Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πέρασαν τα stress tests οι πυρηνικοί σταθμοί της Βουλγαρίας


Μια πιθανή Φουκουσίμα ή ένα νέο Τσέρνομπιλ βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα πάνω από την Θράκη μας;

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Τα τεστ αντοχής στους πυρηνικούς σταθμούς Κοζλοντούι και Μπέλενε, επιβεβαίωσαν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και βιομηχανικών ατυχημάτων.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο σταθμό του Κοζλοντούι από το Βουλγαρικό Φόρουμ Ενέργειας (Bulatom) και την Ατλαντική Λέσχη Βουλγαρίας, σε διπλωματικές αποστολές από 15 χώρες και αφορούν αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων.

Σύμφωνα με αυτά τόσο οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι αντέχουν και σεισμοί, απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία και καταιγίδες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία τους ή σταματούν την λειτουργία τους, ενώ διαθέτουν τα  κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά εργαλεία για την αντιμετώπιση πιθανών σοβαρών ατυχημάτων υπάρχουν.

«Τεστ αντοχής» πραγματοποιήθηκαν και στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, αν και δεν ήταν υποχρεωτικό, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια λειτουργίας του σταθμού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, τόνισε ο Ιορντάν Γκεοργκίεφ, εμπειρογνώμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να γίνουν τεστ και για τους τρίτης γενιάς αντιδραστήρες - τύπος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στον μελλοντικό σταθμό «Μπέλενε». Βλέπετε, τόσο το Τσέρνομπιλ όσο και πιο πρόσφατα η Φουκουσίμα θεωρούνταν ασφαλή εργοστάσια και είδατε τι έγινε...

.