Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ολο το παρασκήνιο της χρυσής συμφωνίας αξίας 2,4 δις δολαρίων

Όλα όσα ανέφερε στην συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Πολ Ράιτ αλλά και ο πρόεδρος των Χρυσωρυχείων Θράκης για όσα αλλάζουν στην περιοχή

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Κυρίαρχη δύναμη όλων των μεταλλείων χρυσού στην χώρα γίνεται η καναδική «Eldorado Gold», μέτοχος σε ποσοστό 100% της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» για το έργο του Περάματος στον Έβρο και σε ποσοστό περίπου 20% της «Μεταλλευτικής Ροδόπης» που έχει αναλάβει το έργο των Σαπών, μετά την ανακοίνωση της επέκτασής της και στα μεταλλεία Κασάνδρας στην Χαλκιδική.

Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της «European Goldfields», μητρικής της «Ελληνικός Χρυσός» που έχει λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής. Ο πρόεδρος της «Eldorado Gold» Πολ Ράιτ βρέθηκε την Δευτέρα 19/12 στην Αθήνα και παρουσίασε στο ξενοδοχείο Χίλτον από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο των «Χρυσορυχείων Θράκης» Γιώργο Μαρκόπουλο το «χρυσό deal» που επεκτείνει την δραστηριότητα της εταιρείας πέραν του Έβρου και της Ροδόπης και στην Χαλκιδική, έναντι συνολικού τιμήματος 2,4 δισ. δολαρίων (ή 1,8 εκατ. ευρώ) ! «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που έχουμε φθάσει σε αυτή τη αμοιβαία επωφελή συναλλαγή», δήλωσε ο κ. Ράιτ ενώπιον περίπου 30 εκπροσώπων του Τύπου, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δημοσιογράφοι κορυφαίων ξένων ΜΜΕ, όπως των πρακτορείων «Reuters», «Associated Press» και «Bloomberg» που όχι απλά αναμετέδωσαν αλλά έδωσαν και μεγάλη έκταση στην είδηση !

Όπως εξήγησε ο κ. Ράιτ, η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Μετά τη διαδικασία, οι μέτοχοι της «Eldorado» θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρείας στην Χαλκιδική ενώ οι νυν μέτοχοι της «European Goldfields» θα κατέχουν περίπου το 22% (σε πλήρως προσαρμοσμένη βάση). Η προσφορά αντιπροσωπεύει ένα premium περίπου 50% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της European Goldfields στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι η συμφωνία τελεί σε συνεννόηση και έγκριση με τους νυν διαχειριστές του έργου των μεταλλείων της Κασσάνδρας, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός όμιλος «Άκτωρ», ωστόσο γεγονός είναι ότι από πολλούς παράγοντες έχουν εκφραστεί ερωτηματικά για την τύχη της συμφωνίας της «European Goldfields» με την «Qatar Holdings», η οποία είχε αανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες προ διμήνου από το Μέγαρο Μαξίμου και τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Eldorado», η απόκτηση της «European Goldfields» και συνακόλουθα των εγκαταστάσεών της στην Χαλκιδική θα ενισχύσει τον ήδη δυνατό δυναμικό της στην Ελλάδα (από τα έργα των «Χρυσωρυχείων Θράκης» στο Πέραμα Έβρου και της «Μεταλλευτικής Ροδόπης» στις Σάπες), ενώ ουσιαστικά ενισχύει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου η καναδική εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στην Ρουμανία και την Τουρκία με σκοπό τον διπλασιασμό της ετήσιας παραγωγής της μέχρι το 2015. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Ράιτ σε ερώτηση δημοσιογράφου από το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, στους στόχους της εταιρείας δεν είναι η εξαγορά κάποιας εγκατάστασης και στην βόρεια γειτονική μας χώρα, ενώ διαψεύστηκαν οι φήμες που υπήρχαν για εμπλοκή της στο έργο των χρυσωρυχείων στο Κρούμοβγκραντ, ακριβώς πάνω από την Θράκη.

Στην συνέντευξη Τύπου στο Χίλτον ο κ. Ράιτ παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας του, ενώ μοιράστηκαν και σχετικά φυλλάδια που έφεραν τον τίτλο «Επενδύοντας στο Μέλλον της Ελλάδας». Σε αυτά αναφέρεται ότι η «Eldorado & European Goldfields» ουσιαστικά θα συμβάλουν «στην οικονομική ανόρθωση» της χώρας, τηρώντας υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που ξεπερνούν ακόμα και τα επιβαλλόμενα ευρωπαϊκά στάνταρτς και σχεδιάζοντας την παραγωγή 1,5 εκατ. ουγγιές χρυσού ετησίως ως το 2015. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι πρόκειται για μια «από τις πλέον χαμηλού κόστους εταιρεία παραγωγής χρυσού ανά τον κόσμο», κάτι που ο κ. Ράιτ πάντως έσπευσε να απεμπλέξει από τις φήμες για διαμόρφωση «ειδικών οικονομικών ζωνών» με «μισθούς Βουλγαρίας», που φημολογούνται εσχάτως στην Θράκη.

Όπως αναφέρθηκε, η νέα συμφωνία με την έλευση της «Eldorado» στα Μεταλλεία Κασάνδρας θα φέρουν στην Ελλάδα 1.800 νέες θέσεις εργασίας και μια συνολική επένδυση 1,3 δις ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι το έργο του χρυσού στο Πέραμα Έβρου υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 200 θέσεις εργασίας και αφορά συνολική επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η «Eldorado» δεσμεύθηκε για πρόσληψη κατά προτεραιότητα κατοίκων των περιοχών σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ επιπλέον υποσχέθηκε και συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των περιοχών αυτών για την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούν στα μεταλλεία χρυσού. Τέλος, εκτιμήθηκε ότι με την επέκταση από την Θράκη στην Χαλκιδική ουσιαστικά παρέχεται από μια κορυφαία ξένη εταιρεία «ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας», δημιουργείται «πλούτος στην οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες», υπάρχει «προοπτική πρόσθετων νέων επενδύσεων» ενώ ταυτόχρονα δίνεται «ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές».

Σε ερώτηση του «thrakinews» προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των «Χρυσωρυχείων Θράκης Γιώργο Μαρκόπουλο αναφορικά με το πώς επηρεάζεται η επένδυση στον Έβρο από αυτήν την εξέλιξη στην Χαλκιδική, απάντησε ότι το έργο στο Πέραμα προχωρά κανονικά και ανεξάρτητα αλλά η κίνηση αυτή δείχνει την βούληση των Καναδών για να επενδύσουν στην χώρα μας. Επισήμανε ακόμα ότι τα 1,5 δις ευρώ που συνολικά θα επενδυθούν άμεσα σε Χαλκιδική και Θράκη είναι ίδια κεφάλαια της εταιρείας, δεν προέρχονται δηλαδή από κάποιον τραπεζικό δανεισμό, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στον Γενάρη θα υπάρξει η τελική απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να προχωρήσει το έργο στο Πέραμα. Τέλος, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που προκαλούν πολλές αντιδράσεις από παράγοντες της αυτοδιοίκησης αλλά αποτέλεσαν και αντικείμενο πολλών ερωτήσεων από δημοσιογράφους των ξένων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Μαρκόπουλος εκτίμησε ότι αυτές θα καμφθούν καθώς η εταιρεία του λαμβάνει τα υψηλότερα στάνταρτς ασφάλειας που ξεπερνούν τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο άφησε αιχμές για την στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος που «θα έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία και εφόσον υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση για το έργο, να καλέσει τους τοπικούς παράγοντες για να συζητήσουν αναφορικά με το θέμα»...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/