Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι είναι οι μνηστήρες της ΣΕΚΑΠ. Ο Ιβάν Σαββίδης κοντά στο deal;

Ποιος ο ρόλος του ομογενούς ρώσου βουλευτή στην Δούμα σε σχεση με την πώληση της συνεταιριστικήςν καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης; Ποιες πιθανότητες έχουν οι Ινδοί;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αν και οι δύο δεσμευτικές προσφορές για τη ΣΕΚΑΠ είναι γνωστές, στην περιοχή δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Και κυρίως δεν έχει γίνει κατανοητό ποιοι είναι οι δύο αυτοί επιχειρηματίες που επιχειρούν να πάρουν τη ΣΕΚΑΠ, ο έλληνας Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε. και η ινδική Bommidala Enterprises.


Πως εμπλέκεται ο Ιβάν Σαββίδης

Aν και ο Ιβάν Σαββίδης έχει γίνει περισσότερο γνωστός στη χώρα από την φημολογία προηγούμενων ετών για την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση επιχειρηματίας είναι παλιός γνώριμος της Ξάνθης και, κυρίως της ΣΕΚΑΠ.

Ο Ι. Σαββίδης είναι εδώ και αρκετά χρόνια βουλευτής της ρωσικής Δούμας και έχει έντονη επιχειρηματική παρουσία στη Ρωσία. Δεν έχει διακόψει τις σχέσεις με την Ελλάδα παρότι δεν μιλά πολύ καλά τα ελληνικά. Είναι κουμπάρος του ενός εκ των δύο μνηστήρων της ΣΕΚΑΠ Ηλία Παπαδόπουλου και λέγεται ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΣΕΚΑΠ.

Η «Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.» έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στην επεξεργασία καπνού. Έχει στενή συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ έχοντας εξυπηρετήσει συμβόλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 είχε τζίρο 9 εκατ ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Εκεί δραστηριοποιείται ο Ιβάν Σαββίδης, παλιός πελάτης της ΣΕΚΑΠ , καθώς αγόραζε κατά καιρούς καπνό από την συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία, ενώ έχει επαφές με ανθρώπους της περιοχής, κυρίως ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Πρόσφατα βραβεύτηκε στο Βατικανό με το βραβείο Τζιουζέπε Σκάλτσα – παρουσία αρκετών ανθρώπων από την Ξάνθη που συμμετέχουν στη διοργάνωση των σχετικών βραβείων- γι την προσφορά του στην ομογένεια.


Ποιοι είναι οι Ινδοί

Η Iνδική Bommidala Enterprises Pvt. Ltd μοιάζει σε δυναμικότητα με τη ΣΕΚΑΠ με παραγωγή 6 δισ. τσιγάρων ετησίως αλλά είναι μέρος μόνο του μεγάλου γκρουπ της οικογένειας Bommidala η οποία έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες όπως οινοπνευματώδη ποτά, βιοφάρμακα, πούρα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη, αποτελεί τον duty free βραχίονα της οικογένειας. Θεωρείται κολοσσός ως οικονομικό μέγεθος και θεωρήθηκε εξαρχής ένα από τα φαβορί της εξαγοράς, πριν ακόμη προχωρήσουν οι εταιρίες σε δεσμευτικές προσφορές, καθώς έδειξε το πιο μεγάλο ενδιαφέρον εξαρχής.


Συγκρατημένη αισιοδοξία

Kατά τα άλλα η πορεία του διαγωνισμού και η ελαφρώς θετική στάση της ΑΤΕ τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στου εμπλεκόμενους. Την Τετάρτη 8 Δεκεβρίου πραγματοποιείται και η κρίσιμη Γενική Συνέλευση μετά από 2 αναβολές.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/