Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για άρση πλαφόν και αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών

Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη.


ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών και αδυναμία συγκέντρωσης της απαιτούμενης ποσότητας βάμβακος (πλαφόν) για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιστικής περιόδου βάμβακος στο Νομό Έβρου λόγω της έντονης ζημιάς που οφείλεται τόσο στις έντονες και υπερβολικές βροχοπτώσεις που συνέβησαν από 8/10/2011 έως 15/10/2011, καθώς και σε φαινόμενα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (πράσινο σκουλήκι κ.α), είχαν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη κατά πολύ στρεμματική απόδοση των χωραφιών.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι παραγωγοί της περιοχής δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το πλαφόν ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Έτσι κρίνεται αναγκαίο για τον Νομό Έβρου, τουλάχιστον, να γίνει άρση του πλαφόν για να μην απωλέσουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται.

Επιπλέον λόγω της σημαντικής μείωσης της παραγωγής που έχουν υποστεί θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να προβεί στην αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών.


Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να άρει το πλαφόν ανά στρέμμα προκειμένου να μην απωλέσει το σύνολο σχεδόν των βαμβακοπαραγωγών τη συνδεδεμένη ενίσχυση;

2. Θα μεριμνήσει ώστε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απωλεσθείσα παραγωγή;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Έβρου

.