Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση ζωγραφικής προς τιμήν τούρκου ζωγράφου και ποιητή

Εγκαινιάστηκε στην Καπναποθήκη Κομοτηνής και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή, προς τιμήν του
Μπεντρί Ραχμί Εγιούμπογλου
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Το τμήμα γυναικών του συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής προς τιμήν του Μπεντρί Ραχμί Εγιούμπογλου, που πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου στην Καπναποθήκη Κομοτηνής. Τα εγκαίνια έγιναν την Τέταρτη 30 Νοεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα. Ώρες επίσκεψης: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00.

Ο Μπεντρί Ραχμί Εγιούμπογλου (Γκιορέλε, 1911 - Σεπτέμβριος 21, 1975, Κωνσταντινούπολη ήταν Τούρκος ζωγράφος και ποιητής. Ο Μπεντρί Ραχμί γεννήθηκε στο Γκιορέλε της Μαύρης Θάλασσας το 1911. Ήταν το δεύτερο παιδί από μια οικογένεια με πέντε αδέλφια. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Σαμπαχετίν Εγιούμπογλου, είναι ένας πολύ γνωστός συγγραφέας και η μικρότερη αδελφή του, Μουαλλά Εγιούμπογλου, ήταν μια από τις πρώτες αρχιτέκτονες που δούλεψαν στην αναπαλαίωση του τομέα του Χαρεμιού στο Τόπκαπι Παλάς στην Κωνσταντινούπολη και είναι πολύ γνωστή γι’ αυτό. Εξαιτίας της θέσεως του πατέρα του, σαν κυβερνήτης, έζησε σε διάφορα μέρη στην Τουρκία, πριν παρακολουθήσει το λύκειο στην Τραπεζούντα. Το 1929 μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη για να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη. Άφησε πρόωρα την Ακαδημία το 1931 για να σπουδάσει στη Γαλλία με τον αδελφό του. Έμαθε τα γαλλικά στην Ντιζόν και αργότερα στη Λυών. Ο Μπερντί Ραχμί σπούδασε, τότε στο Αντρε Λόχτε στούντιο στο Παρίσι, όπου και γνώρισε την μετέπειτα γυναίκα του Ερνεστίνε Λετόνι.

Το 1936 τελείωσε τις σπουδές του κι πήρε το δίπλωμά του στην Τουρκία. Το 1937 μπήκε στην Ακαδημία σαν βοηθός και μεταφραστής του Λεοπόλντ Λέβι. Ο Εγιούμπογλου παρέμεινε στη Ακαδημία μέχρι το θάνατό του το 1975. Η πρώτη του προσωπική έκθεση έγινε στο Βουκουρέστι το 1935 στη Γκάλερι Χάσεφερ. Η έκθεσή του οργανώθηκε από τη μέλλουσα γυναίκα του Ερνεστίνε. Το 1936 παντρεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπεντρί Ραχμί ήταν ένας παραγωγικός καλλιτέχνης, έκανε τοιχογραφίες στο “Lido Restaurant” στην Κωνσταντινούπολη, έναν μεγάλο πίνακα στο Opera House στην Άγκυρα το 1946. Στάλθηκε από την κυβέρνηση το 1938, στην Αδριανούπολη και το 1942 στο Τσόρουμ και στο Ισκίλιπ. Τα παραπάνω ήταν μια κρίσιμη καμπή στην καριέρα του ως ζωγράφος. Δούλεψε σε μωσαϊκά και δημιούργησε το 1958 έναν πίνακα 250 τετραγωνικών μέτρων για το Brussels Fair, το οποίο του έδωσε και το πρώτο βραβείο. Το 1960 δημιούργησε έναν πίνακα για το επιτελείο του ΝΑΤΟ στο Παρίσι. Αυτός ο πίνακας μεταφέρθηκε στις Βρυξέλες, όταν η Γαλλία εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ.

Ο Μπεντρί Ραχμί ανήκε στο D group των ζωγράφων και ίδρυσε το Group των 10 για νέους ζωγράφους. Ποικιλία με μωσαϊκούς πίνακες του μπορούν να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη σε νοσοκομείο και ξενοδοχείο. Επίσης, για την έκθεση της Τουρκικής Πρεσβείας στη Βόννη της Γερμανίας, δημιούργησε υαλουγραφίες. Στο δεύτερο ταξίδι του στο Παρίσι το 1950, εντυπωσιάστηκε πραγματικά από την έκθεση Αφρικάνικης τέχνης στο Musee de I’Homme. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ξύλινες επιφάνειες για να επιτρέψει σε όλους να έχουν πρόσβαση στη δουλειά του. Απλοποίησε τα σχέδιά του, ετοίμασε μπλοκ και επίσης έβαλε τους μαθητές του να τα χρησιμοποιήσουν. Το 1960 τον κάλεσαν στις ΗΠΑ για τις επιχορηγήσεις Rockefeller και Ford Foundation. Ήταν επίσης προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Μια από τις δουλειές του είναι τμήμα της συλλογής στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Έργα του βρίσκονται σε διάφορα μουσεία στην Αμερική, την Ευρώπη και την Τουρκία. Ο Μπερντί Ραχμί δίδασκε στο Πανεπιστήμιο των Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν μέχρι το θάνατό του στις 21 Σεπτεμβρίου 1975 από καρκίνο στο πάγκρεας. Είναι γνωστός σαν εξαίρετος καθηγητής και πολλοί από τους σύγχρονους Τούρκους καλλιτέχνες τον έχουν επαινέσει σαν καθηγητή. Ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Κιοτσιουκγιαλί στην Κωνσταντινούπολη.

.