Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Επιτέλους τέλος για την υπόθεση «μετεγκατάσταση των κατοίκων του Αλάν Κουγιού»

Οριστική η «διάσωση» της προκηρυχθείσας απαλλοτρίωσης έκτασης στο Κικίδιο, ύψους 830.000 ευρώ

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ένα από τα πλέον πολύκροτα και μακροχρόνια επεισόδια της υπόθεσης «μετεγκατάσταση των κατοίκων του Αλάν Κουγιού», που έχει απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, έληξε χθες οριστικά και με επιτυχία. Όπως αποκάλυψε πριν από μια εβδομάδα ο «ΠτΘ», εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 830.000 ευρώ, που απαιτούταν για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης της έκτασης στο Κικίδιο, όπου θα γίνει η μετεγκατάσταση. Θυμίζουμε ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξασφάλιση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης έληγαν την 11η Νοεμβρίου, μετά το πέρας της οποίας η προκηρυχθείσα απαλλοτρίωση θα ακυρωνόταν και θα απαιτούνταν επιπλέον χρονοβόρα διαδικασία για την κήρυξη νέας. Πηγή της χρηματοδότησης ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών, τα χρήματα παρακατατέθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα, ενώ μόλις χθες δημοσιεύθηκε και το σχετικό ΦΕΚ.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, όπου διευθέτησε και τις τελευταίες εκκρεμότητες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης εντός των περιορισμένων χρονικών ορίων, που διέθετε. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αγώνα» το σύνολο των προσπαθειών, που καταβλήθηκαν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανεύρεση των χρημάτων, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πολύ σημαντική συμβολή του συντοπίτη μας Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Πεταλωτή.


Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης

Ενώ ξεπεράστηκε, λοιπόν, το συγκεκριμένο εμπόδιο, δεν είναι λίγες οι διαδικασίες και οι εκκρεμότητες, που απομένουν και πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης. Καταρχήν εκκρεμεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό μιας αίτησης ακύρωσης της απαλλοτρίωσης, που κατατέθηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρωθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό και να σχεδιαστούν οι δημοσιές υποδομές, που είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν. Παράλληλα, για να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα, απαιτείται η εξεύρεση ικανών προς το μέγεθος αυτών πηγών χρηματοδότησης. Σε δεύτερο επίπεδο, τέλος, πρέπει να αναζητηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα κατασκευαστούν οι νέες κατοικίες. Αναφορικά με τον αριθμό των υπό μετεγκατάσταση κατοίκων του Αλάν Κουγιού, εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 200 οικογένειες, κάτι που θα διασαφηνιστεί μετά από τη διενέργεια νέας αξιόπιστης απογραφής.


Γιώργος Πετρίδης «Από εδώ ξεκινάμε, αλλά αν δεν είχε ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα ήμασταν δέκα χρόνια πίσω»

Βάσει των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 830.000 ευρώ και τη «διάσωση» προκηρυχθείσας απαλλοτρίωσης, πραγματοποιήθηκε ένα από τα πρώτα βήματα του απώτερου στόχου, η επίτευξη του οποίου όμως απαιτεί επιπρόσθετες συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες. Εντούτοις, η παραπάνω θετική εξέλιξη της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωση αποτελεί αν μη τι άλλο τη βάση και το προαπαιτούμενο των επιγενόμενων ενεργειών. Όπως, άλλωστε, χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Πετρίδης, «από εδώ ξεκινάμε, αλλά αν δεν είχε ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα ήμασταν δέκα χρόνια πίσω».


«Προεκλογικά το πρόβλημα με άγγιζε προσωπικά, αλλά δεν πήγα να το αγγίξω - το κάνω τώρα»

Ο ίδιος προεκλογικά είχε επιλέξει να μη συμπεριλάβει στην προεκλογική του εκστρατεία το ζήτημα της μετεγκατάστασης των κατοίκων του Αλάν Κουγιού, επιφυλασσόμενος να επισκεφτεί τον οικισμό, όταν θα διαθέτει κάτι χειροπιαστό για την υπόθεση της μετεγκατάστασης. «Προεκλογικά το πρόβλημα με άγγιζε προσωπικά», σχολίασε, «αλλά δεν πήγα να το αγγίξω εγώ». «Όταν πηγαίνω κάπου», συνέχισε, «θέλω να πηγαίνω με πράγματα, που έχω κάνει και όχι με αυτά, τα οποία θα κάνω». «Τώρα όμως θα πάω», κατέληξε.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/