Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΖ μόνο με όρους και όχι ερήμην της κοινωνίας ζητά ο Γιαννακίδης

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ έκανε παρέμβαση με ανακοίνωσή του, με αφορμή προτανώς την αποψινή εκδήλωση του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης για το θέμα
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ


Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ από την πρώτη στιγμή και δημοσίως ξεκαθάρισε τα εξής:

Ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός που συμφωνήθηκε από όλες τις ενεργές δημοκρατικά νομιμοποιημένες δυνάμεις του τόπου έχει οριοθετήσει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως Κέντρο μεταφορών και διαμετακόμισης αγαθών .Είναι προφανές πως κάθε πρωτοβουλία που θα σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιφέρειας θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένη και συνδεδεμένη με αυτήν την δέσμευση.

Το θέμα των ΕΟΖ εξακολουθεί να έχει αδιευκρίνιστες πτυχές αφού η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει ότι αλλού πέτυχαν και αλλού όχι. Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια εξακολουθεί να θεωρεί ότι πρόκειται για ευκαιρία και όχι για κατάρα αρκεί να συντρέχουν και εκ των ουκ άνευ 3 προϋποθέσεις:

Α. Η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΟΖ θα γίνει μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς φορείς. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα διαφανής .Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα για να αποφασίσει. Καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι ειλημμένη και ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Β. Η δεύτερη παράμετρος που αποτελεί δέσμευση είναι η χωρική έκταση της ΕΟΖ θα είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη .Η περιφέρεια ενιαίος αναπτυξιακός χώρος με ξεχωριστά κατά τόπους πλεονεκτήματα. Κάθε άλλη σκέψη είναι απαράδεκτη.

Γ. Η Τρίτη παράμετρος αφορά στην κινητροδότηση των επενδύσεων , στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και στην προστασία της περιβαλλοντικής αειφορίας.

1.Δεχόμαστε κάθε μορφής φορολογική ελάφρυνση, διευκόλυνση και απλοποίηση διαδικασιών, κρατική επιχορήγηση κα, με ενιαία σε όλη την περιφέρεια χαρακτηριστικά.

2.Απορρίπτουμε εκ των προτέρων κάθε σκέψη για εφαρμογή εργασιακών σχέσεων που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων. Η Περιφέρεια δεν θα γίνει ο παράδεισος της μαύρης ή υποαμοιβόμενης εργασίας.

3.Αυτονότητος ο σεβασμός της περιβαλλοντικής αειφορίας. Το περιβάλλον της ΑΜ-Θ είναι πλούτος αμύθητος και ως τέτοιος πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής στην κρίση. Προχωρούμε με τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ κα) και χαιρετίζουμε στηρίζουμε κάθε υγιή και διαυγή πρωτοβουλία που θα μας καταστήσει ανταγωνιστικούς και θα δώσει θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας.

.