Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ζήτησε σημειώματα από Ξυνίδη, Πεταλωτή και όλους τους Υπουργούς ο νέος Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος

Εθεσε ως βασική προτεραιότητα την εκταμίευση της έκτης δόσης και απαίτησε και αλληλεγγύη για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου
ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ



Η εκταμίευση της έκτης δόσης είναι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, με το μεταβατικό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να ζητεί συνεργασία και αλληλεγγύη από τα μέλη της νέας κυβέρνησης για να προχωρήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.




«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».



Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόσο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσο και κατά την υποδοχή του κ. Ι. Μουρμούρα (από τη ΝΔ) ως υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα σημείωσε πως οι προτεραιότητες αφορούν:



1. Στην εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον, είπε, γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, μπορεί να υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση του Eurogroup στις 17 Νοεμβρίου, ενώ το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε πως έως την προσεχή Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες, ενώ απαιτείται, παράλληλα, πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.



2. Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε», για να επαναλάβει, πάντως, ότι για το 2011 και το 2012 «δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα».



3. Στην κατάθεση στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, του προϋπολογισμού 2012, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και κατά 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά κατά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014.



4. Στην ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2012 της διαμόρφωσης του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες. Όπως ανέφερε, πρέπει να ξεκινήσει και επίσημα και δημόσια η διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δηλαδή πρέπει να γίνει αναγγελία του PSI ει δυνατόν τη Δευτέρα. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεννοηθούμε αλλά αυτό επείγει, δεν μπορούμε να το καθυστερήσουμε περισσότερο από Δευτέρα, Τρίτη».



















«Κοντά στο 9% στο έλλειμμα του 2011»



Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό πηγή από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει κοντά στο 9% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας τον ρώτησε για το ύψος που αναμένεται να κλείσει το έλλειμμα για το 2011 και τι θα γίνει αν δεν κλείσει πλήρως η ανταλλαγή των ομολόγων, δηλαδή το λεγόμενο PSI. Ο κ. Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι το έλλειμμα πρόκειται να κλείσει στο 8,9%, ενώ για το PSI απάντησε πώς αν δεν επιτευχθεί κατά 100%, τότε πιθανόν να υπάρξει «χρηματοπιστωτική τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί.



Σημειώματα ζητήθηκαν από τους υπουργούς εν όψει προγραμματικών δηλώσεων



Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμη τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να συγκροτήσει τις επόμενες μέρες Κυβερνητική Επιτροπή, με την οποία θα συνεργάζεται καθημερινά, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς σημειώματα, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που πιθανόν θα αναγνώσουν στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, με στόχο η συζήτηση επ΄ αυτών να ολοκληρωθούν μέχρι την Τετάρτη, καθώς, όπως επεσήμανε στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.