Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση εργασίας του Πεταλωτή με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Συζητήθηκαν σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα του νομού με σκοπό την επίλυση δυσκολιών στην υλοποίησή τους


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;



Συνάντηση εργασίας είχε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, με τον Αντιπεριφερειάρχη, Παύλο Δαμιανίδη, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011.


Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η εκατέρωθεν ενημέρωση και παρακολούθηση των θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σε σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα στη Ροδόπη με σκοπό την επίλυση δυσκολιών στην υλοποίηση τους.

Αρχικά έγινε αναφορά στον Ορεινό όγκο της Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον δρόμο Δαρμένης-Ραγάδας. Παράλληλα, η υλοποίηση των δρόμων Μυρτής- Άνω Μυρσίνης και  Κέχρου-Χλόης καθώς και ο άξονας Ιάμπολη-Πάτερμα, χαρακτηρίστηκαν έργα μεγάλης σημασίας από τον κ. Πεταλωτή, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται με την υπογραφή της σύμβασης. Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, ο Ορεινός όγκος της Ροδόπης έχει μεγάλη σημασία , όχι μόνο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, που δικαιούνται καλύτερη εξυπηρέτηση στις οδικές τους ανάγκες αλλά και γιατί είναι ένα τμήμα του Ν. Ροδόπης ,άγνωστο σε πολλούς που επιδέχεται ανάπτυξη, από την οποία θα ωφεληθεί ολόκληρη η Ροδόπη και συνέχισε: Αν δεν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές δεν μπορούν να υπάρχουν και προοπτικές για την ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα.

Αναφορά έγινε και στον δρόμο Κομοτηνή –Ίασμος-Αμαξάδες- Όρια Ν.Ξάνθης για τον οποίο τονίστηκε πως ενώ υπάρχει πλήρης ωριμότητα και το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (που σημαίνει ότι υπάρχει χρηματοδότηση) εμφανίζονται  γραφειοκρατικά προβλήματα σε σχέση με τον ΟΣΕ, αυτά θα λυθούν σε επικείμενες συναντήσεις του κ. Πεταλωτή, του κ. Δαμιανίδη και των αρμοδίων παραγόντων του ΟΣΕ στην Αθήνα.

Αναφορικά με την κατασκευή και ολοκλήρωση των κόμβων Εγνατία –ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής και κόμβο Διώνης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της “ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ”, κ. Μουρατίδη, ενημερώθηκε ότι η μελέτη σκοπιμότητας είναι έτοιμη και ειδικά η σκοπιμότητα του κόμβου Εγνατία –ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ”, δεσμεύτηκε ωστόσο να εργαστεί και για την κατασκευή του κόμβου της Διώνης.

Για το μεγάλο έργο του Φράγματος Ιασίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 18 εκ. ευρώ και υπολείπονται ακόμα 4,5 εκ. ευρώ ενταγμένα, πλέον, στο ΕΣΠΑ ενώ απαιτούνται επιπλέον Εθνικοί πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η εξεύρεση των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει το χαρακτήρα της περιοχής, εφόσον συμπληρωθεί με τα δίκτυα ύδρευσης και τα υπόλοιπα έργα υποδομής. Τα χρήματα είναι αρκετά κα ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο, είναι  σημαντικό να δημιουργήσουν και εργοταξιακή δραστηριότητα που διοχετεύει οικονομική ενίσχυση στην τοπική αγορά με την απασχόληση εργαζομένων.

Στην συνάντηση τέθηκε και το θέμα των αναδασμών, οι οποίοι είχαν παγώσει επί ΝΔ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει ετοιμάσει τη μελέτη και εργάζεται στην κατεύθυνση του να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης, προσπαθώντας να συμβάλλει και ο ίδιος, ώστε οι δικαιούχοι να παραλάβουν τα νέα χωράφια που προκύπτουν μετά από τον αναδασμό στις περιοχές του Νομού Ροδόπης, Γρατινή-Ανθοχώρι –Θρυλόριο και σε ένα μέρος της Καλλιθέας.
Ήδη, για το θέμα των Αναδασμών ενημέρωσε ότι είχε συναντήσεις με νέους παραγωγούς με τους οποίους συμφώνησε ότι οι αναδασμοί είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν οι νέοι αγρότες στις περιοχές αυτές. Εξάλλου, ανέφερε και την εμπειρία του στους αναδασμούς αφού όταν ήταν νομαρχιακός σύμβουλος , με τον κ. Σταυρόπουλο, υπήρξε ρεκόρ αναδασμών στη Ροδόπη.

Για το θέμα της απαλλοτρίωσης του Αλάν Κογιου τόνισε πως με συγκεκριμένες ενέργειες ,μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής, βρέθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με την άμεση μεσολάβηση του κ. Σώκου και του κ. Καστανίδη, οι οποίοι κατανόησαν την σημασία του προβλήματος. Το σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, είναι η ένταξη του στο ¨Πράσινο Ταμείο¨, ενώ ανακοίνωσε πως κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την Γ.Γ. του Υπουργείου, κ. Καλτσά, θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες την περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν οι χώροι που μπορούν να ενταχθούν στο ¨Πράσινο Ταμείο¨ και αφορούν σε ολοκληρωμένες πρότυπες οικιστικές λύσεις.

Για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής δήλωσε πως σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ, κ. Φωτάκη, τις προηγούμενες ημέρες, ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση  της μελέτης προσαρμογής άλλου νοσοκομείου στα στάνταρς της Ροδόπης που σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη μελέτη του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή που θα αφήσει σφραγίδα στον υγειονομικό χάρτη. Η σπουδαιότητα του είναι αυτονόητη.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής ενημερώθηκε για το Γηροκομείο Κομοτηνής. Ένα σημαντικό έργο πρόνοιας για το οποίο υπάρχει δέσμευση για ένταξη στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εξοπλιστεί καταλλήλως η νέα πτέρυγα.

 Παράλληλα, ενημερώθηκε για την πορεία της προμελέτης, για την επισκευή του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη και η ολοκλήρωση της είναι ένα χρονίζον ζήτημα που στις μέρες μας εμφανίζει ουσιαστική πρόοδο για την επίλυση του.

Τέλος, ανακοινώθηκε σειρά συναντήσεων του κ. Πεταλωτή μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δαμιανίδη, στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό την απεμπλοκή μιας σειράς  ζητημάτων που καθυστερούν την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ροδόπη. 

.