Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Ξάνθη

Πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο οι προβολές των ταινιών σε συνεργασία της Κιηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης παρουσιάζουν στην Ξάνθη τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι Εκδηλώσεις περιλαμβάνουν 8 ταινίες (5 ελληνόγλωσσες και 3 ξενόγλωσσες).

Οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης. H είσοδος είναι ελεύθερη.

Στόχος των οργανωτών είναι το σπουδαίο αυτό κινηματογραφικό γεγονός να συνδέεται με την περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί μέρος των ταινιών.



Πρόγραμμα προβολών


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011


14.00 Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ του Τηλέμαχου Αλεξίου

16.00 ΣΩΤΗΡΙΑ του Ιάσονα Τζαβέλλα

18.00 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ του Αλέξη Τσάφα

20.00 PRESS του Sedat Yilmaz

22.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ του Gabriel Achim



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011


14.00 PRESS του Sedat Yilmaz

16.00 F.L.S. του Θάνου Τσαβλή.

18.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ του Gabriel Achim

20.00 ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του Erden Kiral

22.00 ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γιώργου Παπαϊωάννου. * Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης. Θα προλογίσει και στο τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει και συζήτηση με το κοινό.



Σχετικά με τις ταινίες


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

14.00 Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ του Τηλέμαχου Αλεξίου – Ελλάδα-Γερμανία, 2011, 61′

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα, ο Νίκος και ο Αλέν, δύο εκδιδόμενα αγόρια και μια κοπέλα προαγωγός, η Μόνικα, παρασύρονται σε μια ιδιόμορφη σχέση μετά την συνάντησή τους σ’ έναν σκοτεινό δρόμο. Ερωτεύονται, παίζουν με όπλα και συζητάνε για χαρτιά, λεφτά και ακροάσεις θεάτρου. Πρόκειται άραγε για ένα παιχνίδι ρόλων, το οποίο επινόησαν ο τρεις τους για να περάσουν το χρόνο τους σ’ ένα απομακρυσμένο, έρημο εξοχικό; Μήπως τους έχει επηρεάσει ο Ζαν Ζενέ; Είτε πρόκειται για την πραγματικότητα των χαρακτήρων ιδωμένη στον καθρέφτη, είτε για μια ελλειπτική απεικόνιση του διαστρεβλωμένου, ονειρικού τρόπου που αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα, η Αφροδίτη στην Αυλή, αντιπαραθέτοντας ετερόκλητες αναφορές στην τέχνη και στη λογοτεχνία, οδηγεί τους απομονωμένες χαρακτήρες της στη διάλυση. Κι ωστόσο, με την ιδιαίτερη γλώσσα της, μετουσιώνει τη διάλυση αυτή σε θρίαμβο.



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

16.00 ΣΩΤΗΡΙΑ του Ιάσονα Τζαβέλλα – Ελλάδα-Κύπρος, 2011, 91′

Ανεξήγητοι λόγοι οδηγούν ένα συνηθισμένο ζευγάρι αστών να επιλέξει ως τόπο διακοπών του ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Μέσα από μία σειρά μεταφυσικών γεγονότων, έρχονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της σχέσης αλλά και της ίδιας τους της ύπαρξης. Η αναζήτηση διεξόδου οδηγεί τους πρωταγωνιστές στα πρόθυρα οριακών καταστάσεων και ακραίων επιλογών. Πλησιάζοντας στα άκρα της λογικής, η πραγματικότητα χάνεται μέσα στο υποσυνείδητο στην προσπάθεια αναζήτησης της Σωτηρίας.



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

18.00 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ του Αλέξη Τσάφα – Ελλάδα-Πράσινο Ακρωτήριο, 2010, 85′

O τίτλος της ταινίας Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια βασίστηκε σε μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού από το Πράσινο Ακρωτήριο (Cabo Verde). Μια κοπέλα επιστρέφει από την Ευρώπη στον τόπο της εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος της: την τραυματική απουσία της μητέρας της, τη συμβίωση με τη μητριά της, την αναστάτωση που προκαλεί το ξύπνημα της εφηβείας της.



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

20.00 PRESS του Sedat Yilmaz – Τουρκία, 2010, 100′

Τμήμα: Ματιές στα Βαλκάνια-Κυρίως Πρόγραμμα

Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και στην τουρκική κυβέρνηση, μια χούφτα από νεαρούς δημοσιογράφους πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνες τις μέρες της αυξανόμενης έντασης, οι δημοσιογράφοι αυτοί αγωνίζονταν τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να αποκαλύψουν τα γεγονότα. Γι’ αυτούς, η δημοσιογραφία δεν ήταν πια επάγγελμα, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

22.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ του Gabriel Achim – Ρουμανία, , 2011, 101′

Τμήμα: Ματιές στα Βαλκάνια-Κυρίως Πρόγραμμα

Το Όνειρο του Άνταλμπερτ είναι μια μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος προκαλεί ένα πραγματικό, καθώς ο εργάτης που παίζει το ρόλο του θύματος κόβεται στο χέρι. Η ιστορία εκτυλίσσεται το Μάιο του 1986, την επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μία μέρα μετά την ιστορική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο βασικός χαρακτήρας, ο Ιούλικα, είναι ένας τεχνικός που βρίσκει τον μπελά του όταν του ζητούν να προβάλει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια στην εργασία στη γιορτή που θα γίνει στο εργοστάσιο.



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

14.00 PRESS του Sedat Yilmaz – (επανάληψη)



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

16.00 F.L.S. του Θάνου Τσαβλή – Ελλάδα, 2011, 76′

Στο κοντινό μέλλον, ένας άνδρας συμμετέχει στο τουρνουά F.L.S., όπου δολοφόνοι απ’ όλο τον κόσμο μάχονται για δόξα και χρήμα. Με ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, θα πρέπει να κερδίσει ίσως την τελευταία μάχη της ζωής του.



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

18.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ του Gabriel Achim – (επανάληψη)



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

20.00 ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του Erden Kiral -Τουρκία, 2008, 94′

Τμήμα: Ματιές στα Βαλκάνια -Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ

Η ταινία εστιάζει σε μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία που συνδέει τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια μικρή πόλη και προσπαθούν να επιβιώσουν αποκλειστικά με την εργασία τους. Η Αϊντανούρ είναι μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Ανατολία και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτό που η ζωή έχει ή δεν έχει να της προσφέρει. Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ βρίσκεται ανάμεσα στην Αϊντανούρ και στη γυναίκα του, τη Σονγκούλ. Ωστόσο, η Αϊντανούρ αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει την καρδιά του. Οι δρόμοι αυτών των δύο θα διασταυρωθούν σ’ ένα καπηλειό.



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

22.00 ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γιώργου Παπαϊωάννου – Ελλάδα, 2011, 109′

Σ’ ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος του περιοδικού Χρυσή Ιερουσαλήμ, μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ένα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα• το όνομα που του αξίζει• το όνομα που του ταιριάζει. Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.



Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ


40 χρόνια κινηματογραφικά αφιερώματα στην Ξάνθη


Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια παρουσίας της στην Ξάνθη.

Έχει προγραμματίσει για το 2011 περισσότερες από 200 προβολές στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με άλλους φορείς και φεστιβάλ.

Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα, κινηματογραφικά αφιερώματα στο βιβλίο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τα Βαλκάνια… Δίνει τη δυνατότητα στο σινεφίλ κοινό της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει δυσεύρετες ταινίες. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και δικές της παραγωγές.

Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Αντίκα 7 67100 Ξάνθη – Τ.Θ. 138 – Τηλ. 25410 25421 E- mail: fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr

.