Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ντοκουμέντο: Η τελευταία επίσκεψη του Πετσάλνικου στην Θράκη

Όλα όσα είχαν γίνει κατά τον ερχομό του στον Ίασμο τα Χριστούγεννα του 2009, οπότε και είχε μοιράσει δώρα μέχρι και... υπολογιστές στους μαθητές σχολείων της περιοχής

                  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Γιώργο Πεταλωτή υποδέχθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2009  ο Ίασμος, σε μια λαμπρή γιορτή που έγινε στο δημοτικό σχολείο της γειτονικής κωμόπολης.

Πρόεδρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, η νέα περιφερειάρχης, ο νομάρχης και αντινομάρχες της Ροδόπης, ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του Ιάσμου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, μοίρασαν δώρα στους μαθητές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του σχολείου με έκδηλο ενθουσιασμό. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς και τον Σύλλογο Εργαζομένων της Βουλής, η οποία με αφορμή τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απευθύνεται σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Μετά από πρόταση του κ. Πεταλωτή, στις εκδηλώσεις συμπεριελήφθη και ο Ίασμος, ενώ προηγήθηκαν ακριτικές περιοχές των Πρεσπών, Σερρών και Λειψών. Συνολικά 562 μαθητές λυκείου, γυμνασίου, δημοτικού αλλά και νηπιαγωγείου, δέχτηκαν τα δώρα του Συλλόγου Εργαζομένων της Βουλής.

Σε… μεγάλα κέφια ο πρόεδρος της βουλής κ. Πετσάλνικος, ζήτησε από τους μαθητές να του πουν φωναχτά και όλοι μαζί τα ονόματά τους, ενώ στη συνέχεια έκανε και καταμέτρηση των… ποδοσφαιρικών προτιμήσεών τους. Πολυπληθέστεροι -μετά τους φίλους του Πανθρακικού, όπως είναι φυσικό- αναδείχθηκαν εκείνοι του Ολυμπιακού, ενώ στην ερώτηση «ποιοι είναι ΑΕΚ» σήκωσε το χέρι και ο ίδιος ο κ. Πετσάλνικος.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της βουλής εξέφρασε τη χαρά του που ξαναβρέθηκε στη Ροδόπη, μια περιοχή που επισκεπτόταν τακτικά αφού ο γιος του Αλέξανδρος είχε αποφοιτήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το ΔΠΘ. Θυμήθηκε παλιότερες επισκέψεις του με την ιδιότητα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης (στα μέσα της δεκαετίας του ‘90) και έκανε λόγο για τον «πλούτο διαφόρων πολιτισμών και εθίμων της περιοχής».

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην απόφαση της βουλής να μειώσει τον προϋπολογισμό της, αλλά και στο μήνυμα προσφοράς μέσα από τη δράση παρουσίας του προέδρου της και διανομής δώρων σε παιδιά ακριτικών περιοχών: «Βρεθήκαμε στους Λειψούς, σε ορεινά χωριά των Σερρών, στις Πρέσπες, αλλά και σε διαπολιτισμικά σχολεία της Αττικής, προσπαθώντας να δώσουμε χαμόγελο ακόμα και σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα», είπε ο πρόεδρος της βουλής και τόνισε ότι «τα συμβολικά δώρα –που είναι ανάλογα με την ηλικία και το φύλο κάθε μαθητή ή μαθήτριας-προέρχονται από όλους τους βουλευτές όλων των παρατάξεων και όλους τους εργαζόμενους».


ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΔΩΡΟ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ: ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Ο κ. Πετσάλνικος εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών και κατέληξε με μια σημαντική υπόσχεση: «Τα κτιριακά προβλήματα θα επιλυθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη βοήθεια της νέας ΓΓ της Περιφέρειας. Όμως, όσον αφορά το εργαστήριο της Πληροφορικής, έμαθα ότι έχει έξι ηλεκτρονικούς υπολογιστές… λίγο ξεπερασμένης τεχνολογίας. Χρονιάρες μέρες είναι και είπα να δεσμευτώ για να σας κάνουμε ένα ακόμη δώρο ως βουλή: έξι σύγχρονους computers ώστε να εκσυγχρονιστεί πλήρως το εργαστήριο νέων τεχνολογιών» είπε, επευφημούμενος ζωηρά από τους μαθητές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, εξήρε την πρωτοβουλία της βουλής για επισκέψεις και διανομή δώρων σε απομακρυσμένες περιοχές «που τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι πια απομακρυσμένες» όπως είπε. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο «για πραγμάτωση της συνύπαρξης πολιτισμών, σε μια κωμόπολη που φιλοξενεί έναν από τους καλύτερους πολιτιστικούς συλλόγους της χώρας και ανθρώπους με προχωρημένες αναζητήσεις». Ακολούθως, ο δήμαρχος Ιάσμου δηλωσε χαρακτηριστικά: «Αν οι καρδιές αυτών των παιδιών σήμερα χτυπάνε τόσο χαρούμενα, αυτό οφείλεται σ’ εσάς που διαλέξατε έναν μικρό δήμο στην εσχατιά της Ελλάδας» και απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Πετσάλνικο.

Νωρίτερα ο διευθυντής του σχολείου καλωσόρισε τους παριστάμενους, ευχαρίστησε για τη σπουδαία χειρονομία και αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Διαπολιτισμικό Σχολείο Ιάσμου και όχι μόνο. Έκανε δε λόγο για «αυταπάρνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την προσπάθεια μεταλαμπάδευσης των αρχών της ελληνικής παιδείας στους μαθητές» και εξήρε την παρουσία των πολιτικών ανδρών στην ακριτική περιοχή.

Περιττό να σημειώσουμε πως περίσσεψαν οι ευχές από ομιλητές και παριστάμενους, μέσα σε μια εορταστική και πανηγυρική ατμόσφαιρα από τον έκδηλο ενθουσιασμό των μαθητών.