Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη Οικολόγων-Πρασίνων στα «καμένα» του Δημαρίου

Η φωτιά στην ορεινή Ξάνθη έκαιγε για δέκα ημέρες προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή δασικής ζώνης Natura

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Την Τρίτη 7.12.2011 κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενο από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Θανάση Μακρή, το δασολόγο κ. Χρήστο Λιάρο και την περιβαλλοντολόγο κ. Θεοδοσία Δραγουμάνη πραγματοποίησαν προγραμματισμένη σειρά επαφών στην ορεινή Ξάνθη η οποία κατέστη περισσότερο επίκαιρη λόγω της μεγάλης έκτασης διάρκειας φωτιάς στην περιοχή.


Η φωτιά, η οποία διήρκεσε 10 περίπου μέρες, και με σύμμαχο τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και το γεγονός ότι οι φθινοπωρινές βροχές ακόμα αναμένονται, σιγόκαψε μια εκτεταμένη ορεινή περιοχή με εντυπωσιακό τοπίο και παρθένα φύση. Η φωτιά μετά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις εισήλθε και σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής όπου φύονται οξιές, έλατα, δρύς και η πενταβέλονη πεύκη (είδος πολύ σπάνιο και με περιορισμένη εξάπλωση στην χώρα μας). Έπληξε μάλιστα και τμήμα της προστατευόμενης περιοχής «ΟΡΟΣ ΧΑΪΝΤΟΥ –ΚΟΥΛΑ και γύρω κορυφές» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (SCI GR 1120003).

Οι κάτοικοι του οικισμού Δημάριο μαζί με δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν και μετά από μέρες προσπαθειών και έσβησαν τη φωτιά. Είναι συγκινητική και διδακτική η καθολική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού στην προσπάθεια κατάσβεσης η οποία απορρέει από την αλληλεξάρτησή τους με το δασικό οικοσύστημα, και το σεβασμό τους στα συστατικά του (ζώα, φυτά, έδαφος) και στις λειτουργίες του περιβάλλοντος.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει προετοιμασία και συντονισμός των κατοίκων των οικισμών στην αντιμετώπιση φωτιών και είναι απαραίτητο στα πλαίσια της πρόληψης να δημιουργηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης της περιοχής, καθώς με την κλιματική αλλαγή γίνετε πιο πιθανό να έχουμε μεγάλες φωτιές σε αυτές τις περιοχές

Μετά από την επίσκεψη στο Δημάριο, το κλιμάκιο συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μύκης κ Τζουκάλ Μουσταφά και τους αντιδημάρχους (κα Καραχασάν και κ. αντιδήμαρχο καθαριότητας) όπου συζητήθηκαν οι δυσκολίες και οι προσπάθειες διαχείρισης των απορριμμάτων, η ενημέρωση του πληθυσμού στο θέμα των σκουπιδιών, οι δυνατότητες στον τομέα του οικοτουρισμού σε ορεινούς οικισμούς, η κοινωνική αλληλεγγύη στον πληθυσμό του Δήμου, η αναγκαιότητα διαχείρισης των μπάζων (ΑΕΚ), η βελτίωση της θέσης της γυναίκας, και το «Χαράτσι» της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη» κ. Θανάσης Μακρής δήλωσε ότι «Νομίζω ότι περιοχές όπως το Δημάριο, ορεινές, δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές, θα έπρεπε να έχουν μια πιο δίκαιη μεταχείριση και να μην καλούνται να πληρώσουν το «Χαράτσι» προς 3€ το τετραγωνικό. Στην επίσκεψη αυτή με συγκίνησε η σοφία των απλών αυτών ανθρώπων που μας μίλησαν για την αξία των μικρών ζώων που κάηκαν όπως και η ευγένεια και αλληλεγγύη που τους διακρίνει ».

.