Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Χρυσό παγκάρι στην Κόκκινη Πλατεία από τον Εφραίμ του Βατοπεδίου

Φλέβα χρυσού βρήκε ο ηγούμενος, ο οποίος λίγο πριν περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας, επιστράτευσε τη θαυματουργή Αγία Ζώνη για να ενισχύσει το προφίλ του μέσω... Πούτιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΟΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 

Ο πρώτος έχει βάλει πλώρη για να επιστρέψει τον Μάρτιο του 2012 πάλι στην προεδρία της Ρωσίας και βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του, της "Ενιαίας Ρωσίας", να κατρακυλούν.Ο δεύτερος αναζήτησε στον ρωσικό παράγοντα μια επικοινωνιακή υποστήριξη λίγες μέρες πριν περάσει -την ερχόμενη Τρίτη- την πόρτα της ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού.

Οι ανησυχίες του αναζωπυρώθηκαν αφού την περασμένη Πέμπτη, το δεξί του χέρι ο μοναχός Αρσένιος, κατηγορούμενος για μια σειρά κακουργημάτων αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.


Yποστήριξη

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των Ρώσων έχει στραφεί στην Ορθοδοξία, και το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι ένας θεσμός με μεγάλο κύρος αλλά συγχρόνως και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Κανείς δεν γνωρίζει -ούτε και η ίδια η πολιτεία- το μέγεθός της, αφού δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ομως αυτό λίγο ενδιαφέρει το δίδυμο Πούτιν - Μεντβέντεφ. Η προσοχή τους εξαντλείται στο πώς θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Εκκλησίας.

Το Αγιον Ορος παραδοσιακά έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και απήχησης στους Ρώσους Ορθοδόξους, και, όπως φαίνεται, ο Πούτιν βρήκε στο πρόσωπο του Εφραίμ τον άνθρωπό του - που περιγράφεται ως άριστος... επιχειρηματίας, εχέμυθος και φιλορώσος.

Κάτι που δεν έγινε βέβαια επί τόσα χρόνια με τον Βασίλειο Γοντικάκη, πρώην ηγούμενο της Μονής Ιβήρων, μία από τις ξεχωριστές προσωπικότητες του Αγίου Ορους και παραδοσιακό αντίπαλο του Εφραίμ και της εκκοσμίκευσης που επιδιώκει ο τελευταίος με τις λογής επιχειρήσεις του.
Η Μονή Ιβήρων είναι αυτή που είχε πάντα παραδοσιακές σχέσεις με τον ρωσικό λαό και διατηρούσε δικό της Μετόχι με δική της εκκλησία, τον Αγιο Νικόλαο, στην Κόκκινη Πλατεία και μια μεγάλη έκταση δίπλα του. Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Μεντβέντεφ, και πολύ περισσότερο το Πατριαρχείο της Μόσχας, δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της Μονής για επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της.

Πρόβλημα έως ένα σημείο υπάρχει σήμερα και με το λεγόμενο "ρωσικό" μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στο Αγιον Ορος, αφού έχει επικρατήσει η ουκρανική αδελφότητα που πλειοψηφεί της ρωσικής. Ο ηγούμενός της είναι εδώ και χρόνια ο 96χρονος Ουκρανός αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, που και λόγω ηλικίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Αντιθέτως, οι πόρτες του Κρεμλίνου έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια για τον Εφραίμ.

Ενα ρωσικό ορθόδοξο ίδρυμα ανέλαβε να οργανώσει από τις 20 Οκτωβρίου την... περιοδεία της Αγίας Ζώνης της Μονής Βατοπεδίου στη ρωσική επικράτεια. Κατά την άφιξή της στην Αγία Πετρούπολη την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν.

Ο πατριάρχης της Μόσχας κ.Κύριλλος φρόντισε να στηρίξει τα... θαύματα της Αγίας Ζώνης αλλά και τα... αντίγραφά της. Και μπορεί στην Ελλάδα ο Εφραίμ να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμη τέτοια, έγινε όμως στη Ρωσία με τη συνεργασία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Σε κείμενό του μάλιστα διαφημίζει δεόντως τα αντίγραφα της Αγίας Ζώνης που φτιάχνουν όπως αναφέρει μοναχοί στο Αγιον Ορος και θεραπεύουν τις άρρωστες γυναίκες που τα φορούν.


ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Η περιοδεία ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου από την Αγία Πετρούπολη και κατέληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μόσχα, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα για προσκύνημα στον ναό του Σωτήρος Χριστού.

Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τον οβολό των πιστών, τα χρυσά και αργυρά τάματα και την πώληση των θαυματουργών σουβενίρ, και κυρίως των αντιγράφων, εκτιμάται ότι είναι τεράστιο.

Ενα σημαντικό μερίδιο θα πάρουν και οι Βατοπεδινοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών από τις Αρχές τούς προκαλεί δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες της Μονής.


Παλιά μου τέχνη κόσκινο


Τα συνεχή επικοινωνιακά παιχνίδια με την Αγία Ζώνη

Ο Εφραίμ, από τότε που η κυπριακή αδελφότητα των μοναχών του έλεγξε εδώ και δύο δεκαετίες τη Μονή Βατοπεδίου και έγινε ο ίδιος ηγούμενος, έχει εξελιχθεί σε έναν μαέστρο των επικοινωνιακών παιχνιδιών.

Προώθησε την εκκοσμίκευση της Μονής φροντίζοντας να δημιουργήσει ιδιαίτερες σχέσεις με παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς επισκέπτες της Μονής μέχρι το 2008, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τη Μονή.

Ο τότε ηγούμενος της Μονής Ιβήρων Βασίλειος Γοντικάκης κατακεραύνωνε (2006) μπροστά στον τότε πρωθυπουργό τον Εφραίμ και τους συν αυτώ για την εκκοσμίκευση που επιχειρούσαν στο Ορος, όμως Κ. Καραμανλής και Θ. Ρουσόπουλος έσπευδαν να αποδώσουν τις μεγαλύτερες τιμές, και όχι μόνο, στον Εφραίμ.


Εντονες αντιδράσεις

Είχε προηγηθεί το 1995 εκείνη η προκλητική κάθοδος της Αγίας Ζώνης στην Αθήνα, τότε που ο ίδιος ο Εφραίμ την περιέφερε σε σπίτια πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και μέσα στις τάξεις της Εκκλησίας.

Η μεταφορά αυτήν τη φορά στη Ρωσία παρουσιάσθηκε ως μια εξαίρεση που έγινε μόνο για τον ρωσικό λαό και ότι η Αγία Ζώνη δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ άλλοτε το Αγιον Ορος. Ο Εφραίμ φρόντισε να παίξει το "ρωσικό χαρτί" θρησκευτικό και πολιτικό για να πάρει ανταλλάγματα. Το Αγιον Ορος ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατραρχείου και υπάρχουν, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, λεπτές ισορροπίες με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Η μεταφορά της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα συνδυάσθηκε την περασμένη Κυριακή με τον εορτασμό των... γενεθλίων του Πατριάρχη της Μόσχας κ. Κύριλλου που συμπλήρωσε τα 65 χρόνια. Στην ορθόδοξη παράδοση δεν υπάρχει προηγούμενο εορτασμού των γενεθλίων Πατριάρχη, μάλιστα με πατριαρχικό συλλείτουργο στο οποίο παρευρέθησαν οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών του... ρωσικού άξονα και απουσίασε βέβαια το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στα ανταλλάγματα που πήρε ο Εφραίμ, πέραν των οικονομικών, περιλαμβάνεται και ένα πρόσφατο διάβημα της εκπροσώπου της Ρωσίας στην UNESCO που υποστήριξε πως με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Βατοπεδίου απειλούνται δήθεν λόγω έλλειψης συντήρησης τα κειμήλια της Μονής.


Η σχέση με τον Βαρθολομαίο


Επιδιώκει την εύνοια του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ερωτηματικά προκάλεσαν τον περασμένο Μάιο οι πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τις οποίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκαθιστούσε τον Εφραίμ.

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η Σύνοδος του Πατριαρχείου είχε εκφράσει τη λύπη της για την εμπλοκή του ηγούμενου Εφραίμ και τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί γύρω από οικονομικές δραστηριότητες του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου.

Με υπόδειξή της η γεροντία της Μονής τον απομάκρυνε τότε από τα διοικητικά και οικονομικά καθήκοντά του, αφήνοντάς του ωστόσο την... πνευματική εξουσία.


Διευκρινίσεις

Ακολούθησαν διευκρινίσεις που απέδιδαν την αποκατάσταση στη γεροντία της μονής και ότι στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου εκφράστηκαν απορίες, διευκρινίζοντας ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ασκεί διοικητικό έλεγχο επί της Ιεράς Κοινότητος και των Μονών του Αγίου Ορους και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις".

Πάντως αυτό που έγινε γνωστό είναι πως ο Εφραίμ και οι Βατοπεδινοί "πολιορκούν" με κάθε τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους παράγοντές του, επιχειρώντας να αποκτήσουν την εύνοιά τους, ενώ ένα ακίνητο στην Κωνσταντινούπολη που διεκδικούσε η μονή, φαίνεται ότι κατέληξε στο Πατριαρχείο.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Αγιον Ορος τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία παραβρέθηκε και ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο κ. Βαρθολομαίος προσπαθούσε συνεχώς να βρίσκεται... μακριά από τον Εφραίμ.

Κάτι όμως που δεν αποφεύχθηκε στην αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλοπάτια της Ιεράς Κοινότητος στις Καρυές, όταν ο Εφραίμ έσπευσε να βρεθεί στην πρώτη θέση, σχεδόν δίπλα του.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/