Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η κερδοφόρα «Ροδόπη» πάει για επιχειρησιακή σύμβαση με -30%

ΑΠΕΛΥΣΕ 4 KAI ΠΙΕΖΕΙ
ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ
ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ
«ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ"


Στην εφαρμογή του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προτίθεται να προχωρήσει η εργοδοσία της βιομηχανίας γάλακτος «Ροδόπη», στην Ξάνθη, προκειμένου να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση όχι με το κλαδικό σωματείο, αλλά με ένωση προσώπων, που θα δημιουργήσουν εργαζόμενοι.

Η βιομηχανία είναι κερδοφόρα, απασχολεί περίπου 100 άτομα, χρειάζονται οι υπογραφές των 3/5 (60 εργαζομένων) και η κίνηση αυτή της εταιρείας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Ο πρόεδρός του Αγγελος Μπεμπεκίδης κατήγγειλε ότι η εταιρεία (ανήκει στους αδελφούς Σαράντη) έκανε 4 απολύσεις και απειλεί με νέες αν δεν υπογράψουν οι εργαζόμενοι για την ίδρυση της ένωσης προσώπων.

Οπως επισημαίνει, στόχος της είναι η παράκαμψη του κλαδικού σωματείου που λειτουργεί στην επιχείρηση και η μείωση των μισθών κατά 20%-30%.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης εκφράζει την ανησυχία πως αν περάσει το άρθρο 37 στη «Ροδόπη», τότε θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, που θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η περίπτωση της «Ροδόπης» είναι από τις πρώτες προσπάθειες, σε πανελλαδική κλίμακα, για την εφαρμογή του άρθρου 37 και το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης ψάχνει με νομικούς συμβούλους τη δυνατότητα να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

«Χτυπάνε τα καμπανάκια», μας είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης. Μίλησε για «αυθαιρεσίες» παρά τη νομοθετική κάλυψη κι επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στο άρθρο 37 και σε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο, ενώ έχει στείλει ειδική εγκύκλιο στα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως αυτή που επιχειρείται στη «Ροδόπη».
 
Πηγή:  http://www.enet.gr/