Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Όλα όσα έγιναν στην σύσκεψη στο Ιβαΐλοβγκραντ για τις πλημμύρες του Έβρου

Προωθείται διασυνοριακή συνεργασία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Δέσμευση της βουλγαρικής πλευράς για ορθολογική διοχέτευση των νερών

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
&  ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ TA ΒΙΝΤΕΟ


Τεχνική συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων Αυτοδιοικητικών φορέων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 στο Ιβαΐλογκραντ της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και θέμα τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο, λόγω των όγκων νερού που διοχετεύονται από τις καιρικές συνθήκες, από την πλήρωση του φράγματος του Ιβαΐλοβγκραντ και την υπερχείλιση των υδάτων από αυτό.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν, εκτός του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, οι Αντιπεριφερειάρχες Γωγώ Νικολάου και Γιώργος Ούστογλου, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και την Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων της Περιφέρειας.

Από βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν η Νομάρχης Χάσκοβου Ιρίνα Ουζούνοβα, η δήμαρχος Ιβαΐλογκραντ Ντιάνα Ομπιάροβα, τεχνικοί σύμβουλοι και ο διευθυντής του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιβαΐλογκραντ.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, ζήτησε την ορθολογική διοχέτευση των νερών με κανονική ροή από τους Βούλγαρους, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά πέτυχε, καθώς οι Βούλγαροι δεσμεύτηκαν να κατανέμουν τα νερά από τα φράγματα χωρίς απότομη ροή.

Παράλληλα θα υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την καλύτερη διαχείριση του θέματος. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης «δεσμευτήκαμε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα, θα υπάρξει μία συνεργασία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα προσκληθούνε οι συναρμόδιοι υπουργοί των δύο κρατών και θα ζητήσουμε και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να δούμε την συλλογική διαχειριστική ευθύνη των δύο κρατών, όταν προκύπτουν τέτοια γεγονότα και πως μπορούμε να συνεργαζόμαστε».





.