Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας για άρση αδιεξόδου στις ενταξιακές διαβουλεύσεις

Η γειτονική χώρα συνεχίζει τις προσπάθειες για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την ώρα που κινδυνεύουμε άμεσα να πετάξουν εμάς απέξω

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για προσέγγιση σε μια δέσμη θεμάτων όπως το εμπόριο και οι «θεωρήσεις εισόδου (βίζα)», παρά το υφιστάμενο αδιέξοδο που επικρατεί τώρα στις ενταξιακές διαβουλεύσεις της Τουρκία, συμφώνησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αγκυρα.


Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, μαζί με τον Τούρκο διαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγκίς, «συμφωνούν να ορίσουν μαζί μια θετική ημερήσια διάταξη», η οποία «να μην αντικαθιστά, αλλά να συμπληρώνει» τις ενταξιακές διαβουλεύσεις, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι θεωρήσεις εισόδου αποτελούν σημείο αιχμής στο διμερή διάλογο, καθώς η Τουρκία εκτιμά ότι είναι «άδικο» το καθεστώς, που ισχύει στην ΕΕ για το θέμα.

Σε συνάντηση που είχαν στο μεταξύ σήμερα στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Φούλε και Μπαγίς, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος εξέφρασε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές «χαιρέτησαν την ενθαρρυντική πρόοδο», την οποία διαπίστωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Χριστόφια και Ερογλου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι κ.κ. Φούλε και Μπαγίς συμφώνησαν ότι ο «καθορισμός θετικής ατζέντας», όπως προβλέπεται στην έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, είναι ο κατάλληλος δρόμος προκειμένου να δοθεί ένα νέο «μομέντουμ» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι αυτή η «θετική ατζέντα» δεν πρόκειται να αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε τέλος σήμερα από τις Βρυξέλλες, οι Επίτροποι Φούλε και Κάρελ ντε Γουχτ (αρμόδιος για το Εμπόριο) θα επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη στις 17-18 Νοεμβρίου.

.