Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜ-Θ συμβουλεύει τους πολίτες

Εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους κατοίκους για τις χριστουγεννιάτικες αγορές κρεάτων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ταχ. Δ/νση :Διοικητήριο ,Ταχ. Κωδ.:69100

Τηλέφωνο:25313 50415 , Fax :25310 22668 , e-mail:aisachp@perif-amth.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, έχοντας υπόψη το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει έως τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς και την αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες αυτές , θα ήθελε να ενημερώσει τους καταναλωτές της Περιφέρειας για τα εξής:

1. Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και την παραγωγή κρέατος,, υπόκεινται υποχρεωτικά σε πολλαπλούς κτηνιατρικούς ελέγχους πού αφορούν την προστασία της υγείας τους στα εκτροφεία , κατά την μεταφορά, την προ σφαγής εξέταση των ζώων και την διαδικασία σφαγής τους. Σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , στα οποία οι επίσημοι κτηνίατροι πέραν των παραπάνω ελέγχων διενεργούν και τον κρεοσκοπικό έλεγχο του παραγόμενου κρέατος.

2. Όλα τα σφάγια υποχρεωτικά πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος πλάτους 6,5 cm και ύψους 4,5 cm και χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας και καστανού (Ε 155) για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.

3. Επίσης πρέπει να φέρουν επισήμανση της χώρας προέλευσης των ζώων με σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος ( π.χ. ΕΛΛΑΔΑ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ , ΡΟΥΜΑΝΙΑ κ.λ.π.) και επισήμανση ως προς το είδος του σφάγιου ( π.χ. ΑΜΝΟΣ , ΕΡΙΦΙΟ κ.λ.π.).

4. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.

5. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία του κρέατος τους.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:



1. Τα θηράματα, εκτρεφόμενα ή άγρια (ημιάγριοι χοίροι , αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια κλ.π.) θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά μόνο εφόσον πληρούν του όρους της νομοθεσίας και προσφέρονται στον καταναλωτή έχοντας υποστεί πλήρη εκδορά (γδάρσιμο) σε εγκεκριμένη εγκατάσταση δίχως να υπάρχουν τεμάχια δέρματος σε αυτά και να φέρουν σήμα καταλληλότητας της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος.

2. Τα σφάγια γαλοπούλας διατίθενται στην αγορά μόνο εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, έχουν υποστεί αποπτίλωση και απεντέρωση (να μην υπάρχουν επάνω φτερά, πούπουλα και εντόσθια) και φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος σε καρτελάκι ή ετικέτα.

3. Τα λαγόμορφα (λαγοί, κουνέλια) θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά μόνο εφόσον πληρούν τους όρους της νομοθεσίας, έχουν πλήρη εκδορά (γδάρσιμο) σε εγκεκριμένη εγκατάσταση δίχως να υπάρχουν τεμάχια δέρματος σε αυτά και να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος σε καρτελάκι ή ετικέτα.

4. Όλα τα κρέατα διατίθενται στον καταναλωτή υπό ψύξη(2ο – 4ο C) ή πωλούνται κατεψυγμένα, συντηρούμενα σε θερμοκρασία μικρότερη των -18ο C

5. Τα αυγά πρέπει να διατίθενται στην αγορά έχοντας τις παρακάτω πληροφορίες(στη συσκευασία ή σε πινακίδα): Κωδικό Παραγωγού, μέθοδο εκτροφής, ελάχιστος χρόνος διατήρησης , ποιότητα και βάρος. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με μη φυσιολογικό κέλυφος(σπασμένο, λερωμένο κλπ.). Δεν καταναλώνουμε αυγά τα οποία παρουσιάζουν στο εσωτερικό αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά( αιμορραγικές κηλίδες, οσμές, αλλαγή χρώματος κλπ).



Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής με αίσθημα ευθύνης προς τους καταναλωτές και κύριο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας προτρέπει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις , τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Παράλληλα διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά.

Από τη

Κομοτηνή 16.12.2011 Διεύθυνση Κτηνιατρικής