Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Λαθρομετανάστες από τις Κομόρες και τον Αγ. Δομίνικο στην Θράκη!

Πάνω από 45.000 οικονομικοί μετανάστες έχουν περάσει το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η ελληνική κρίση και οι αναταράξεις στην Ευρωζώνη δεν αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών από τις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας προς την Ευρώπη. Ενα χρόνο μετά την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας επέμβασης RABIT στον Εβρο και τις εξαγγελίες για την κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι λαθρομετανάστες εξακολουθούν να εισέρχονται καθημερινά κατά δεκάδες ή εκατοντάδες στην Ελλάδα και θεωρείται σίγουρο ότι το φαινόμενο της μαζικής λαθρομετανάστευσης θα καταγράψει φέτος αριθμό-ρεκόρ στον ακριτικό νομό.

Ηδη από τις αρχές του 2011 έως τα τέλη Οκτωβρίου, μια πολυεθνική πόλη «μετακόμισε» (και πάλι) σε ελληνικό έδαφος και η γειτονική Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία εισέρχεται το μεγαλύτερο κύμα οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη και πιο εύκολα απ’ ό,τι στο παρελθόν...

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροι από 45.000 οικονομικοί μετανάστες προερχόμενοι από δεκάδες χώρες, ακόμη και από τις Νήσους Κομόρες και τη Δομινικανή Δημοκρατία(!), έχουν περάσει το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου. Συγκεκριμένα, από τον Βόρειο Εβρο (ευρύτερη περιοχή Ορεστιάδας) έχουν εισέλθει στο ελληνικό έδαφος 23.500 λαθρομετανάστες (λιγότεροι κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι), αλλά από τον νότιο Εβρο (Αλεξανδρούπολη - Μάνδρα) έχουν εισέλθει 21.700, εμφανίζοντας τεράστια αύξηση εισροής, αφού το αντίστοιχο διάστημα είχαν εισέλθει μόνο 7.300. Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών που είχε μπει στην Ελλάδα από τον Εβρο ήταν 47.000 και η μαζική εισροή τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο είχε προκαλέσει την επείγουσα επέμβαση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των συνόρων (FRONTEX).


Εμπειρία και γνώση

Η βοήθεια της Frontex, τόσο με τη δύναμη ταχείας επέμβασης RABIT –το πρώτο σώμα Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων που αναπτύχθηκε επί τέσσερις μήνες σε εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.– όσο και με την επέκταση εφαρμογής του σχεδίου «Ποσειδώνας» από τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα στα χερσαία του Εβρου και τη Βουλγαρία, μετά τα ενθαρρυντικά αρχικά αποτελέσματα δεν απέφερε τα αναμενόμενα, αλλά προσέθεσε εμπειρία και γνώση για το πρόβλημα της Ελλάδας σε όλα τα κράτη μέλη που συμμετείχαν.

Αστυνομικές πηγές του Εβρου, αναφερόμενες στη λαθρομετανάστευση, μιλούν στην «Κ» για μια κατάσταση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, μόνον που φέτος τα πράγματα έγιναν ευκολότερα για τους παράνομους μετανάστες. Η Τουρκία διαφοροποίησε το καθεστώς βίζας με Μαρόκο, Τυνησία, Ιράκ, Ιράν, Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Μπανγκλαντές, ενώ η αύξηση δρομολογίων των τουρκικών αερογραμμών από χώρες της ανατολικής και δυτικής Αφρικής προς την Κωνσταντινούπολη κάνει το ταξίδι των λαθρομεταναστών «εξπρές». Στην αεροπορική σύνδεση αποδίδεται και η εισροή λαθρομεταναστών από τις Κομόρες Νήσους και τη Δομινικανή Δημοκρατία, απ’ όπου προήλθαν περισσότεροι από 500 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες στον νότιο Εβρο.


Από το αεροδρόμιο

«Τα μέλη των κυκλωμάτων τους παραλαμβάνουν πλέον από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τους οδηγήσουν στα σύνορα με την Ελλάδα», λένε οι συνοριοφύλακες και το σκηνικό από ’κει και πέρα είναι γνώριμο. Οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στο έδαφος του Εβρου, εντοπίζονται (όσοι εντοπίζονται), κρατούνται προσωρινά, καταγράφονται, αυτοί που εμπίπτουν σε διακρατικές συμφωνίες απελαύνονται, οι περισσότεροι όμως αφήνονται ελεύθεροι με την υποχρέωση να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός μηνός...

Η Τουρκία μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε πέρυσι από την Ε.Ε. για την τακτική της να επιτρέπει –σχεδόν να προωθεί– την αβλαβή διέλευση των λαθρομεταναστών από το χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων (Καστανιές - Βύσσα) άλλαξε εν μέρει συμπεριφορά και τουλάχιστον τα 12,5 χιλιόμετρα φυλάσσονται εσχάτως και από την πλευρά της. Από την περασμένη άνοιξη, ο μεγαλύτερος αριθμός των λαθρομεταναστών εισέρχεται από τα εκατοντάδες περάσματα του ποταμού, ενώ η γειτονική χώρα δεν άλλαξε την τακτική της στο πρωτόκολλο επανεισδοχής και από τους 21.700 που εισήλθαν στην Ελλάδα από τον νότιο Εβρο έχει δεχθεί φέτος μόνον 700, ενώ ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός από τον βόρειο Εβρο. Οι διαπιστώσεις των συνοριοφυλάκων ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών βλέπει την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης για τη Δ. και τη Β. Ευρώπη είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί επιμένουν στο «πέρασμα του Εβρου».

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/