Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Προπαγανδιστική εκδήλωση στο Στρασβούργο από την "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης"

Τα προβλήματα της "Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης" συζητήθηκαν στην Ομάδα Inter των Παραδοσιακών Μειονοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
 ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΟΤΔΘ 


Την 17η Νοεμβρίου 2011, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ πραγματοποίησε διάλεξη στην Ομάδα Inter Παραδοσιακών Μειονοτήτων, Εθνικών Ομάδων και Γλωσσών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα “Τα Προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπό τον συντονισμό των συμπροέδρων του Intergrup, Kinga Gal (Ουγγαρία) ve Carl Haglund (Φιλλανδία), την Ε.Ο.Τ.Δ.Θ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Χαλήτ Χαμπίπογλου, η Συντονίστρια Διεθνών Εργασιών της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Μελέκ Κιρματζή και το μέλος της Ομάδας Διεθνών Εργασιών και Λόμπι Αλή Τούρκελλη. Στην συνεδρίαση που συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, πέραν των βουλευτών που είναι μέλη στο Intergroup, συμμετείχαν και σχεδόν όλοι οι βουλευτές που είχε συναντηθεί η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ κατά τις προηγούμενες επίσημες επισκέψεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, μοιράστηκε με τους βουλευτές, τα σημαντικότερα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης

Στην παρουσίαση, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, αναφέρθηκε πρωτίστως στο πρόβλημα μη αναγνώρισης της Τουρκικής ταυτότητας. Μαζί με το πρόβλημα της μη αναγνώρισης της Τουρκικής ταυτότητας, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ μετέφερε αναλυτικά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το γνωστό άρθρο 19 και το πρόβλημα περί ελευθερίας ίδρυσης συλλόγων. Στο πεδίο της εκπαίδευσης και θρησκευτικών ζητημάτων, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ αφού υπογράμμισε ότι η αυτονομία που κατείχε η μειονότητα σ’ αυτά, έχει καταστρατηγηθεί ενάντια στις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε το μουφτειακό πρόβλημα, και ως προς το εκπαιδευτικό πρόβλημα, την χαμηλής ποιότητας μειονοτική εκπαίδευση που παρέχεται. Στο θέμα της πολιτικής εκπροσώπησης, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που δημιουργεί το ελάχιστο ποσοστό εκλογιμότητας του %3 που ισχύει και για τους ανεξάρτητους βουλευτές, και πέραν της κατάργησης του απαιτούμενου ποσοστού το %3 ζήτησε την θέσπιση ειδικών μέτρων που να εξασφαλίζουν την εκπροσώπηση της μειονότητας στη βουλή.

Στο σκέλος ερωτήσεων – απαντήσεων, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Οι βουλευτές απεύθυναν περισσότερο ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επάνω στην Μειονότητα, το πρόβλημα της εκπαίδευσης και την κατάσταση των σχολείων και την χρήση της τουρκικής γλώσσας είτε στον κοινωνικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Στην συνεδρίαση όπου τονίστηκε η ανάγκη προστασίας των παραδοσιακών μειονοτήτων με έναν μηχανισμό που θα πρέπει να δημιουργηθεί στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήθηκε, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από τις λεγόμενες παλιές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πλήρης εναρμόνισή τους με τα κριτήρια της Κοπενχάγης. Στο τέλος της συνεδρίασης, όπου δημιουργήθηκε ένας ζεστός διάλογος με τους βουλευτές και τους βοηθούς τους,η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, αντάλλαξε απόψεις για μελλοντικές εργασίες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/