Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αρχές του έτους η παράδοση των Εργατικών Κατοικιών Ξυλαγανής

Ξεμπλόκαρε η υπόθεση, που περίμεναν με περισσή υπομονή οι δικαιούχοι
Ξεκινούν άμεσα εργασίες κατασκευής βιολογικού καθαρισμού
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Από τον βιολογικό καθαρισμό, “κρέμεται” η υπόθεση των εργατικών κατοικιών της Ξυλαγανής, μία υπόθεση που εκθέτει την πολιτεία για την ολιγωρία της και καταδεικνύει την ανεπάρκεια όσων την διαχειρίστηκαν. Από τη μία η γραφειοκρατία, από την άλλη τα χρήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα οι 37 κατοικίες να παραμένουν ακατοίκητες μέχρι σήμερα, αν και χρόνια είναι έτοιμες, ταλαιπωρώντας τους δικαιούχους που περιμένουν να εγκατασταθούν. Εκτός αυτού οι άδειες κατοικίες έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, με ανυπολόγιστες μέχρι στιγμές συνέπειες.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2009, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον οικισμό. Το έργο όμως δεν παραδόθηκε και αυτό γιατί δεν ξεκίνησε η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί μέχρι και τώρα προϋπόθεση για να εγκατασταθούν οι δικαιούχοι στις κατοικίες τους και σκοπός της τότε δημοτικής αρχής ήταν να ξεκινήσει από τις εργατικές κατοικίες και να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ξυλαγανή. Άλλωστε υπήρχαν οι προϋποθέσεις και ήταν εξασφαλισμένο μέρος των χρημάτων που απαιτούνταν.

Η τότε διοίκηση του δήμου Μαρώνειας είχε χρηματοδοτήσει τον βιολογικό καθαρισμό με 150 χιλιάδες ευρώ με σκοπό αυτό να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ξυλαγανή και υπολείπονταν 100 χιλιάδες ευρώ. Μεσολάβησαν οι εκλογές η υπόθεση σχεδόν ξεχάστηκε και επανήρθε τώρα με τη νέα διοίκηση, η οποία κλήθηκε να βγάλει το φίδι από τη τρύπα, εισπράττοντας και τη δυσαρέσκεια των ιδιοκτητών.


Κατοικίες σε μία καταπράσινη τοποθεσία

Σε ένα πανέμορφο μέρος, σε μικρή απόσταση από την Ξυλαγανή κατασκευάστηκαν οι εργατικές κατοικίες. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για 37 κατοικίες-διαμερίσματα, οι δικαιούχοι των οποίων αναδείχθηκαν από κλήρωση που έγινε το 2008. Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, δήλωσε στο “Χ” ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μαρώνειας-Σαπών Μαρίνος Πασλίδης, ξεμπλοκάροντας το θέμα και προωθώντας την υπόθεση, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτικό αρχή, όπως χαρακτηριστικά είπε. “Σκύψαμε στο πρόβλημα, ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κάπου είχε μπλοκάρει το θέμα, τελικά βρήκαμε την λύση, όλα είναι έτοιμα, οι υπογραφές έχουν πέσει, και υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια αλλά τελειώνει και αυτή και μπαίνουμε στη φάση του διαγωνισμού και θα αρχίσει το έργο να υλοποιείται”. Μέχρι τις αρχές του νέου έτους οι κατοικίες θα είναι ετοιμοπαράδοτες εκτιμά ο κ. Πασλίδης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα. Στον οικισμό, σύμφωνα με τον κ. Πασλίδη θα τοποθετηθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού Compact, ο οποίος και θα λύσει το πρόβλημα. “Θα έχει την δυνατότητα να καλύψει όλα τα λύματα του χωριού. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με τα 40 σπίτια και στην συνέχεια αν προκύψει ανάγκη, να γίνει βιολογικός σε όλο το χωριό αυτός θα καλύπτει όλο το χωριό”.


Εντός του μήνα ξεκινούν οι εργασίες

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι εργασίες, ανέφερε ο αντιδήμαρχος εκτιμώντας ότι σύντομα θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των δικαιούχων. “Νομίζουμε ότι στις αρχές του νέου έτους θα τελειώσει, δεν γνωρίζουμε σε πόσο χρονικό διάστημα ο εργολάβος θα ολοκληρώσει το έργο. Από την στιγμή που λύθηκε το πρόβλημα αρχές του νέου έτους τα σπίτια θα δοθούν. Όσο για τους δικαιούχους, δεν είναι πρόβλημα δημαρχίας αυτό, η δημαρχία πρέπει να παραδώσει το έργο, το θέμα του ποιοι θα πάρουν τα σπίτια είναι θέμα του ΟΕΕΚ”. Το κόστος του έργου, όπως ο αντιδήμαρχος είπε ανέρχεται περίπου στα 350.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό είχε συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής με την πρόεδρο του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Γεωργία Κωτίδου με σκοπό την επίσπευση της παράδοσης των εργατικών κατοικιών Ξυλαγανής στους δικαιούχους. Ο κ. Πεταλωτής τότε είχε δηλώσει ότι συμφωνήθηκε επιταχυνθούν, οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες διαθεσιμότητας του έργου από τον ΟΕΚ και να περατωθεί η εκκρεμότητα της συνεργασίας του οργανισμού με τον αρμόδιο δήμο Μαρώνειας - Σαπών για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού.

Μάλιστα είχε τονίσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση “εκθέτει την πολιτεία, η οποία ήδη είχε εμφανίσει στο παρελθόν το έργο ως περατωμένο, ενώ δεν ήταν”.


Πηγή: http://www.xronos.gr/