Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο νυν πρύτανης του Δημοκριτείου φεύγει και ένας παλιός επιστρέφει;

Απίστευτο παρασκήνιο με τις εκλογές στα Πανεπιστήμια και τους μνηστήρες για τις πρυτανείες

Εμπλοκή από πολιτικά κόμματα, γνωστούς επιχειρηματίες, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ακόμα και ιερείς!
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

 Λίγες εβδοµάδες προτού η Ελλάδα βιώσει την απόλυτη πολιτική ανατροπή, σε κεντρικό καφέ της Αθήνας πρώην αντιπρύτανης µεγάλου πανεπιστηµίου της περιφέρειας και βουλευτής ισχυρού κόµµατος του Κοινοβουλίου συζητούσαν περί... εκλογών. Οχι των βουλευτικών, οι οποίες καθόλου δεν ενδιέφεραν τον «παλαιάς κοπής» πανεπιστηµιακό, αλλά περί πρυτανικών εκλογών. «Στηρίξτε µε για να εκλεγώ στο συµβούλιο και θα βάλω µέσα όποιον εξωπανεπιστηµιακό θέλετε...» πρότεινε ο πανεπιστηµιακός. Ο εκπρόσωπος του κόµµατος υποσχέθηκε ένα βαρυσήµαντο ραντεβού µε υψηλόβαθµα στελέχη, καθώς για το θέµα είχαν ήδη ενδιαφερθεί και επιφανείς επιχειρηµατίες. Γιατί; Απλούστατα διότι τα ελληνικά πανεπιστήµια όχι µόνο δεν είναι διαλυµένα, αλλά είναι από τους λίγους δηµόσιους οργανισµούς που θα έχουν τους επόµενους µήνες ένα στοιχειώδες «µπάτζετ» (κοινοτικών κυρίως προγραµµάτων), προοπτικές να το αυξήσουν και την περίφηµη... εξουσία του πνεύµατος.

Ενα παζάρι άνευ προηγουµένου έχει ήδη ξεκινήσει στα κόµµατα για την «άλωση» των διοικήσεων των πανεπιστηµίων, το οποίο θα εξελισσόταν µε άλλους όρους αν δεν είχαν προλάβει οι πολιτικές εξελίξεις να παγώσουν τις διαδικασίες. Επιχειρηµατίες, µητροπολίτες, πολιτικοί, προετοιµάζουν το έδαφος για την «είσοδο» στη διοίκηση των ΑΕΙ, όπου οι νυν εκλεγµένοι πρυτάνεις έπειτα από µήνες αντίστασης στον νέο νόµο φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι οι διατάξεις του είναι τελικά πιθανότατο να... εφαρµοστούν. Να υπενθυµίσουµε ότι µε τον νέο νόµο στα συµβούλια διοίκησης µπορούν να συµµετάσχουν εξωπανεπιστηµιακά µέλη χωρίς να έχουν καν πτυχίο πανεπιστηµίου. Προς το παρόν οι «µνηστήρες» προέρχονται κυρίως από τον χώρο των πρώην πρυτάνεων, όσων δεν εξελέγησαν στις προηγούµενες εκλογές και... του ΠΑΣΟΚ.


Φήμες για διεθνούς κύρους πρόσωπα

Θεατές στο ίδιο έργο, τα µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας της χώρας αναµένουν τώρα τις παρενέργειες που θα δηµιουργήσει το πολύπλοκο εκλογικό σύστηµα που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας. Κανένας όµως δεν έχει ακούσει ακόµη καµία διεθνούς φήµης προσωπικότητα να εκφράζει ανοικτά ενδιαφέρον για τη διοίκηση ελληνικού πανεπιστηµίου. Στην Αθήνα το όνοµα του διεθνούς φήµης επιστήµονα κ. ∆. Νανόπουλου ακούστηκε ως σοβαρή υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου. « Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο » δήλωσε ο ίδιος ο κ. Νανόπουλος µιλώντας στο «Βήµα». «Δεν µε έχει προσεγγίσει κανένας γι’ αυτό το θέµα, δεν το έχω συζητήσει µε κανέναν και πραγµατικά δεν ήξερα ότι το συζητάτε» συνεχίζει. «Βέβαια, πιστεύω ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγµές πρέπει κανείς να βοηθάει τον τόπο του, αλλά αυτό πραγµατικά δεν το έχω ακούσει από κανέναν» λέει χαρακτηριστικά.

Το όνοµα του καθηγητή του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης κ. Θ. Φωκά ήταν από αυτά που συζητήθηκαν, χωρίς όµως να επιβεβαιωθεί.

Αντ’ αυτού, σε µεγάλα ιδρύµατα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πληροφορίες για «ξαναζεσταµένα φαγητά», καθώς συσπειρώνονται πρόσωπα και συγκροτούνται κινήσεις στην Ιατρική Σχολή γύρω από τον πρώην πρύτανη κ. Α. Μάνθο που φέρεται να συνεργάζεται µε τον πρώην αντιπρύτανη κ. Στ. Πανά.

Αλλες οµάδες συσπειρώνονται γύρω από τον πρώην αντιπρύτανη κ. Α. Γιαννακουδάκη , ο οποίος δηλώνει ανοικτά ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει µια θέση στο νέο συµβούλιο διοίκησης. «Δεν αποκλείω την πιθανότητα να διεκδικήσω την πρυτανεία στο ίδρυµά µου καθώς έχω την εµπειρία» τονίζει ο κ. Πανάς µιλώντας στο «Βήµα». Χαρακτηριστικό των προθέσεών του είναι ότι ο κ. Πανάς έχει δεχθεί να συµµετάσχει στην 5µελή επιτροπή του Ιδρύµατος που διόρισε το υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρώσει τις εκλογές για τα πρώτα οκτώ εκλεγµένα µέλη του συµβουλίου διοίκησής του.

Στο Πανεπιστήµιο Πάτρας κανένας δεν έχει δηλώσει ακόµη «παρών». Ο πρώην πρύτανης κ. Στ. Κουµπιάς επίσης δεν αποκλείει µιλώντας στο «Βήµα» την πιθανότητα να κάνει το... µεγάλο βήµα, αλλά δεν έχει αποφασίσει και θετικά υπέρ της διεκδίκησης της πρυτανείας του Ιδρύµατός του.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συζητούνται τα ονόµατα της κυρίας Μαίρης Μιµίκου που έχασε πριν από δύο χρόνια από τον νυν πρύτανη κ. Σ. Σιµόπουλο, αλλά ακούγεται ως και το όνοµα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ κ. Α. Ανδρεόπουλου.


Ο μικρός... ηγεμόνας των ΑΕΙ

∆εν αρνείται την επιθυµία του να ηγηθεί της Αρχής για την Προστασία της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α∆ΙΠ) που θα αποκτήσει χαρακτήρα µε τον νέο νόµο µικρού «ηγεµόνα» στον χώρο των ΑΕΙ ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και πρόσφατα παραιτηθείς γενικός γραµµατέας Επικοινωνιών κ. Σ. Κάτσικας, ο οποίος θεωρείται επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. «Δεν µου έχει γίνει επίσηµα πρόταση, αλλά είµαι ενήµερος όσον αφορά σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει» λέει ο ίδιος µιλώντας στο «Βήµα». ∆εν κρύβει όµως ότι η απάντησή του θα είναι θετική αν του προταθεί να ηγηθεί της Αρχής, η οποία πλέον θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα εισηγείται στο υπουργείο Παιδείας ποια πανεπιστήµια πρέπει να πάρουν χρήµατα και πόσα...

Πάντως, οι κακοπροαίρετοι παρουσιάζουν ως κύριο διεκδικητή της ίδιας θέσης τον νυν Γραµµατέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου, ο οποίος άλλωστε ηγήθηκε της σύνταξης του νέου νόµου. Πανεπιστηµιακός µε σηµαντικό ερευνητικό έργο από πανεπιστήµιο της επαρχίας, που είχε αρχικά συζητηθεί για την ίδια θέση, προτίµησε τελικά το ερευνητικό του έργο.

Τρεις µόνο πρυτάνεις των ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν το «κούρεµα» και να ολοκληρώσουν την τετραετή θητεία τους. Οι πρυτάνεις των πανεπιστηµίων Θεσσαλίας και Πειραιώς και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο πνευµονολόγος και πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνης εξελέγη το 2008 και παραδίδει τη θέση του στον αντικαταστάτη του (όποιος και αν είναι αυτός) το καλοκαίρι του 2012. «Δεν είµαι επαγγελµατίας πρύτανης, είµαι γιατρός και έχω τη δουλειά µου που µε περιµένει» δηλώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Στη Θράκη και στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο την πρυτανεία µε το νέο σύστηµα φέρεται ότι θα διεκδικήσει ξανά ο πρώην πρύτανης του Ιδρύµατος κ. Ι. Καραµπίνης, καθώς ο νυν πρύτανης κ. Κ. Ρέµελης έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα έβαζε ποτέ υποψηφιότητα µε βάση τις διατάξεις ενός νόµου τον οποίο έχει καταγγείλει ως αντισυνταγµατικό. «Δεν αποκλείω την υποψηφιότητά µου» είπε ο κ. Καραµπίνης µιλώντας στο «Βήµα». «Επειτα από 15 ηµέρες θα µπορέσω να τοποθετηθώ ανοικτά.

Δεν νοµίζω ότι πρόκειται για κακό νόµο, αλλά η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζει κάποια προβλήµατα που πρέπει να τα επισηµάνουµε για να τα λύσουµε» καταλήγει.


 
Πηγή:  http://www.tovima.gr/