Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Προκρατήσεις μόνο από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία για τις γιορτές στα ξενοδοχεία της Θράκης

Τελευταία στιγμή θα γίνουν οι κρατήσεις δωματίων από Έλληνες, αν γίνουν, καθώς λόγω της κρίσης παρατηρείται μειωμένη ζήτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ



Με αργούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι κρατήσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα χειμερινών προορισμών της χώρας για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Εκπρόσωποι ξενοδοχειακών φορέων εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθούν κρατήσεις τελευταίας στιγμής εξαιτίας και της μείωσης των τιμών που έχουν προχωρήσει.

Ο εγχώριος τουρισμός παρουσιάζει ήδη πτώση της τάξης του 20% κατά τη φετινή σεζόν σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με την εκτίμηση των τουριστικών φορέων. «Υπάρχει κάμψη στη ζήτηση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων κ. Ντίνος Δαφαλιάς, τονίζοντας ότι η πληρότητα των μονάδων βρίσκεται στο 20% με 30% αυτήν την εποχή για την περίοδο των εορτών. Οπως σημειώνει, τα προηγούμενα χρόνια η πληρότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων κινούνταν αυτήν την περίοδο σε ποσοστό 90%. Πάντως, ο κ. Δαφαλιάς εκτιμά ότι «θα γίνουν κρατήσεις τελευταίας στιγμής και η πληρότητα των καταλυμάτων θα αγγίξει το 100%». Τονίζει ότι οι ξενοδόχοι έχουν μειώσει τις τιμές σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου αναφέρει ότι προκρατήσεις για τις εορτές στα ξενοδοχεία της περιοχής υπάρχουν από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ μόνο για την Πρωτοχρονιά υπάρχουν προκρατήσεις από την Τουρκία. Η κίνηση από την Ελλάδα θα είναι σημαντικά μειωμένη. Υπάρχει ελπίδα, τονίζει, αναπλήρωσης των απωλειών από τη βαλκανική αγορά. Οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ και φθάνουν τα 100 ευρώ.

Yπάρχουν προκρατήσεις από ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν προγράμματα για τον Βόλο και το Πήλιο τις εορτές δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης. Η πληρότητα, τονίζει, δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το 50%, αλλά αισιοδοξεί ότι θα είναι αυξημένη την περίοδο των εορτών λόγω «της επιλογής των ξενοδόχων να κρατήσουν τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2010». Οπως αναφέρει, οι τιμές στα ξενοδοχεία αν κάνει κάποιος κράτηση έως τις 10 Δεκεμβρίου κυμαίνονται από 40 μέχρι 150 ευρώ το δωμάτιο. Ο μέσος όρος της τιμής του δωματίου είναι στα 80 ευρώ.

«Για τα Χριστούγεννα υπάρχει ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις εξαιτίας των χαμηλών τιμών, αλλά και για την τρέχουσα περίοδο που υπάρχει μείωση κατά 50%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Φλώρινας κ. Θανάσης Ρώμπαπας.

Στην Αράχωβα η πληρότητα των ξενοδοχείων για τις εορτές κινείται αυτήν την περίοδο στο 60% σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής κ. Γιάννη Γεωργακό. Οι τιμές στα ξενδοχεία ξεκινούν από 45 ευρώ και φθάνουν στα 250 ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/