Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις μειώσεις στη "Ροδόπη"

Τίθεται το θέμα των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας με αναφορές σε εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων προκειμένου να συμφωνήσουν σε μειώσεις αποδοχών

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


"Η γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» Λάρισας, προσπαθεί να επιβάλει δραστική περικοπή των μισθών και διευθέτηση του χρόνου εργασίας (κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου – 8ωρου). Οι μειώσεις υπολογίζεται ότι θα ξεκινάνε από 15% και θα φτάνουν μέχρι και 40%. Η μεγαλοεργοδοσία προώθησε τη δημιουργία “Ένωσης Προσώπων” με στόχο να εκβιάσει ωμά τους εργαζόμενους για να υποκύψουν στην κατακρεούργηση των αποδοχών τους. Η συγκεκριμένη “Ένωση Προσώπων” σχηματίστηκε κατ’ εντολή των ιδιοκτητών του ομίλου από δύο διευθυντικά στελέχη: τον προϊστάμενο λογιστηρίου της επιχείρησης «ΤΥΡΑΣ» (ιδιοκτησία του ομίλου) στη Λάρισα κ. Κυριτσόπουλο Αθανάσιο και τον υπεύθυνο οικονομικών στο πρατήριο της Αθήνας κ. Παπαδόπουλο Χρήστο. Χωρίς να τηρηθεί ακόμα και η τυπική διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία – η οποία ούτως ή άλλως υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο – το εργοδοτικό αυτό μόρφωμα (“Ένωση Προσώπων”) υπέγραψε σύμβαση που προβλέπει μειώσεις μισθών απορύθμιση ωραρίων κλπ.

Παρόμοια τακτική εφαρμόστηκε στην «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα και στη «ΡΟΔΟΠΗ» στην Ξάνθη όπου προχώρησαν και σε 4 τρομοκρατικές απολύσεις. Έτσι η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση μέσω “Ένωσης Προσώπων”, αποδεικνύει πώς στόχος είναι η διαμόρφωση μισθών επιπέδου Κίνας. Με αυτό τον τρόπο, εκτός όλων των άλλων, άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη επιδίωξη είναι η παράκαμψη και η αποδυνάμωση των εργατικών συνδικάτων Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι παράλληλα με τη μείωση μισθών η επιχείρηση ομολογεί κυνικά ότι θα μειώσει και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει, γεγονός που θα επιφέρει πλήγμα και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο ύψος της σύνταξης του εργαζόμενου.

Πρόκειται για επιδρομή της εργοδοσίας προκειμένου να εξασφαλίσει σύγχρονους είλωτες. Να δουλεύουν και να πληρώνονται όποτε θέλουν και όσο θέλουν οι καπιταλιστές. Είναι προφανές ότι ο νόμος 4024/2011 (πολυνόμος Οκτώβρης του 2011), όπου αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί για τη δημιουργία “Ενώσεων Προσώπων”, διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να προωθήσει τα σχέδιά του για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Για το ΚΚΕ νόμιμο είναι ότι συμφέρει το λαό και όχι τους καπιταλιστές. Ο όμιλος Αφοί Σαράντη είναι από τους πλέον κερδοφόρους στην Ελλάδα. Το 2000 αγόρασε τον «ΟΛΥΜΠΟ», το 2004 έθεσε σε λειτουργία εργοστάσιο στη Βουλγαρία, το 2007 αγόρασε τη «ΡΟΔΟΠΗ» και πριν τρεις μήνες εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία, αξίας 55 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είναι επένδυση ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ!!!! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κερδοφορία των μονοπωλίων και η λαϊκή ευημερία είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι απολύσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας.

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι μειώσεις μισθών και η απορύθμιση ωραρίων.

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


Οι βουλευτές

Αντώνης Σκυλλάκος

Θεόδωρος Ιγνατιάδης

Σοφία Καλαντίδου

Αποστόλης Νάνος

Γιώργος Μαυρίκος

.