω και περιμένει μοιρολατρικά την εξαθλίωση των δημοτών του από την κυβέρνηση. Ως «Σπάρτακος» καλούμε το δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μεταφέρουν ένα αίσθημα αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα ψήφισμα, όπου αφ’ ενός θα διατρανώνεται η σφοδρή μας αντίθεση στην κυβερνητική λεηλασία και αφ’ ετέρου θα βεβαιώνεται η δωρεάν προσφορά νομικών υπηρεσιών στους δημότες μας που είτε αδυνατούν, είτε και αρνούνται να πληρώσουν, καθώς και μία προσπάθεια συνεννόησης με την τοπική διεύθυνση της ΔΕΗ στο θέμα των διακοπών ηλεκτροδότησης ή έστω της αποκατάστασής τους. Η ανελέητη ανθρωποφαγία του μνημονίου δεν μπορεί - και δεν πρόκειται - να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν! Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την αγωνία της και να της συμπαρασταθούμε σ’ αυτή τη ραγδαία πορεία προς τη δρομολογημένη εξαθλίωσή της…”.

Ψήφισμα όμως κατέθεσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Φακιρίδης, καλώντας τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι θα αποτρέψει τη διακοπή ρεύματος σε κάθε σπίτι. Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στα τρία αστικά κόμματα που, όπως είπε, “υλοποιούν το μνημόνιο που φέρνει δυστυχία στο λαό. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, μ’ ένα στόχο, τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, που στη βάση της θα έχει την κοινωνικοποίηση του λαϊκού πλούτου, δηλαδή των βασικών μέσων παραγωγής, την έξοδο από την Ε.Ε. και την μονομερή διαγραφή του χρέους”. Μάχη αξιοπρέπειας, χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μαρούδας τη μάχη ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος υπέγραψε πρωτοβουλία φορέων της Ροδόπης με την οποία ζητείται από τους πολίτες να μην καταβάλλουν το ειδικό τέλος. “Στηρίζουμε τη φωνή του λαού”, είπε η επικεφαλής του συνδυασμού “Πρώτο βήμα για την ισότητα” Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Κεφαλικό φόρο χαρακτήρισε το χαράτσι της ΔΕΗ ο Δημήτρης Κοτσάκης και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και ο ίδιος αν αναγκάσουν τον δήμαρχο σε παραίτηση λόγω παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση που παρέμβει με συνεργεία του δήμου για να μην κόψουν το ρεύμα κάποιου πολίτη.


Να πληρώσουν μόνο όσοι έχουν, επέμεινε ο δήμαρχος

“Δε θα προτείνω σε κανέναν συνδημότη μου να μην πληρώσει το ρεύμα”, δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, όταν πήρε το λόγο μετά το τέλος των τοποθετήσεων, διαφωνώντας με την άποψη να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Παραδέχτηκε ότι η ορθή και δίκαιη επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας πριν 2 χρόνια, δε συνοδεύτηκε δυστυχώς από την αυτονόητη εφαρμογή του με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται να πληρώσουν όλοι όσοι κατέχουν έστω και ένα ακίνητο με την απειλή της στέρησης ηλεκτροδότησης που αποτελεί βέβαια μείζον κοινωνικό αγαθό. Ενημέρωσε επίσης τους δημότες και το σώμα, ότι άμεσα ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης θα παράσχει νομικές πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της μη πληρωμής ειδικού τέλους ακινήτων και ανέγνωσε το ψήφισμα, που έθεσε προς ψηφοφορία: “Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής εκφράζει την αντίθεση του: στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς ισότιμα τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη περιουσία. Στο κόψιμο του ρεύματος οριζόντια και αδιάκριτα καθώς το μέτρο είναι κοινωνικά ανάλγητο και άδικο.

Κανένα χαράτσι και κανένα κόψιμο σε αυτούς που δεν μπορούν. Καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να δείξει την αυτονόητη κοινωνική ευαισθησία και να επεκτείνει τις εξαιρέσεις αγκαλιάζοντας το σύνολο των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν”.

Η διαλογική συζήτηση των τριών περίπου ωρών, παρουσία των δημοτών, έληξε με ψηφοφορία, οπότε και υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 17 υπέρ, 13 κατά και 6 απόντες το ψήφισμα του δημάρχου Κομοτηνής. Οι επικεφαλείς των υπόλοιπων παρατάξεων, εκτός από τον Σταμάτη Μαρούδα, συντάχτηκαν με το ψήφισμα, που κατέθεσε η εκπρόσωπος κατοίκων εργατικών κατοικιών.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/